lukasz007 07.12.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Witam, jestem obecnie na etapie wyboru pieca do domu i mam kilka wątpliwości. Czy warto instalować mały piec tradcyjny na gaz i nowe grzejniki. Czy lepiej pieniądze przeznaczone na nowe grzejniki i ich montarz wydać na piec kondesacyjny ze starą instalacją (jeśli tak to jaki???). Czy lepiej zamontować piec tradycyjny do starej instalacji (z punktu widzenia zwrotu kosztów). Piece kondesacyjne (te które znalazłem mają moc modulowaną od 7-8 kW, czy to nie zadużo do domku 72m2 a być może w przyszłości 130-140m2?. Instalacja w domku ma 30-35 lat czy nie jest już za stara, zwłaszcza jeśli się ją zamknie i będzie pracowac pod ciśnieniem (podobno jak nie wytrzyma jakś rura albo kolano, to będzie powoażny problem z jego naprawieniem). Czy czyścić jakoś instalacje, czy wystarczy założenie filtrów (trzeba specjalne, magnatyczne, czy wystarczą zwykłe osadnikowe)? Zastanawiam się czy piec kondesacyjny się zwróci przeciez to koszt pieca ok 7 tyś, komin 1,5 tyś, sterowanie ??? tyś. Czy przy kondesacie instalować sterowanie pokojowe czy by osiągnąć większe oszczędności sterownie pogodowe (słyszałem że czasami działa róznie) Poniżej więcej szczegółów o domu. Dom jednorodzinny kostka parterowy podpiwniczony dach płaski budowa ok 73 roku wymiary 9 na 10 m mieszkalenj pow 72 m2. Ogrzewany gazem ziemnym inatslacja otwarta grzejniki zeliwne w dobrym stanie 6 sztuk, rury chyba tez, ok 200 l wody w instalacji, pompa wody, piec medrol elka 2, 21kW, komin nowy z rury chyba cos tam z azbestem, (zabezpieczony), cw gazowy piec junkersa wymieniony 3-4 lata temu . Dodatkowo w instalacje włączony20 -30 letni piec weglowy, ale prze ostatnie 5 lat nigdy nie uzywany. Okna i dzwi wymienione na nowe, ściany, podłoga i dach nie ocieplone ( w przyszłym roku planowana budowa poddasza mieszkalnego ok 60 m2 - ale nie na 100%) , ocieplenie podłogi od wewnatrz, scian zewnetrznych - styropian 12cm Temperatura w zime 20 stopni, ojciec cały czas kontroluje temperature. koszt gazu w ostani sezon grzewczy 3500 zl. Przebywanie, noc 5 osób, w dzień nikt albo 1-2 Planowanie zamieszkanie ok 10 lat Pozdrawiam i bardzo dziękuję, Łukasz _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/44958-wymiana-pieca-kondesat-czy-tradycja-wymienia%C4%87-instalacje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts