Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może to i funkcjonalne ale co do estetyki .......

To moja opinia. Ty możesz mieć oczywiście inną.

Pozdrawiam

Nie można mieć wszystkiego i nic na ddachu. Można oczywiście zrezygnować z TV naziemnej, ale co byś nie robił i tak trzeba powiesić przynajmniej miskę na elewacji lub kominie. Myślę, że dla Ciebie jedyną opcją byłaby kablówka... (nie piszę tego złośliwie i nie chcę być tak to odebrał).

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-925368

No wiec ja nie chce miec tak jak rafalek bo mam ładny (IMHO) komin ) - stąd tylko "siatkówka" do niego jest przymocowana i jakos to dziala ...

Antene do radia mam oddzielną na strychu - i starczy.

Satelity nie posiadam i nie zamierzam -

pozdr - Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-925378

Tylko to się ma nijak do tematu i problemu autora tego wątku. On chce odbierać programy i ma słaby sygnał, a temu może tylko zaradzić dobra antena. Antena dobra jest niestety duża i to wszystko.

Stwierdzenie, że duża brama źle wygląda nie pomaga autorowi pytania: "Mam duży samochód jak mam wjeżdzać na działkę?"

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-925422

....

Nie można mieć wszystkiego i nic na ddachu. Można oczywiście zrezygnować z TV naziemnej, ale co byś nie robił i tak trzeba powiesić przynajmniej miskę na elewacji lub kominie. ....

A to już nie jest prawdą.

Można "zadowolić" się pojedynczą anteną satelitarną. Wykupijąc abonament w "Cyfrze+" lub "Polsacie Cyfrowym" ma się dostęp do praktycznie wszystkich polskojęzycznych kanałów TV oraz kilkuset innych kanałów zagranicznych oraz radiowych. Jedynym minusem tego rozwiązania jest brak programu regionalnego TVP3 poza programem warszawskim. Pakiet podstawowy w każdej z tych platform kosztuje ok 30 zł i zawiera w swojej ofercie praktycznie wszystkie podstawowe stacje polskojęzyczne.

A co do wystroju komina, to można zachować estetykę bryły domu (i dachu) umieszczając antenę satelitarna na maleńkim podeście w ogrodzie. Ta antena wcale nie wymaga zespolenia z kominem, balkonem czy też elewacją. Wystarczy, że kilkadziesiąt metrów przed podestem nie będzie rosło żadne drzewo (pytający nic nie pisał o gęstości zabudowy swojej posesji i jej zagospodarowaniu).

Dodatkowy plus takiego rozwiązania - nie dalej jak wczoraj mokry śnieg dokładnie oblepił czaszę i okular anteny (dach zresztą też :wink: ) wystarczyło, że miotełką omiotłem śnieg z satelity i znów miałem odbiór TV znakomitej jakości. Mając antenę na dachu musiałbym albo włazić na dach lub też czekać na odwilż tudzież silniejszy podmuch wiatru. :p

Takie rozwiązanie jest coraz częściej spotykane. Ktoś juz też pisał nawet o tym na Forum.

Nadmieniam, ze czasy telewizji analogowej powoli odchodzą w przeszłość. Międzynarodowe regulacje prawne zobowiązują także i TVP do zastąpienia sygnału analogowego cyfrowym w przeciągu najbliższych kilku lat.

Nieustannie pozdrawiam :)

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-925457

A to już nie jest prawdą.

Można "zadowolić" się pojedynczą anteną satelitarną. Wykupijąc abonament w "Cyfrze+" lub "Polsacie Cyfrowym" ma się dostęp do praktycznie wszystkich polskojęzycznych kanałów TV oraz kilkuset innych kanałów zagranicznych oraz radiowych. Jedynym minusem tego rozwiązania jest brak programu regionalnego TVP3 poza programem warszawskim. Pakiet podstawowy w każdej z tych platform kosztuje ok 30 zł i zawiera w swojej ofercie praktycznie wszystkie podstawowe stacje polskojęzyczne.

