Cezarek 06.12.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Czy pieniądze z kasy mieszkaniowej można wykorzystać do budowy domu w zabudowie siedliskowej? PozdrawiamCezarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 07.12.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 W muratorze 12/2005 na stronie 162 jest przedstawiony temat o który pytasz.Fragment tekstu: "W odniesieniu do wyroku NSA z 6 listopada 2003 r. Grunty rolne przeznaczone pod uprawy rolne z możliwością zabudowy siedliskowej nie są gruntami pod budowę budynku mieszkalnego, niezależnie od tego, że w skład zabudowy siedliskowej wchodzi również budynek mieszkalny, przeznaczeniem ich nie jest bowiem wyłącznie zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych".Dalszy ciąg w muratorze.Ta interpretacja nie wynika jednak jasno z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.Sam mam ten sam problem o który pytasz. Buduję pełną zagrodę (dom + budynek gosp.) i pieniądze z kasy przeznaczyłem na budowę domu - jednak na działce rolnej.Tak więc, jeżeli urząd skarbowy (US) w odniesieniu do w/w wyroku NSA zakwestjonuje mi przeznaczenie środków finansowych, stracę sporą kasę. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ani w prasie ani w materiałach dotyczących kasy mieszkaniowej nie pisano na ten temat nic a nic (a wydawało mi się, że już wszystko wiem).Wygląda więc, że US załatwi nas "na cacy" i zażąda zwrotu podatku wraz z odstetkami (a są wysokie).Żałuję, że oszczędzałem kilka lat po to tylko aby później dać się zrobić w "balona" przez polskie prawo podatkowe "promujące budownictwo rodzinne".Jak na razie szukam rozwiązania - a zostało mi niewiele czasu.Jeżeli znajdę - na pewno Cię powiadomię.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarek 07.12.2005 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 To, co jest w ostatnim Muratorze dotyczy nowej ulgi budowlanej (tzw. odsetkowej). Natomiast kasa podlega przepisom: Zgodnie z przepisami ustawy z 26.10.1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego: "2. Celami mieszkaniowymi, o których mowa w ust. 1, są służące zaspokojeniu własnych potrzeb mieszkaniowych kredytobiorcy: 1) nabycie, budowa, przebudowa, rozbudowa lub nadbudowa domu albo lokalu mieszkalnego, stanowiącego odrębną nieruchomość, 2) (5) uzyskanie spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego lub prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, albo prawa odrębnej własności lokalu mieszkalnego, 3) remont domu albo lokalu, o których mowa w pkt 1 i 2, z wyjątkiem bieżącej konserwacji i odnowienia mieszkania, 4) spłata kredytu bankowego zaciągniętego na cele wymienione w pkt 1-3, 5) nabycie działki budowlanej lub jej części pod budowę domu jednorodzinnego lub budynku mieszkalnego, w którym jest lub ma być położony lokal mieszkalny kredytobiorcy." Jeżeli z pieniędzy zaoszczędzonych w kasie mieszkaniowej ma być wybudowany dom mieszkalny (czyli służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych), nie powinno mieć znaczenia, czy buduje się go w ramach zabudowy zagrodowej czy na działce budowlanej. Takie odpowiedzi dostałem z kilku źródeł, a nawet z urzędu skarbowego. PozdrawiamCezarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 09.12.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Serdeczne dzięki za wsparcie. W między czasie znalazłem na stronie http://www.is.gdansk.pl odpowiedź na zapytanie podatnika który środki finansowe z kasy mieszkaniowej przeznaczył na zakup nieruchomości na którą składają się: działka rolna oraz budynek mieszkalny w trakcie budowy (tzw. siedlisko). W odpowiedzi uzyskał informację, że podatnik utraci prawo do ulgi - w tej części, w której wycofane z kasy mieszkaniowej oszczędności (środki finansowe) przeznaczył na zakup działki rolnej (a oto nr pisma: BI/005/1092/04 z dnia 09-03-2005.) Tak więc, sprawa wygląda na wyjaśnioną (oby urząd skarbowy w którym złożę zeznanie podatkowe stał na takim samym stanowisku) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts