metea 03.02.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam. Przeniosłam się tutaj i na bieżąco będę śledziła Twoje poczynania na budowie. Jak narazie to idzie Ci całkiem nieźle. Mróz trochę odpuścił i mam nadzieję, że przed nadejściem następnej fali mrozów (prawdopodobnie już niedługo) uda Ci się zrobić coś więcej (a Ja liczę na następne zdjęcia). Dzięki że chociaż Ty chcesz się z nami podzielić wizulną stroną tego projektu, a nie tylko poradami. Pozdrawiam i życzę dużo słoneczka. A Ty kiedy zaczynasz? zdecydowaliście sie na ten projekt? Nie ma co sie zastanawiać....trzeba sie budowac i to szybko:) Zycze powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 03.02.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Sama widzisz , ze jak jest juz tak bardzo zle , to potem moze byc tylko lepiej . Zycze lepszej pogody Dzięki [/b]rrmi mam nadzieje że teraz pojdzie nam z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 03.02.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witaj metea, podziwiam Twój domek, który rośnie jak na drożdżach Widzę też ładną , zieloną działeczkę. Z okien będziesz miała śliczny widok na swoje drzewka. Antracytowy dach wygląda super ! Budowanie zimą nie jest łatwe, ale z pewnością dopniecie swego i wszystko pójdzie zgodnie z planem. Życzę powodzenia i trzymam kciuki ! Pozdrawiam cieplutko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 03.02.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Metea tempo macie ..., nie powiem.., kazdy by tak chcial. Dom ladny a dach mi sie bardzo podoba. Moim zdaniem elegant... Tak trzymac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 03.02.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Dziękuje Adriano i Zelijko mnie również kolor dachu bardzo sie podoba chociaz wczesniej sie bałam ze dom z takim dachem będzie wygladał bardzo smutno...Do tego dojdzie piaskowa elewacja, białe okna, biały garaz i bedzie slicznie:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszK 05.02.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Metea masz bardzo duże tempo budowy. U mnie był przestój przez styczeń. Teraz właśnie kupiłem dachówkę na dach i w końcu zacznie się dalszy etap budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 05.02.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Tomaszk nareszcie sie odezwałeś, bylam ciekawa co u Ciebie słychac na placu boju...w końcu budujemy takie same domki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 05.02.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Dziękuje Adriano i Zelijko mnie również kolor dachu bardzo sie podoba chociaz wczesniej sie bałam ze dom z takim dachem będzie wygladał bardzo smutno... Do tego dojdzie piaskowa elewacja, białe okna, biały garaz i bedzie slicznie:) Pozdrawiam Metea, będzie bardzo, bardzo ślicznie już sobie wyobrażam... Trzymam kciuki za następne trafne decyzje ! Pozdrawiam cieplutko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annzap 06.02.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Witaj Metea!Dech mi zaparło z wrażenia! Tempo super i dach coraz ładniejszy. Wreszcie te mury nabierają konkretnego kształtu. Jeszcze trochę i będzie go można nazwać prawdziwym domem. Ja utknęłam w urzędach (jak zresztą chyba każdy planujący swój dom) i nawet nie mam już siły na nich narzekać. Mam nadzieję, że jak błyśnie trochę słońca to im się zechce wziąść do roboty. Będę powiadamiać na bieżąco, a na razie zostało mi podziwianie twojego domku i marzenie, że mój też może być taki piękny w przyszłości!Gorąco pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annzap 06.02.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 To jeszcze raz ja. Mam kilka pytań i będę wdzięczna za odpowiedzi. Widzę, że budujesz z Porothermu. Jakiej grubości są ściany zewnętrzne i jaki rodzaj ocieplenia będziesz stosować? O ile poszerzyłaś garaż? Czy te 40 m2 to obejmują kotłownię i schowek(składzik czy też pomieszczenie gospodarcze, jak by to zwać)? