wilu1 07.12.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Witam. Problem takowy. Mam w kuchni wentylacje w suficie połączona z kominkiem ceramicznym w dachówce. Połączenie wykonane z rury spiroflex (nieocieplonej), rura biegnie strychem (nieocieplonym). Ostatnio patrze na sufit a tam malutki "grzybek" sciagam kratke a z niej wylewa sie 1/2 szklanki wody.Dodam ze rura na strychu biegnie nie pionowo tylko cos na kształt litery S. Czy przyczyna jest brak pionu spiroflexu czy brak ocieplenia czy cosik innego. Dodam ze gotuje sporadycznie (jedynie wode na kawe) oraz powiem tez ze brak w kuchni jak narazie okapu. pozdrawiam i czekam na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 07.12.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Powodem jest brak ocieplenia na strychu tej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilu1 07.12.2005 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Zapomnialem dodac ze w łazience gdzie jest sufit podwieszany z wentylacji tez mi kapie woda. Ale tutaj zauważyłem, ze miedzy rurą wentylacyjna jest szczelina i wilgotne powietrze wchodzi pomiedzy strop a podwieszana płyte k/g. dobrze sobie to tłumaczę? Stąd ta woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 07.12.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Najprawdopodobniej z powietrza wykrapla się. Tego powietrza które z domu wchodzi do tej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.12.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Ociepl rurę conajmniej do połaci.A kształt powinien być "h" a nie S Ta lewa nóżka "h" zaślepiona o długości ponad 10cm (co przy fi110 daje ponad litr pojemnosci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 09.12.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Ociepl rurę conajmniej do połaci. A kształt powinien być "h" a nie S Ta lewa nóżka "h" zaślepiona o długości ponad 10cm (co przy fi110 daje ponad litr pojemnosci) Zgoda tylko nawiewy winny być prowadzone poprzez S lub Z-etkę (aby nie było uderzenie zimnego powietrza do pomieszczenia). Jednak wywiew, wentylacja winna być prowadzona w pionie (o ile nie ma wentylatorów wymuszających obieg). To rozwiązanie z kształtem "h" jest niezrozumiałe. Po co ma się gromadzić tam woda/skropliny, lepiej aby od razu wyleciały na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.12.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 W nieocieplonej rurze wydzielą się krople i spłyną na dół. Twoja propozycja "Po co ma się gromadzić tam woda/skropliny, lepiej aby od razu wyleciały na zewnątrz? " spowoduje że te skropliny spłyną właśnie przez kratkę do pomieszczenia (tak jak w opisanym przypadku)."h" jest właśnie po to żeby te skropliny które i tak będą nie płynęły do domu tylko wyparowały spokojnie w górę. Mam tak trzeci rok i jest suchutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 12.12.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 W nieocieplonej rurze wydzielą się krople i spłyną na dół. Twoja propozycja "Po co ma się gromadzić tam woda/skropliny, lepiej aby od razu wyleciały na zewnątrz? " spowoduje że te skropliny spłyną właśnie przez kratkę do pomieszczenia (tak jak w opisanym przypadku). "h" jest właśnie po to żeby te skropliny które i tak będą nie płynęły do domu tylko wyparowały spokojnie w górę. Mam tak trzeci rok i jest suchutko. OK Pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu. Brzmi sensownie w sytuacji kiedy cały kanał wentylacyjny jest nieocieplony a ta ślepa odnoga literki 'h' jest koło źródła ciepła - inaczej skropliny nie odparują. Przy takim rozwiązaniu wierzę że to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 12.12.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Woda skrapla się na rurze spiro (kondensat pary), proponuję zrezygnować z tej rury, skoro poddasze jest nieogrzewane i dobrze wentylowane. Takie rozwiązanie było kiedyś dopuszczalne, gdzieś to wyczytałem, ale już nie wiem gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 21.12.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Ociepl rurę conajmniej do połaci. A kształt powinien być "h" a nie S Ta lewa nóżka "h" zaślepiona o długości ponad 10cm (co przy fi110 daje ponad litr pojemnosci) A można jaśniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 22.12.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 A można jaśniej ? WYLOT Z KOMINA I I I ------ I'''''''I I'''''''I A''''''B powietrze z pomieszczenia (ciepłe) wlatuje wlotem B - leci do góry (początkowo odcinkiem poziomym) i wylatuje kominem. Para wodna skrapla się na nieocieplonych ściankach rury i w postaci kropel gromadzi się w części A. Jeśli odcinek między złączem poziomym i punktem A będzie zaślepiony to tam będą gromadziły się skropliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 23.12.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Dzięki - teraz rozumiem. Martwi mnie tylko czy to się u mnie sprzwdzi ? Po tygodniu mam pół wiaderka 10l Ale kanał jest nie ocieplony i może po jego ociepleniu 1 l bufora wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 23.12.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 przerabialem kapanie z kratek wentylacyjnych w suficie.....jedeyna i najprostsza rada...u mnie sie sprawdzila.....ocieplic spiro na strychu wata 5 cm....gipskarton zrobil sie suchy w dwa dni....a bylo nienajlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.12.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Dzięki - teraz rozumiem. Martwi mnie tylko czy to się u mnie sprzwdzi ? Po tygodniu mam pół wiaderka 10l Ale kanał jest nie ocieplony i może po jego ociepleniu 1 l bufora wystarczy. łomatko KONIECZNIE OCIEPL !! i działa to dokładnie jak dopisała kaskaa. Jak tego nie ma to nawet przy ocieplonej rurze może sie czasami pojawić kropla. Niby jedna to nie problem ale lepiej zero niż jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilu1 23.12.2005 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 No dobra a co powiecie na to, że role kratek went. przejeły kratki nawiewow instalacji DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.12.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Cos ściemniasz.Nawiew DGP patrząc od kratki w pokoju biegnie minimalnie w górę ale zaraz potem poziomo (w kier. kominka) a potem w dół a wiec nei ma szans aby działał jako kanał wywiewny.Niby jak zapalisz pod nim zapałkę to ogrzane powietrze pójdzie w górę te 0,5 metra ale nie ma to nic do działania jako grawitacyjny kanał wywiewny jakim jest kratka w kuchni i łazience.Napisz dokładniej o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilu1 30.12.2005 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 To skad sie bierze wilgoc w rurach od DGP?Lub inaczej skąd mam wode w trójniku i filtrze DGP?Wylałem z trojnika szklanke wody a pod nim była wilgotna posadzka. Nawiew faktychnie idzie od kratki minimalnie w gore a potem po ziemi w posadzce (wyciety steropian ocieplenia stropu) w kierunku kominka. następnie róry ida lekko w górę do trojnika który jest zamontowany jakies 30-40 cm od posadzki. Trojnik połączony jest oczywiscie z turbiną czy jak to sie tam zwie a turbina z filtrem, a do filtra dochodzi powietrze ogrzane z kominka. Miedzy filtrem a turbina jest jakies 30 cm. Miedzy turbiną a trojnikiem też około 30cm. w tej chwili nawet sprawdzałem. Wyciagnołem jedna rure z trojnika i jest w srodku wilgotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts