agula1978 07.12.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Proszę mnie uświadomić jakiego rzędu poniosę koszty jeszcze przed budową czyli te wszystkie mapy, architekci ( adaptacja projektu) ,geodeta, no nam jeszcze potrzebny jest nadzór archeologiczny do prac ziemnnych)-średni koszt drogi dojazdowej utwardzonej za m ( bo dorgę muszę chyba mieć żeby uzyskać pozwolenie-no chyba że moge dojeźdzać po trawie Bardzo proszę podajcie mi kwoty jakie ponieśliście przy załatwianiu tych wszystkich papierów-wiem że ceny sie róznią w różnych stronach naszego kraju ale chciałabym meć rozeznanie dla celów poglądowych-za uświadomienie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 07.12.2005 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 tak ogólnie tylko do uswiadomienia to podpowiem Ci ze u nas wyszło ok 20 000 zł za przygotowanie budowy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 07.12.2005 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 W moim przypadku przygotowanie budowy wyniosło ok. 3500zł. Miałem za to projekt z adaptacją, plan zagospodarowania działki, podkłady geodezyjne, projekty przyłączy, ZUD, konstruktora. Aby zacząc budowę potrzebowałem tylko przyłącze wody. Koszt jej podłączenia to kolejne 3200zł. Prąd biore z budynku obok. Pomieszczenie na materiały już miałem. Działka była ogrodzona. PS. Jeśli chodzi o całą papierologie, to wszystko w urzędach załatwiał architekt (podpisywał się moim nazwiskiem) i przywoził mi do domu.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 08.12.2005 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witam. Koszty jakie poniosłem to tak: 1. Wypis i wyrys z ewidencji + mapki do cełow opiniodawczych + wykaz sasiadów ok. 200 zł 2. warunki przyłącza wodnego 30 zł 3. warunki przyłącza energia + przyłącze 2100 zł 4. stacja epidemiologiczno sanitarna 50 zł 5. mapki do celow projektowyc 600 zł 6. projekt 1550 zł ( murator ) 7. adaptacja projektu 1200 zł. 8. adaptacja projektu wody 800zł 9. 6 miesiecy papierologii teraz pora na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 08.12.2005 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 to jeszcze nie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 08.12.2005 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Dzięki bardzo- no jest tego sporo a jeszcze geolog itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 08.12.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 10000 złW tym:-wyrównanie terenu (nawóż ziemi, równanie spychem)-wycinka starych topoli (drwal, pozwolenie)-projekt domu+gospodarczy-adaptacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 08.12.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Projekt - 4000 Geodeta - 1400 Elektrownia - 1200 Mapy - 100 Nawiezienie ziemi - 2500 Ogrodzenie prowizoryczne - 1800 Domek drewniany, elegancki wykonany własnoręcznie w celach rekreacyjnych - 2500. Na koniec sprzedałem go sąsiadowi, a sąsiad następnemu sąsiadowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 08.12.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 12000 - projekt z adaptacją, geodeta, badanie geotechniczne gruntu, zakład energetyczny, wszelkie koszty urzędowe, brama prowizoryczna, mapy, wypisy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 08.12.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Z tego co pamiętam, jakieś 8-9 tys. (bez ogrodzenia, wyrównywania gruntu, za to z projektem garażu wolnostojącego), badanie gruntu miałam za darmo. Dodatkowo kupiłam garaż-blaszak ok. 1,5 tys. zł, ale podobno mogę go za jakiś 1 tys. odsprzedać. I pamiętam, że mnie wkurzało, że nic jeszcze nie zrobiłam, a tyle pieniędzy wydałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały.majster 08.12.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 ok. 20.000,-pln niektórych kosztów udałoby sie pominąć gdybym na spotkania z geodetami i architektami i t p .... jeżdził autobusem albo chował samochód w krzaczorach , bo oni bardzo chetnie do ciebie na działkę chcą wpaść bo mogą określić po "Tobie" zasobność kasy a jeszcze jak komus na czasie zależy .... uuu szkoda gadać ps. nie kupujcie VOLVO nie warte takiej KASY, a servisy w polsce 90pln roboczo/godzina a samochód najpierw 2 godz. na parkingu postoi a potem 3 na myjni , tragedia !!! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 08.12.