Niestety nieprawda - w Cyfrze nie znajdziesz polsatu ani polsatu 2 np ... a w polsacie nie ma TVP1 i 2 z tego co wiem ( wlasnie patrzylem na ich strone www ) ... W żadnym nie ma TV regionalnej - ale to już mówiłeś ...

A co do wystroju komina, to można zachować estetykę bryły domu (i dachu) umieszczając antenę satelitarna na maleńkim podeście w ogrodzie. Ta antena wcale nie wymaga zespolenia z kominem, balkonem czy też elewacją. Wystarczy, że kilkadziesiąt metrów przed podestem nie będzie rosło żadne drzewo (pytający nic nie pisał o gęstości zabudowy swojej posesji i jej zagospodarowaniu).

Dodatkowy plus takiego rozwiązania - nie dalej jak wczoraj mokry śnieg dokładnie oblepił czaszę i okular anteny (dach zresztą też :wink: ) wystarczyło, że miotełką omiotłem śnieg z satelity i znów miałem odbiór TV znakomitej jakości. Mając antenę na dachu musiałbym albo włazić na dach lub też czekać na odwilż tudzież silniejszy podmuch wiatru. :p

kwestia wyborów - ja nie mam zamiaru mieć na ogrodzie talerza :wink: a mam go pod daszkiem na ścianie... i nawet nie muszę miotełką machać :wink:

Nadmieniam, ze czasy telewizji analogowej powoli odchodzą w przeszłość. Międzynarodowe regulacje prawne zobowiązują także i TVP do zastąpienia sygnału analogowego cyfrowym w przeciągu najbliższych kilku lat.

Nieustannie pozdrawiam :)

Wiesz że dzwoni ale nie wiesz gdzie :wink: Chodzi o wprowadzenie NAZIEMNEJ telewizji cyfrowej - do której i tak będzie potrzeban antena ...

A generalnie prosiłbym o skupienie się na pytaniu autora a nie wciskać swoje "jedynie słuszne" zdanie ...

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-925538

Witam,

mieszkam w miejscowości, gdzie jest stosunkowo słaby sygnał TV.

Czy lepiej sprawdzają się anteny dwuzakresowe (VHF i UHF) z wbudowanym wzmacniaczem np 32dB czy może lepiej zastosować dwie anteny - jedna UHF druga VHF połączone poprzez zwrotnicę i za zwrotnicą wzmacniacz?

Dodam tylko, że chciałbym dostarczać sygnał na kilka gniazdek - instalacja w topologii gwiazdy.

Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie na terenach mocno oddalonych od nadajników?

Sygnał dobrej jakości za wszystkich stacji naziemnych jest możliwy do odbioru z reguły tylko za pomocą anten kierunkowych ... wtedy każdą stację ściągasz z tego nadajnika, który akurat te częstotliwości ma najsilniejsze w danym miejscu ...

U siebie mam anteny kierunkowe UHF + VHF + radiowa - wszystko to spięte zwrotnicą ...

Oddzielną sprawą jest to jak rozprowadzić sygnał po domu ... ?Jeżeli masz topologię gwiazdy to oznacza, że musisz mieć urządzenie centralne ( mówimy o sytuacji RÓWNOCZESNEGO oglądania na tych odbiornikach - bo w innym przypadku wystarczy ręczne przełączanie kabli ). Ja w swoim domu tak samo chciałem także rozprowadzić sygnał TV SAT w związku z tym zdecydowałem się na instalacje z multiswitchem ( na stronie dipola masz schematy ). W chwili obecnej nie muszę wcale myśleć jak mam to podłączone - po prostu podłączam tuner ( SAT lubTV naziemnej lub radiowy ) i oglądam ...

W każdym pokoju mogę oglądać TV naziemną, słuchać radia i biegać po 2 satelitach naraz ...

