Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Udział w gruncie vs udział w domu

PioKow

Recommended Posts

Czy istnieje możliwość ustalenia udziału w domu innego niż udział w gruncie? Jeżeli tak to jak to zrobić najtaniej. Z góry dziękuję za poświecony czas i pozdrawiam serdecznie

PioKow

Opis stanu faktycznego. Kupiłem z Rodzicami działkę na współwłasność w 2002 roku (realizacja środków z kasy mieszkaniowej). Mamy po 50% udziału. Chciałbym aby wybudowany na tej działce dom był wyłącznie moją własnością z tego względu, że będzie budowany wyłącznie za moje pieniądze i nie widzę powodu, żeby wspomagać urząd skarbowy z okazji spadku, w szczególności takiego, który spadkiem nie jest. Sprzedaż działki przez Rodziców nie jest dobrym rozwiązaniem ze względu na fakt, iż nie upłynął 5-cio letni okres od końca roku, w którym zakupiono nieruchomość (10 proc podatek).

Mnie tez bardzo interesuje ten problem, bo mam podobna sytuacje. I chodzi tu wlasnie glownie o unikniecie wydatkow zwiazanych z podatkami od spadkow badz darowizn. Moze ktos rzeczywiscie potrafi madrze doradzic, jak to rozwiazac ? Pozdrawiam.

witam

Takie piękne pytanie prawnicze, a zadane w takim niestosownym miejscu jak "wymiana doświadczeń" :D Już śpiesze z udzieleniem odpowiedzi, mimo, że odpowiedź sie nie spodoba :(

W polskim prawie cywilnym obowiązuje rzymska zasada: "superficies solo cedit" w dosłownum tłumaczeniu "to co na powierzchni przypada gruntowi"

W praktyce oznacza to, że własność gruntu jest silniejsza niż własność budynku, czyli że współwłaściciel gruntu jest w takim samym udziale współwłaścicielem budynku. Nie ma zgodnej z obowiązującym prawem możliwości ustalenia różnego udziału tej samej osoby w gruncie i w budynku. Istnieją sytuacje gdy ten udział jest różny jednak w omawianym przypadku nie może byc o tym mowy (np. na tle ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników i członków ich rodzin dochodziło do sytuacji, w której budynek stawał sie odrębną nieruchomością. Właścicielem gruntu był Skarb Państwa a właścicielem budynku rolnik, który przekazał gospodarstwo na Skarb Państwa za rente rolniczą)

Rozwiązaniem w tej sytuacji może być darowizna udziału wynoszącego 1/2 części na rzecz osoby, która buduje dom lub zniesienie współwłasności bez spłat.

pozdrawiam

Serdeczne dzięki PJOTRZU za zainteresowanie i szybką reakcję. Odpowiedź mi się podoba bo jest konkretna. Napewno niepodobać się będzie ludziom, z którymi wstępnie rozmawiałem o wykonaniu stanu surowego, ponieważ w tej sytuacji budowa zostanie na pewno odłożona, chyba że błędnie sądzę, że zniesienie współwłasności przed upływem 5 letniego okresu od nabycia jest zagrożone 10 proc. podatkiem. Już jedynie przez grzeczność nie pytam jak US może potraktować zniesienie współwłasności biorąc pod uwagę, że na jej zakup wydatkowane były środki z kasy mieszkaniowej.

pozdawiam PioKow (marzący o zwiększeniu polskiego PKB z uporem godnym lepszej sprawy)