dorotaele 07.12.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Moi drodzy, mam przed sobą wielkie zadanie-wymianę starego podgrzewacza wody. Czytam i czytam, a jestem w temacie zupełnie zielona, mam juz mętlik w głowie. Proszę doradzcie jaki kupić, chodzi mi o firme, a nawet model, jaki możecie polecić?! Podgrzewacz ma obsłużyć kuchnie i łazienke-wanna, 2 osoby, które w domu są wieczorem i wczesnym rankiem....Wymagania- oszczędny i chyba tyle.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 07.12.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Polecam Necar N19Etosamo co Junkerskupiłem za 660zl!! pelna gwaracja,nowy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 07.12.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 O wiele wygodniejszą alternatywą jest gazowy POJEMNOSCIOWY ogrzewacz wody. Jest to zbiornik (100-150 l), w którym zapas wody grzeje się niezaleznie od chwilowego poboru (czeka) i odnawia automatycznie po zuzyciu (bo jest sterowany termostatem). Jakbyś sie szarpnęła na pompę obiegową, to mialabyś ciepłą wodę dostępną w granicach 2-3 sekund od odkręcenia kurka (ale pewnie wymagaloby to wymiany rur zasilających). Opcja ogrzewacza pojemnosciowego wchodzi więc raczej w rachubę na okolicznosc większego remontu. Cena (zwlaszcza w połączeniu z pompą) też wyższa niż zwyklego "junkersa". Ale wygoda, że ho-ho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.12.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Wczoraj taki pjemnosciowy podgrzewacz ogładałem na stoisku promocyjnym przed Praktikerem firmy Buderus, moc chyba 4,5 kW, 120l, zamknieta komora spalnia - fajna rzecz. O cene nie pytałem ale maja promocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 07.12.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Mam gazowego pojemnościowego Aristona 80 litrów. Wisi na ścianie w piwnicy - taki estetyczny biały walec. W połowie 2004 po rabacie 20% kupiłem go za ok. 950 pln. Zużywa razem z kuchenka gazową (posiłki) ok. 2-2,2 m3 /dobę na 4-ry osoby. Ile gazu na samą CWU ? Może 50-70%. Nie potrafię tego określić.Poprzedni bojler firmy Liko pogrzał CWU przez 12 lat. Padł bo korozja od wewnątrz go wykończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 08.12.2005 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Większy remont nie wchodzi w grę. Chcę kupić, założyć i po kłopocie.Dziękuję za dotychczasowwe odpowiedzi i proszę o jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 08.12.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Ja kupilem Junkersa (nie pamietam typu) za ok. 850,- Pln, w Praktikerze.Dużą zaletą jest szeroko regulowana moc - na najmniejszym płomieniu woda podgrzewa sie tylko lekko, a w dodatku leciała małym strumieniem, co razem jest nieocenione latem w czasie brania oszczędnego prysznicu. Na pełnym gazie i przy małym przepływie mogłem za to zalać sobie (prawie) wrzątkiem "Gorący Kubek". W porównaniu ze starym "Termetem", gdzie mogłem mieć albo dużo wody letniej, albo mało lecz gorącej - Junkers to ekstraklasa.No i cichuteńki jest - nie to co huk startującego samolotu (Termet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 08.12.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 za 850 nie kupiles elektronika tylko model na świeczkę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net 12.12.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 O wiele wygodniejszą alternatywą jest gazowy POJEMNOSCIOWY ogrzewacz wody. Jest to zbiornik (100-150 l), w którym zapas wody grzeje się niezaleznie od chwilowego poboru (czeka) i odnawia automatycznie po zuzyciu (bo jest sterowany termostatem). Jakbyś sie szarpnęła na pompę obiegową, to mialabyś ciepłą wodę dostępną w granicach 2-3 sekund od odkręcenia kurka (ale pewnie wymagaloby to wymiany rur zasilających). Opcja ogrzewacza pojemnosciowego wchodzi więc raczej w rachubę na okolicznosc większego remontu. Cena (zwlaszcza w połączeniu z pompą) też wyższa niż zwyklego "junkersa". Ale wygoda, że ho-ho. ooo to jest coś czego szukam, chcw wyminic piec (chyba MORO ), którego ma po dziurki w nosie, chcę coś: 1) bez płominia 2) na gaz 3) szybki dopływ ciepłej wody o stałej temperturze ile moze kosztowac taki ogrzewacza o pojemności 100-150 l? jakie firmy wchodzą w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts