Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Manuela K + M

Recommended Posts

Cześć!

Mam kilka pytań - najważniejsze - jesteś zadowolony z budowy w ytongu?

Mamy zamiar budować w tej technice - może jakies porady? chętnie na prv,

druie pytanko - wieniec robiliście z elementów docieplenia wieńca? - robiliście z tego korytka?, a co z nadprożami, kształtki u?

No a domek macie śliczny!!!

Pozdrawiam :D

Witaj galaktyka!

Jesteśmy bardzo zadowoleni z ytonga, ale więcej będę mogła napisać jak zamieszkamy.

Całość jest budowana z ytonga czyli kształtki u, elementy docieplenia wieńca, ścianki działowe bez stropu - strop teriva. Troche jest to droższe, ale jeżeli ma to być ściana jednowarstwowa to musisz to kupić żeby nie było mostków termicznych. Ścianki działowe można zrobić z innych materiałów np silka jest chyba tańsza. Materiał był kupiony w styczniu 2005 bo rabat był dość znaczny. Bloczki 36 cm miały trafić na budowę w maju, ale chwilowo brakło tego materiału i przywieziono nam za naszą zgodą w wyznaczonym terminie bloczki 40 cm bez dopłaty. Bardzo to nas ucieszyło :)

Dzięki:)

A nie wiesz przypadkiem czy na te rabaty jest jeszcze jakaś szansa? :wink:

W Ytongu budujemy napewno, ciągle jednak mielimy temat wieńca- w projekcie nadproże jest od razu wieńcem i ma wysokość 30cm - stąd pomysł by zrobić to na zasadzie kształtki u ale podstawą byłby bloczek dolny ytonga a bokami elementy docieplenia wieńca - one mają 30cm - a gotowa kształtka u ma max. 20cm.

Co o tym sądzisz?

A tych 40cm zazdroszczę :D i kibicuje, my zaczniemy murować (kleić) w czerwcu, na razie jeszcze czeka nas chwilka przy funamentach i II transza z banku...

Pozdrawiam

Witaj Daroll!!

Jeszcze nie interesowałam się tynkami więc nie wiem ile jest metrów.

Obecnie jestem na etapie instalacji więc jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć to będę bardzo wdzięczna.

Interesuje mnie również koszt materiałow + robocizna instalacji co, woda, kanalizacja. Dół podłogówka góra grzejniki + piec kondensacyjny na gaz ziemny.

Dziękuję i pozdrawiam

Witaj Daroll!!

Jeszcze nie interesowałam się tynkami więc nie wiem ile jest metrów.

Obecnie jestem na etapie instalacji więc jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć to będę bardzo wdzięczna.

Interesuje mnie również koszt materiałow + robocizna instalacji co, woda, kanalizacja. Dół podłogówka góra grzejniki + piec kondensacyjny na gaz ziemny.

Dziękuję i pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witaj Galaktyka !!

przepraszam, że dopiero teraz odpisuję...

Cena bloczka ytonga 40 cm jakš mozna dostać to 88 brutto.

Jest to hurtownia w ktorej ja kupowalam w styczniu 2005 roku - teraz jest bez zmian bo znajoma w lutym 2006r dostala tez taka cene.

Problem moze byc z transportem bo oni maja siedzibe kolo Opola

• 9 months później...

Witajcie!!!

Tamten album przestal niestety działać a na nowy teraz nie mam czasu. Jeżeli chodzi o zdjęcia z wykończeniówki to ich jeszcze nie mam bo też jestem na tym etapie. Od marca ruszamy z ociepleniem poddasza gładziami i sufitami oraz z kafelkowaniem kotłowni bo piec juz czeka.

Pozdrawiam

A jakie warstwy wełny na ocieplenie?

Bo ja planowałem 20 między krokwiami i 5 potem, ale mam krokwie 19 cm, więc chyba wsadzę tam 18 cm wełny. Tylko z drugą warstwą mam problem, bo nie wiem, czy dać 5 (razem byłoby 23), czy 10 cm (byłoby razem 28)...

Planujesz dawać folię paroszczelną na całej powierzchni czy tylko nad łazienką i pralnią?