szuwar 13.01.2003 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 CZEŚĆ !!! MAM OGROMNY PROBLEM !!! Niedawno w listopadzie kupiłem nowe mieszkanie od developera i jak to w nowym mieszkanku wynalazłem pare usterek, a to ściana krzywa a to brak kątów prostych w rogach a to żle otynkowane .Jednak te usterki mozna nawet samemu zniwelować i nie spędzały mi snu z powiek .Ale po tych mrozach okazało się że w rogach przy podłodze (jednak nie na niej) na ścianie pojawił sie piękny mróz !!!tylko w jednym z dwu pomieszczeń.Spróbuje opisać pomieszczenie :Jest to mieszkanie poddaszowe z podwójnym oknem poddaszowym w tym pomieszczeniu co przemarza. podłoga pokoju wystaje ok 1,5 m poza obrys budynku jednak ocieplone jest tylko ok 1m czyli tylko tam gdzie znajduje się moja podłoga.Całość schodzi skosem i pokryte jest blachą dachową i tam po spodem blachy ocieplona watą, w tej ścianę własnie montowane jest okno do drewnianych krokwi a od środka wszystko jest obudowane ścianą gipsowo kartonową (na którą również wyłazi mróz) Ściana na którą wychodzi mróz jest wylewana betonem i najprawdopodobniej beż zadnej izolacji łaczy się ze stropem który właśnie wystaje poza obrys budunku ścian nośnych, boczne sciany to belit i cegła i te nie przemarzają, tak samo jak nie przemarza podłoga jest ocieplona ok 4 cm steropianu i na to dopiero wylewka.W mieszkaniu nie było grzane dlatego mozna było zobaczyć ten mróz tempratura ok4-6 stopni C. Jednak zaznaczam że nie przemarza cała ściana tylko w rogach tak do ok 30 cm formując piękny trójkąt z dwóch stron. W tym bloku w innych klatkach ale tych samych mieszkaniach jest to samo u sąsiadów gdzie utrzymuje sie temp ok 20 stopni nie ma mrozu tylko skrapla się woda i wyłazi grzyb!!! PORADŻCIE MI CO ROBIĆ GDY: -developer bedzie sie chciał wymigać od naprawy TEJ WADY BUDOWLANEJ !! jak mogę z nim walczyć razem z sąsiadami co mają podobne problemy ?????? (bo nie może byc juz mowy o usterce tylko o WADZIE KONSTRUKCYJNEJ ) ???? -co mogę zrobić samemu z mojej strony od środka mieszkania ?? może spróbować skuć tynk od podłogi do ok 1 m na scianie i troche betonu i np ocieplić od środka ok 3-4 cm steropianu na to siatka i z powrotem połozyć tynk tynk ?? -zaznaczam że devoloper jest w stylu : tak proszę pana przyjąłem usterkę jak tylko będe mógł to wyślę ekipę -której oczywiście nie widać a zima się skończy i mróz na scianach też. i problem dla developera tez i oczywiście dwunastomiesięczna gwarancja.Może jakąś komisję budowlana nasłać ???naprawdę nie wiem pomóżcie. POZDRAWIAM MARCIN P. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: szuwar dnia 2003-01-13 18:52 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Należy udokumentować zjawisko - fotografie "mrozu"Ponadto należy powiadomić o sytuacji właściwy Inspektorat Nadzoru Budowlanego (załączając zdjęcia).Następnie pogonić developera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuwar 13.01.2003 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 zdjęcia już zrobiłem ale jeszcze nie są wywołane więc nie wiem czy dobrze widać ten mróz na ścianach .JAka to komisja ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 14.01.2003 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 PINB - powiatowy inspektorat nadzoru budowlanego - jak sama nazwa wskazuje, jest inny dla każdego powiatu. Zadzwoń do swojego Urzędu gminy, wydziału architektoniczno-budowlanego i poproś o podanie wszystkich namiarów na twój właściwy PINB (względem lokalizacji twojego nowego mieszkania!). Następnie wywołaj zdjęcia w dużym formacie - tak, aby wszystko na nich było widać. Następnie napisz sążniste pismo i zanieś wszystko razem do kancelarii PINB-u. Pamiętaj: nic na gębę! Nawet, gdy rozmawiasz w urzędzie masz prawo zażądać zaprotokołowania tego, co zostało powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 14.01.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 kopie tego wszystkiego powinien otrzymac developer, byc moze postawienie sprawy w ten sposob przyspieszy naprawienie bubla ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 14.01.2003 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Słusznie, słusznie!Może nawet powinna ona trafić do wydziału arch-bud twojej gminy, bo przecież to oni wydali decyzję "pozwolenie na użytkowanie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 15.01.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Mi się wydaje że po prostu mieszkanie trzeba grzać i wietrzyć , to normalne że podczas pierwszej zimy jest duża wilgotność ( wysychanie wody technologicznej ) , niestety koszt grzania w pierwszą zimę będzie większy ( do 30% ) ale to nieuniknione , mieszkanie trzeba grzać i wentylować , przypomnij sobie "aferę" z domkami dla powodzian które zgniły , gdyby ci ludzie sami je budowali to by je suszyli a tak to dostali i potem tylko narzekali , a przecież w reportażach telewizyjnych było widać że wszystkie wentylacje dokładnie pozaklejali , żeby zaoszczędzić na ogrzewaniu , rzeczywiście oszczędność jest duża bo przy ścianach 0.3 ilość ciepła wentylacyjnego staje sie porównywalna z tym co ucieka przez ściany i okna , ale czy warto kosztem zniszczenia domu . nawet przy ogrzewaniu podłogowym , gdzie wszystko jest grzane równomiernie podczas pierwszej zimy cieżko jest wysuszyć .Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuwar 15.01.2003 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Owszem nie twierdzę żę grzanie i suszenie nie pomaga ale nieczytałeś uwaznie tego co napisałem, że w klatkach obok dokładnie w dwóch mieszkaniach gdzie mieszkają sąsiedzi od ok 7 miesięcy w tych miejscach gdzie u mnie przemarza sciana wyłazi im grzyb!!!! i tylko w tych miejscach,.Uważam że jezeli wina lezałaby po stronie grzania to zamarzałaby cała ściana u mnie a i sasiadów na całescianie byłby grzyb !!!zaznaczam że sąsiedzi maja małe dziecko tak wiec temperatura jest ok 21 stopni non stoppozdrawiam SZUWAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuwar 17.01.2003 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Czy ktos ma jeszcze jakies porady dla mnie ?wszystkie sugestie mile widziane !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gamad 17.01.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Twój przypadek jest typowym przykładem niesolidności wykonawcy (developera) lub projektanta. Walcz o jak najszybsze usunięcie wady bo pojawi się grzyb. Ściana lub strop gdzie pojawia się przemarzanie jest poprostu nieocieplone z zewnątrz i tworzy się w tym miejscu tzw. mostek termiczny. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w walce z developerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts