Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać mały domek?

Recommended Posts

Roman nie obrażaj się, mi chodzi tylko i wyłącznie o cenę pompy ciepła (60tyś). Sumka przez ciebie podana dotyczy pewnie pc z bezpośrednim odparowaniem, a ten układ jest faktycznie drogi, ale nie jedyny. 5tyś zł za glikol to lekka przesada i tak częste wymienianie go (wykonanie badania glikolu co 5 lat i hulamy dłużej). Zresztą glikol nie występuje w układzie z bezpośrednim odparowaniem. Czyli zbierasz do kupy wady różnych rozwiązań, które nigdy nie występują razem.

Pc można mieć naprawdę taniej, trzeba tylko trochę podzwonić, popytać i otrzymać ofertę.

Pozdrawiam

Przepraszam poniosło mnie :oops: . Można mieć taniej, przed chwilą wróciłem od kolegi. PC jest powiązana z Euro. On kupował po 4,8 teraz jest poniżej 4. Informacje o glikolu miał od firmy montującej, więc zdecydował się na gaz, którego nie trzeba wymieniać. Arkusz skończyłem. Ma tą zaletę, że jak ktoś uważa, że dane są nieaktualne może wpisać swoje.

Z góry piszę, ze nie czytalem wszystkich postów wstecz, bo i tak tematy powracają cyklicznie. Buduję na wiosnę mały parterowy domek 110m2 bez piwnicy i z nieużytkowym poddaszem. Chcę, żeby był tzw pasywny, a więc 20cm na ściany i podlogę, 30 cm na sufit, rekuperator, solar i chwila zastanowienia nad c.o. ktora trwa do dzisiaj. Wybrałem taką opcję: podstawowy kociol to kominek z plaszczem wodnym, jako rezerwa przepływowy elektryczny. 3/4 domu ogrzewane podłogówką wodną, reszta grzejnikami. Chcę akumulować ciepło uzyskane z kominka, dlatego inwestuję w podłogówkę. Jako jej uzupełnienie chcę dolozyć zbiornik akumulacyjny wody c.o. min 300l. Jedyny mój problem, to jak rozwiązać instalację, żeby piec elektryczny jak już się włączy, to nie grzał całej wody w instalacji (zbiornik akumulacyjny!!), tylko pracował w jakimś krotkim obiegu?