Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wniosek z zmiane zapisu w ksiedze wieczystej

monikag

Recommended Posts

chodzi o zmiane wlasciciela

tzn do tej pory byla gmina, natomiast poprzez zasiedzenie wlasnosc nabyla moja babcia, ktoa zmarla w 2000 roku i po przeprowadzeniu sprawy spadkowej aktualni wlasciciele to 4 rodzenstwa (moja mama oraz jej siostra i 2 braci)

oczywiscie zalezy mi nam na tym aby w ksiedze wieczystej widniala informacja o aktualnych wlascicielach

bede wdzieczna za odpowiedz

Potrzebne będzie postanowienie sądu o nabyciu prawa własności i wniosek o dokonanie zmiany w KW (dostaniesz w sądzie w wydziale ksiąg wieczystych).

Wysokość opłat reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 17.12.1996 w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych - będzie to kilkaset złotych. Dokładnie wyliczą Ci w sądzie.

No to jesteśmy w domu :D

Do ujawninia w Kw właścicieli w sprawie, o której piszesz, potrzebne są prawomocne postanowienia sądowe: 1. o zasiedzeniu 2. o stwierdzeniu nabycia spadku oraz oczywiście wniosek, w którym należy podac wartość nieruchomości.

Jesli nieruchomość ma wartość 70.000,- zł to opłata wyniesie 480,- zł (1/10 wpisu stosunkowego) Od marca przyszłego roku zmieniają sie przepisy regulujące opłaty sądowe i po tym terminie opłata będzie ustalona na kwote 200,- zł.

Może warto jeszcze poczekać te 3 miesiące ?

pozdrawiam

Potrzebne będzie postanowienie sądu o nabyciu prawa własności i wniosek o dokonanie zmiany w KW (dostaniesz w sądzie w wydziale ksiąg wieczystych).

Wysokość opłat reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 17.12.1996 w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych - będzie to kilkaset złotych. Dokładnie wyliczą Ci w sądzie.

Byłem o minutkę później ale za to jestem dokładniejszy :D

Jeśli sąd nie prowadzi księgi w systemie informatycznym to nie musi mieć druków wnmiosków, niestety :(

pozdrawiam

dziekuje bardzo za fachowy porady

a czy nie bedzie potrzebny dokument z US o niezlaeganiu z podatkiem?

Nie. Zaświadczenie z US o zapłaceniu podatku od spadku jest natomiast potrzebne u notariusza w sytuacji gdy spadkobiercy zechcą sprzedać nieruchomość.

dziekuje bardzo za odpowiedz

wiem, ze we wniosku trzeba podac wycene gruntu

wycena ta zostala sporzadzona na dzien placenia podatku, czyli gdzies w 2000 roku

czy moge podac te wycene czy musze przedstawic aktulne wartosci gruntu w tej okolicy?

czy jest to jakos sprawdzane?

bede wdzieczna za odpowiedz

Wartość we wniosku powinna odpowiadać, nazwijmy to, cenie rynkowej. Nie trzeba załączać wyceny. Jeśli wartość bedzie bardzo zaniżona sąd może wszcząć procedure zmierzająca do wyceny nieruchomości. Jesli w okolicy nie było jakiegoś totalnego wzrostu cen w ostatnich latach, wycena z 200r. może byc OK

pozdrawiam