monikag 06.12.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 jakie dokumenty sa niezbedne do takiego wniosku?wiem, ze postanowienie z saduczy cos jeszcze? czy moze wiecie jakie sa oplaty od gruntu, ktorego wartosc w 2000 roku przez US zostala wyceniona na 70.000 zl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 06.12.2005 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 witamA skąd mamy wiedzieć o jaki wpis Ci chodzi ?Troszkę wiecej szczegółów poprosimy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikag 06.12.2005 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 chodzi o zmiane wlascicielatzn do tej pory byla gmina, natomiast poprzez zasiedzenie wlasnosc nabyla moja babcia, ktoa zmarla w 2000 roku i po przeprowadzeniu sprawy spadkowej aktualni wlasciciele to 4 rodzenstwa (moja mama oraz jej siostra i 2 braci)oczywiscie zalezy mi nam na tym aby w ksiedze wieczystej widniala informacja o aktualnych wlascicielachbede wdzieczna za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 06.12.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Potrzebne będzie postanowienie sądu o nabyciu prawa własności i wniosek o dokonanie zmiany w KW (dostaniesz w sądzie w wydziale ksiąg wieczystych).Wysokość opłat reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 17.12.1996 w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych - będzie to kilkaset złotych. Dokładnie wyliczą Ci w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 06.12.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 No to jesteśmy w domu Do ujawninia w Kw właścicieli w sprawie, o której piszesz, potrzebne są prawomocne postanowienia sądowe: 1. o zasiedzeniu 2. o stwierdzeniu nabycia spadku oraz oczywiście wniosek, w którym należy podac wartość nieruchomości. Jesli nieruchomość ma wartość 70.000,- zł to opłata wyniesie 480,- zł (1/10 wpisu stosunkowego) Od marca przyszłego roku zmieniają sie przepisy regulujące opłaty sądowe i po tym terminie opłata będzie ustalona na kwote 200,- zł. Może warto jeszcze poczekać te 3 miesiące ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 06.12.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Potrzebne będzie postanowienie sądu o nabyciu prawa własności i wniosek o dokonanie zmiany w KW (dostaniesz w sądzie w wydziale ksiąg wieczystych). Wysokość opłat reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 17.12.1996 w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych - będzie to kilkaset złotych. Dokładnie wyliczą Ci w sądzie. Byłem o minutkę później ale za to jestem dokładniejszy Jeśli sąd nie prowadzi księgi w systemie informatycznym to nie musi mieć druków wnmiosków, niestety pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikag 06.12.2005 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 dziekuje bardzo za fachowy poradya czy nie bedzie potrzebny dokument z US o niezlaeganiu z podatkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 06.12.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Byłem o minutkę później ale za to jestem dokładniejszy Następnym razem lepiej przygotuję się do odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 06.12.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 dziekuje bardzo za fachowy porady a czy nie bedzie potrzebny dokument z US o niezlaeganiu z podatkiem? Nie. Zaświadczenie z US o zapłaceniu podatku od spadku jest natomiast potrzebne u notariusza w sytuacji gdy spadkobiercy zechcą sprzedać nieruchomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikag 06.12.2005 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 dziekuje bardzo za odpowiedzwiem, ze we wniosku trzeba podac wycene gruntuwycena ta zostala sporzadzona na dzien placenia podatku, czyli gdzies w 2000 rokuczy moge podac te wycene czy musze przedstawic aktulne wartosci gruntu w tej okolicy?czy jest to jakos sprawdzane?bede wdzieczna za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 07.12.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Wartość we wniosku powinna odpowiadać, nazwijmy to, cenie rynkowej. Nie trzeba załączać wyceny. Jeśli wartość bedzie bardzo zaniżona sąd może wszcząć procedure zmierzająca do wyceny nieruchomości. Jesli w okolicy nie było jakiegoś totalnego wzrostu cen w ostatnich latach, wycena z 200r. może byc OKpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikag 07.12.2005 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 dziekuje serdecznie za pomoc jestem ogromnie wdzieczna pozdrawiam i zycze milego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts