Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w wentylacji

Recommended Posts

Witam.

Problem takowy.

Mam w kuchni wentylacje w suficie połączona z kominkiem ceramicznym w dachówce. Połączenie wykonane z rury spiroflex (nieocieplonej), rura biegnie strychem (nieocieplonym). Ostatnio patrze na sufit a tam malutki "grzybek" sciagam kratke a z niej wylewa sie 1/2 szklanki wody.

Dodam ze rura na strychu biegnie nie pionowo tylko cos na kształt litery S. Czy przyczyna jest brak pionu spiroflexu czy brak ocieplenia czy cosik innego. Dodam ze gotuje sporadycznie (jedynie wode na kawe) oraz powiem tez ze brak w kuchni jak narazie okapu.

pozdrawiam i czekam na pomoc.

Ociepl rurę conajmniej do połaci.

A kształt powinien być "h" a nie S

Ta lewa nóżka "h" zaślepiona o długości ponad 10cm (co przy fi110 daje ponad litr pojemnosci)

Zgoda tylko nawiewy winny być prowadzone poprzez S lub Z-etkę (aby nie było uderzenie zimnego powietrza do pomieszczenia).

Jednak wywiew, wentylacja winna być prowadzona w pionie (o ile nie ma wentylatorów wymuszających obieg). To rozwiązanie z kształtem "h" jest niezrozumiałe. Po co ma się gromadzić tam woda/skropliny, lepiej aby od razu wyleciały na zewnątrz?

W nieocieplonej rurze wydzielą się krople i spłyną na dół.

Twoja propozycja "Po co ma się gromadzić tam woda/skropliny, lepiej aby od razu wyleciały na zewnątrz? " spowoduje że te skropliny spłyną właśnie przez kratkę do pomieszczenia (tak jak w opisanym przypadku).

"h" jest właśnie po to żeby te skropliny które i tak będą nie płynęły do domu tylko wyparowały spokojnie w górę.

Mam tak trzeci rok i jest suchutko.

W nieocieplonej rurze wydzielą się krople i spłyną na dół.

Twoja propozycja "Po co ma się gromadzić tam woda/skropliny, lepiej aby od razu wyleciały na zewnątrz? " spowoduje że te skropliny spłyną właśnie przez kratkę do pomieszczenia (tak jak w opisanym przypadku).

"h" jest właśnie po to żeby te skropliny które i tak będą nie płynęły do domu tylko wyparowały spokojnie w górę.

Mam tak trzeci rok i jest suchutko.

OK :D Pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu. Brzmi sensownie w sytuacji kiedy cały kanał wentylacyjny jest nieocieplony a ta ślepa odnoga literki 'h' jest koło źródła ciepła - inaczej skropliny nie odparują. Przy takim rozwiązaniu wierzę że to działa :D

• 2 weeks później...
A można jaśniej ?

WYLOT Z KOMINA

I

I

I

------

I'''''''I

I'''''''I

A''''''B

powietrze z pomieszczenia (ciepłe) wlatuje wlotem B - leci do góry (początkowo odcinkiem poziomym) i wylatuje kominem.

Para wodna skrapla się na nieocieplonych ściankach rury i w postaci kropel gromadzi się w części A. Jeśli odcinek między złączem poziomym i punktem A będzie zaślepiony to tam będą gromadziły się skropliny

Dzięki - teraz rozumiem. Martwi mnie tylko czy to się u mnie sprzwdzi ?

Po tygodniu mam pół wiaderka 10l :-? Ale kanał jest nie ocieplony i może po jego ociepleniu 1 l bufora wystarczy.

łomatko

KONIECZNIE OCIEPL !!

i działa to dokładnie jak dopisała kaskaa.

Jak tego nie ma to nawet przy ocieplonej rurze może sie czasami pojawić kropla. Niby jedna to nie problem ale lepiej zero niż jedna.

Cos ściemniasz.

Nawiew DGP patrząc od kratki w pokoju biegnie minimalnie w górę ale zaraz potem poziomo (w kier. kominka) a potem w dół a wiec nei ma szans aby działał jako kanał wywiewny.

Niby jak zapalisz pod nim zapałkę to ogrzane powietrze pójdzie w górę te 0,5 metra ale nie ma to nic do działania jako grawitacyjny kanał wywiewny jakim jest kratka w kuchni i łazience.

Napisz dokładniej o co chodzi

To skad sie bierze wilgoc w rurach od DGP?

Lub inaczej skąd mam wode w trójniku i filtrze DGP?

Wylałem z trojnika szklanke wody a pod nim była wilgotna posadzka.

Nawiew faktychnie idzie od kratki minimalnie w gore a potem po ziemi w posadzce (wyciety steropian ocieplenia stropu) w kierunku kominka. następnie róry ida lekko w górę do trojnika który jest zamontowany jakies 30-40 cm od posadzki. Trojnik połączony jest oczywiscie z turbiną czy jak to sie tam zwie a turbina z filtrem, a do filtra dochodzi powietrze ogrzane z kominka. Miedzy filtrem a turbina jest jakies 30 cm. Miedzy turbiną a trojnikiem też około 30cm.

w tej chwili nawet sprawdzałem. Wyciagnołem jedna rure z trojnika i jest w srodku wilgotna.