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-925558

Pięknie to ujeliście z programami regionalnymi. Ja na C+ mam regionalny, ale z Wa-wy który mnie niewiele interesuje. Z naziemnej mam lokalny którgo może i nie oglądam regularnie, ale dość często. W efekcie mam z naziemnych 4 programy (TVP 1, TVP 2, TVP 3 (lokalny), i POLSAT). I te programy mogę oglądać bez żadnych dodatków (tuner lub dekoder). Jesli chcę coś z TVSAT to dokupię dodatkowy tuner i mam, jak kodowane to coś co mi odkoduje a sygnał planuję podzielić card spliterem.

Co do estetyki - jest to sprawa względna.

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-925593

Rolandzie..... Jestem abonentem Polsatu Cyfroweg i zaręczam Tobie, że posiadam doskonały odbiór TVP1 i TVP2 z przekazu cyfrowego.

Co do polsatów w C+ to istnieje możliwość odbioru przekazu Free (co najmniej Polsat2 oraz odkodowywany co jakiś czas Polsat i TV4).

Ponadto zważ na moje słowa " ma się dostęp do praktycznie wszystkich polskojęzycznych kanałów TV" Gdyby nawet istniały jakieś wyjątki to i tak wybór stacji jest zdecydowanie większy niż z analoga.

W praktyce jest ich tak dużo, że większości wogóle się nigdy nie ogląda.

Czy chcesz mieć czaszę w ogrodzie czy wolisz mieć na ścianie swego budynku (pod daszkiem) to Twoja i tylko Twoja sprawa. Tobie się to może podobać. Mnie nie podoba się z całą pewnością.

I na koniec. Nie wciskam nikomu jedynie słusznego "swojego" zdania. Poddaję pomysł pod rozwagę.

Czy pytający skorzysta czy też nie to jego sprawa.

Kiedyś na tym Forum spotkałem wypowiedź o lokalizacji anteny nie na bryle budynku lecz poza nim. Spodobał mi się ten pomysł. Zastosowałem go i jestem z niego bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-925626

Jak nic - 4 siatki na wszystkie strony świata ;-)

A tak przy okazji - czy ktoś "trenował" antenę zewnętrzną sterowaną pilotem ?? (obrót 360 stopni)

Albo odbiór (próbnej ?) emisji naziemnej TV cyfrowej (np. z Katowic / kosztów) ? Czy trzeba mieć jakiś specjalny tuner cyfrowy / antenę ?

Pzdr

JKK

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-927661

Rolandzie..... Jestem abonentem Polsatu Cyfroweg i zaręczam Tobie, że posiadam doskonały odbiór TVP1 i TVP2 z przekazu cyfrowego.

Co do polsatów w C+ to istnieje możliwość odbioru przekazu Free (co najmniej Polsat2 oraz odkodowywany co jakiś czas Polsat i TV4).

Jeżeli w polsacie nie ma TVP na oficjalnej liście kanałów to znaczy, że sytuacja jest taka jak z odbiorem Polsatu na cyfrze ... Tzn. że mogą go w każdej chwili wyłączyć ... zresztą raz już tak było ... ( wiem bo miałem )

W chwili obecnej NIE MA odbioru Polsatu free z cyfry ... zaręczam ci to bo mam :wink: ( nie mówię o Polsacie 2 - i tak nigdy tego nie oglądam ... )

Po prostu dlatego że był to odbiór FREE - pewnego razu go zakodowali :-?

Potrafię sobie natomiast wyobrazić sytuację, że ktoś nie instaluje teraz anten i ogląda tylko z SAT ... Ale niech chociaż sobie przygotuje kable do tej instalacji. Żeby to zrobić i tak potrzebujemy dokonać wyboru rodzaju anteny ( siatkowa czy uniwersalna ) bo limituje nas ilość kabli ... A przypominam, że autorowi wątku chodziło właśnie o wybór odpowiedniej anteny naziemnej ...

Napisałeś dostęp do praktycznie wszystkich kanałów ... nie interesują mnie jakięś tam poboczne programy, ale te kilka podstawowych w polsce chcialbym mieć ...

https://forum.murator.pl/topic/44896-antena-do-odbioru-tv/page/2/#findComment-927839