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Nasze 20 000 podałam z ogrodzeniem, wodą prądem, zdjęciemhumusu, garażem na materiały, barakiem dla budowlańców i całą papierologią pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 08.12.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 U nas: - projekt typowy: 1400 - prąd: 2500 - mapki: 350 - adaptacja: 1200 To do tej pory. A przed budową będzie trzeba jeszcze skombinować jakiś barak i koniecznie wykopać studnię, bo wody zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.12.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 jej, to koszty takie osc znaczne....wsumei liczyłam się z tym, ze jakieś będą, ale czy takie? a jakie ma znaczenie w pożniejszych kosztach i czasie czy działka jest uzbrojona czy nie? Pytanie pewnei trywialne, ale ja dopiero zaczynam się wdrażać w temat, więc wybaczcie i pomóżcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 08.12.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 To zależy co rozumiesz pod pojęciem uzbrojona bonp możesz mieć media w linii ogrodzenia ale i tak musisz je wprowadzić na swój teren. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.12.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 ojej..nie wiem My ejstesmy na etapie szukania działki noi czasami piszą, że uzbrojona a czasami, że nie....Myślałam że jest jakieś ogólne pojęcie co to oznacza...Ja to rozumiałam raczej tak , ze są do niej doprowadzone, prąd woda, kanalizacja...Jesli gaz to suepr ale ze to to juz niekoniecznie.no i dlatego pytam bo nei wiem jaka to roznica w czasie w cenie czy takich dzialek szukac skoro się spieszymy? A tak w ogóle to budował się ktoś całkiem na kredyt? Znaczy od dzialki papierki przez zalatwienia do gotowego domu? Bo zastanwia mnie, czy takie sprawy jak projekt, pozwolenia i ta cala papierkologia przed budową tez jest dostepna na kredyt i czy się odostaje kasy czy trzeba załozyc samemu na początek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 08.12.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Kupiliśmy działkę tzw.uzbrojoną : Prąd (skrzynka w linii ogrodzenia) , trzeba jezcze doprowadzić ten prąd do placu budowy i zainstalować tzw RBtkę lub jak kto woli prowizokę budowlaną (skrzynka z gniazdkiem), koszt w naszym przypadku ok. 2000 zł (1600 instalacja z kablem i 400 RBtka) Woda znajdowała się w ulicy , musieliśmy zrobić przyłącze (odległośc do docelowego miejsca 22 m, gdyż wyszliśmy z rurą w budynku) /pamietaj że woda znajdowała się 5 m od linii naszego ogrodzenia/. Co do kosztów to 1100 projekt, 2300 robocizna , 2000 opłata przyłączeniowa w gminie, 200 odbiór przyłącza Gaz , przbiegał 1 m od linii naszego ogrozenia.koszty: Projekt przyłącza oraz wewnętrznej instalacji 900 zł, wewnętrzna instalacja z skrzynką na budynku i skrzynką w linii ogrodzenia 2300 zł , koszt inwentaryzacji wewnętrznej linii 200 zł, koszt wykonania przyła cza (płaciliśmy w gazowni) 1100 zł.Oczywiście do tych wszystkich rzeczy potrzeba mapki do celów projektowych , w przypadku gazu musi być już naniesiony na mapy budynek co daje równiez koszt ok. 500-1000 zł (zależy jak się dogadasz). Teren oczywiście trzeba ogrodzić (nasza działka ma 1000 m2) a koszt ogrodzenia które robiliśmy samodzielnie to 6000 zł (boki i tył, gdyż z przodu jest prowizoryczne ogrodzenie). Do tego musisz mieć jakiś barak na materiały takie jak cement. mam nadzieją że teraz jest to w miarę klarowne dla Ciebie pzdr P.S. Jeżeli masz większe odległości do przyłączenia medii to możesz spodziewać się większych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.12.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Marcenka wielkie dzieki, no jasne mniej wiecej..Szok, dużo tego, ale może daltego że koło Warszawy, mam nadzieje, bo niektórzy wymieniali zdecydowanie mniejsze kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 08.12.2005 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Prosze bardzo, mam nadzieję że i tak nie zniechęci Cię to do budowania pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.12.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 To może ja inaczej zadam pytanie.. Co jest potrzebne aby uzyskać pozwolenie na budowę i z jakimi mniej więcej liczyć się kosztami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts