Ania i Mariusz 06.12.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Witam, muszę w następnym tygodniu oddać kosztorys do banku ale mam jeszcze kilka nie wiadomych :- koszt tynków wewnętrznych (obojętnie jakich chdzi mi orientacyjnie o ceny metra kw)- okładziny (co to wogóle jest i ile to może kosztować) - koszt elewacji- koszt stropu - instalacja elektryczna ( koszt jednego punktu, rozłożenia instalacji i podłączenia) - podłogi (posadzki sa już policzone) jest jeszcze taki punkt - dokumnetacja nadzór- co to może być i ile to może kosztować ( z kierownikem budowy umówiliśmy się na 1500, czy to chodzi o to?). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/44891-pom%C3%B3%C5%BCcie-u%C5%82o%C5%BCy%C4%87-zestawienie-koszt%C3%B3w-do-banku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Witam, muszę w następnym tygodniu oddać kosztorys do banku ale mam jeszcze kilka nie wiadomych : - koszt tynków wewnętrznych (obojętnie jakich chdzi mi orientacyjnie o ceny metra kw) - okładziny (co to wogóle jest i ile to może kosztować) - koszt elewacji - koszt stropu - instalacja elektryczna ( koszt jednego punktu, rozłożenia instalacji i podłączenia) - podłogi (posadzki sa już policzone) jest jeszcze taki punkt - dokumnetacja nadzór- co to może być i ile to może kosztować ( z kierownikem budowy umówiliśmy się na 1500, czy to chodzi o to?). Najlepiej zróbcie to z kierownikiem budowy - poda średnie sensowne ceny za metr w Waszej okolicy. Niektóre banki życzą sobie pieczątki osoby z uprawnieniami na takich kosztorysach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/44891-pom%C3%B3%C5%BCcie-u%C5%82o%C5%BCy%C4%87-zestawienie-koszt%C3%B3w-do-banku/#findComment-923154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 06.12.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Ostatnio orientowałam się w tynkach, podobno średnio jest to 20 zł/m2 z materiałem (chyba Knauf). Ja mój kosztorys opracowałam na podstawie kilku kosztorysów przykładowych, starając się uwzględnić specyfikę domu. Z tego co pamiętam na portalu Wyborczej był kosztorys domku Demokratki - może tam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/44891-pom%C3%B3%C5%BCcie-u%C5%82o%C5%BCy%C4%87-zestawienie-koszt%C3%B3w-do-banku/#findComment-923172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 06.12.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 A ja proponuję inną metodę - policz ile potrzebujesz pieniędzy na całość, a potem porozbijaj to "na oko" na poszczególne etapy. Oczywiście nikt tego nie sprawdza dokładnie, zwłaszcza że etapy są bardzo umowne. U mnie to wyglądało tak:1. Roboty ziemne 1%2. Fundamenty 8%3. Izolacje 3%4. Ściany konstrukcyjne 8%5. Stropy 5%6. Schody i balustrady 3%7. Dach - konstrukcja 2%8. Dach - pokrycie, obróbki 8%9. Kominy 2%10. ściany działowe 2%11. Stolarka okienna 8%12. Stolarka drzwiowa 3%13. Tynki wewnętrzne 3%14. Elewacja 12%15. Podłoża i posadzki 10%16. Roboty malarskie 2%17. Instalacja gazowa 1%18. Instalacja elektryczna 3%19. Instalacja wodkan 5%20. Instalacja CO 2%21. Przyłącza techniczne 4%22. Drogi, ogrodzenie, oświetlenie 2%23. Instalacja wentylacyjna 3% Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/44891-pom%C3%B3%C5%BCcie-u%C5%82o%C5%BCy%C4%87-zestawienie-koszt%C3%B3w-do-banku/#findComment-923187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 06.12.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Robiliśmy sami gdzieś kwiecień /maj kiedy staraliśmy się o kredyt (BPH). Teraz śmiejemy się co zostało niedoszacowane, a co przeszacowane. Z naszych doświadczeń: 1. Tynki wewnętrznegipsowe z agregatu 22,- PLN / m2, w tym materiałytradycyjne trójwarstwowe cementowo-wapienne ręcznie (gorąco polecamy!) 15,- PLN / m2, bez materiałów (za materiały zapłaciliśmy około 3 000,- PLN - dom 177m2, pow. do otynkowania 745m2). 2. Okładziny, czyli wszystkie glazury, terakoty, farby, parkiety itp.glazurnik będzie nas kosztował 35,- PLN / m2, oczywiście sama usługaparkieciarz to jakieś 32,- PLN / m2, malować planujemy sami 3. Elewacjawg kosztorysu opracowanego przez kosztorysanta będzie nas kosztować ok. 50 000,- PLN (!), dom po krótce opisałem, do niego dochodzi duża wiata garażowa z ogrodowym pomieszczeniem gospodarczym 4. Stropnie pomogę, mam z kanałowych płyt prefabrykowanych (taki jak w blokach z wielkiej płyty), a więc nie częsty i wyliczenia z okresu stanu surowego są już schowane 5. Instalacja elektrycznazapłaciliśmy drogo, bo 50,- PLN / punkt (z materiałem), 200,- PLN instalacja tablicy i dodatkowo za doprowadzenie zasilania od przyłącza do budynku i dalej do wiaty (materiał ok. 1200,- PLN), ale robili mi Panowie pracujący w ZE, którzy teraz na każde w zasadzie wezwanie przyjeżdżają i pomagają mi podłączać kolejne punkty 6. PodłogiJeżeli posadzki masz policzone, czyli jak rozumiem wylewki to teraz musisz tylko określić ile jesteś w stanie zapłacić za parkiet i terakotę 7. Dokumentacja i nadzórgeodeta - wytyczenie bydynku, wytyczenie każdego z przyłączy (taniej jeżeli razem z budynkiem, ale jak nie masz w tym momencie ZUD to musi drugi raz przyjechać, inwentaryzacja każdego z przyłączy i po budowie)kierownik budowykierownik nadzoru (gorąco polecam!) Mam nadzieję, że pomogłem. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/44891-pom%C3%B3%C5%BCcie-u%C5%82o%C5%BCy%C4%87-zestawienie-koszt%C3%B3w-do-banku/#findComment-923213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts