Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty przed budową :)

Recommended Posts

Proszę mnie uświadomić jakiego rzędu poniosę koszty jeszcze przed budową czyli te wszystkie mapy, architekci ( adaptacja projektu) ,geodeta, no nam jeszcze potrzebny jest nadzór archeologiczny do prac ziemnnych)-średni koszt drogi dojazdowej utwardzonej za m ( bo dorgę muszę chyba mieć żeby uzyskać pozwolenie-no chyba że moge dojeźdzać po trawie :)

Bardzo proszę podajcie mi kwoty jakie ponieśliście przy załatwianiu tych wszystkich papierów-wiem że ceny sie róznią w różnych stronach naszego kraju ale chciałabym meć rozeznanie dla celów poglądowych-za uświadomienie dziękuję!

W moim przypadku przygotowanie budowy wyniosło ok. 3500zł. Miałem za to projekt z adaptacją, plan zagospodarowania działki, podkłady geodezyjne, projekty przyłączy, ZUD, konstruktora. Aby zacząc budowę potrzebowałem tylko przyłącze wody. Koszt jej podłączenia to kolejne 3200zł. Prąd biore z budynku obok. Pomieszczenie na materiały już miałem. Działka była ogrodzona.

PS. Jeśli chodzi o całą papierologie, to wszystko w urzędach załatwiał architekt (podpisywał się moim nazwiskiem) i przywoził mi do domu.

pozdrawiam

Konrad

Witam.

Koszty jakie poniosłem to tak:

1. Wypis i wyrys z ewidencji + mapki do cełow opiniodawczych + wykaz sasiadów ok. 200 zł

2. warunki przyłącza wodnego 30 zł

3. warunki przyłącza energia + przyłącze 2100 zł

4. stacja epidemiologiczno sanitarna 50 zł

5. mapki do celow projektowyc 600 zł

6. projekt 1550 zł ( murator :wink: )

7. adaptacja projektu 1200 zł.

8. adaptacja projektu wody 800zł

9. 6 miesiecy papierologii

teraz pora na budowe

Z tego co pamiętam, jakieś 8-9 tys. (bez ogrodzenia, wyrównywania gruntu, za to z projektem garażu wolnostojącego), badanie gruntu miałam za darmo. Dodatkowo kupiłam garaż-blaszak ok. 1,5 tys. zł, ale podobno mogę go za jakiś 1 tys. odsprzedać.

I pamiętam, że mnie wkurzało, że nic jeszcze nie zrobiłam, a tyle pieniędzy wydałam :evil:

ok. 20.000,-pln :( niektórych kosztów udałoby sie pominąć gdybym na spotkania z geodetami i architektami i t p .... jeżdził autobusem albo chował samochód w krzaczorach , bo oni bardzo chetnie do ciebie na działkę chcą wpaść bo mogą określić po "Tobie" zasobność kasy :( a jeszcze jak komus na czasie zależy .... uuu szkoda gadać

ps. nie kupujcie VOLVO nie warte takiej KASY, a servisy w polsce :( 90pln roboczo/godzina a samochód najpierw 2 godz. na parkingu postoi a potem 3 na myjni , tragedia !!!

pozdro

ojej..nie wiem :oops: My ejstesmy na etapie szukania działki noi czasami piszą, że uzbrojona a czasami, że nie....Myślałam że jest jakieś ogólne pojęcie co to oznacza...Ja to rozumiałam raczej tak , ze są do niej doprowadzone, prąd woda, kanalizacja...Jesli gaz to suepr ale ze to to juz niekoniecznie.no i dlatego pytam bo nei wiem jaka to roznica w czasie w cenie czy takich dzialek szukac skoro się spieszymy? A tak w ogóle to budował się ktoś całkiem na kredyt? Znaczy od dzialki papierki przez zalatwienia do gotowego domu? Bo zastanwia mnie, czy takie sprawy jak projekt, pozwolenia i ta cala papierkologia przed budową tez jest dostepna na kredyt i czy się odostaje kasy czy trzeba załozyc samemu na początek....

Kupiliśmy działkę tzw.uzbrojoną :

Prąd (skrzynka w linii ogrodzenia) , trzeba jezcze doprowadzić ten prąd do placu budowy i zainstalować tzw RBtkę lub jak kto woli prowizokę budowlaną (skrzynka z gniazdkiem), koszt w naszym przypadku ok. 2000 zł (1600 instalacja z kablem i 400 RBtka)

Woda znajdowała się w ulicy , musieliśmy zrobić przyłącze (odległośc do docelowego miejsca 22 m, gdyż wyszliśmy z rurą w budynku) /pamietaj że woda znajdowała się 5 m od linii naszego ogrodzenia/. Co do kosztów to 1100 projekt, 2300 robocizna , 2000 opłata przyłączeniowa w gminie, 200 odbiór przyłącza

Gaz , przbiegał 1 m od linii naszego ogrozenia.

koszty: Projekt przyłącza oraz wewnętrznej instalacji 900 zł, wewnętrzna instalacja z skrzynką na budynku i skrzynką w linii ogrodzenia 2300 zł , koszt inwentaryzacji wewnętrznej linii 200 zł, koszt wykonania przyła cza (płaciliśmy w gazowni) 1100 zł.

Oczywiście do tych wszystkich rzeczy potrzeba mapki do celów projektowych , w przypadku gazu musi być już naniesiony na mapy budynek co daje równiez koszt ok. 500-1000 zł (zależy jak się dogadasz).

Teren oczywiście trzeba ogrodzić (nasza działka ma 1000 m2) a koszt ogrodzenia które robiliśmy samodzielnie to 6000 zł (boki i tył, gdyż z przodu jest prowizoryczne ogrodzenie). Do tego musisz mieć jakiś barak na materiały takie jak cement.

mam nadzieją że teraz jest to w miarę klarowne dla Ciebie

pzdr

P.S. Jeżeli masz większe odległości do przyłączenia medii to możesz spodziewać się większych kosztów.