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 06.02.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 To jeszcze raz ja. Mam kilka pytań i będę wdzięczna za odpowiedzi. Widzę, że budujesz z Porothermu. Jakiej grubości są ściany zewnętrzne i jaki rodzaj ocieplenia będziesz stosować? O ile poszerzyłaś garaż? Czy te 40 m2 to obejmują kotłownię i schowek(składzik czy też pomieszczenie gospodarcze, jak by to zwać)? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Witam:) Sciany sa grubości 29cm+14 styropian, garaż został poszerzony o 1 metr a w garażu jest tylko kotłownia bo z drugiego pomieszczenia zrezygnowalismy. Cały garaż ma 44 m2 W razie gdybys miała jakies pytania to pytaj... Pozdrawiam serdecznie i życzę aby Twoje sprawy papierkowe sie ruszyły bo tez chce podziwiac Twój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annzap 09.02.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Witaj Metea!Dzięki za informacje. Mam jednak złą wiadomość. Niestety nie będę budować 101 (chyba się rozpłaczę!). Właśnie dostałam wiadomość, że niestety ale nie wejdzie mi na działkę. Więc teraz znów zaczynam od początku. Ale zostanę chyba przy APS-ach bo mają najładniejszy kształt. Dom muszę zmieścić w wymiarah: podstawa - 17m, wysokość - 14m, góra 10,5m. Taki prawie trapez. Jeżeli szukając wpadło Ci coś takiego w oko to daj znać. Będę wdzięczna. No i oczywiście trzymam kciuki za Ciebie i będę tu stałym bywalcem. Może nie będziemy budować tego samego domu (a szkoda), ale w tej samej technologi więdz wszelkie porady będą mile widziane, przecież jesteś już"starym"budowlańcem!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 18.02.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Witaj Metea! Dzięki za informacje. Mam jednak złą wiadomość. Niestety nie będę budować 101 (chyba się rozpłaczę!). Właśnie dostałam wiadomość, że niestety ale nie wejdzie mi na działkę. Więc teraz znów zaczynam od początku. Ale zostanę chyba przy APS-ach bo mają najładniejszy kształt. Dom muszę zmieścić w wymiarah: podstawa - 17m, wysokość - 14m, góra 10,5m. Taki prawie trapez. Jeżeli szukając wpadło Ci coś takiego w oko to daj znać. Będę wdzięczna. No i oczywiście trzymam kciuki za Ciebie i będę tu stałym bywalcem. Może nie będziemy budować tego samego domu (a szkoda), ale w tej samej technologi więdz wszelkie porady będą mile widziane, przecież jesteś już"starym"budowlańcem! Pozdrawiam. Witaj [/b]annzap szkoda że nie mozesz budowac 101 ale moze pomyśl nad odchudzeniem tego projektu. Skoro my go troche powiększyliśmy to Wy mozecie go troszke zmniejszyc chociaz nie wiem jak to bedzie wygladać... Jak wybierzecie inny projekt to daj znać jaki... Poszukajcie moze w pracowni archiprojekt, te APS-y sa troszke podobne do siebie i moze znajdziesz coś co by odpowiadało wymiarami na Wasza działke. Zycze powodzenia i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annzap 19.02.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Witaj! A już myślałam, że zapomniałaś o nas! Ale cierpliwie czekałam bo spoglądając za okno (poprawa pogody) wiedziałam, że z budowy to pewnie nie wychodziłaś. Cieszę się bardzo, że praca wre! Czekam z niecierpliwością na zdjęcia. A tak w poniedziałek to nie możesz dla twojej połówki tego anaratu przyczepić do szlówki, żeby nie zapomniał??? (oczywiście żartuję). Jeśli chodzi o moje sprawy to się uparłam i nie daję za wygraną. Postawiłam dla mego męża ultimatum, że albo 101 albo rozwód!!! Ciekawe co wybierze? "Odchudzić go nie mogę i nie chcę bo jest taki piękny, a najbardziej zależy nam na dwóch garażach. Może uda się nam coś załatwić. Zobaczymy. A już w ostateczności to chyba zdecydujemy się na APS 114 ze zmianami. Czekam na zdjęcia i pozdrawiam.Trzymaj się ciepło i nie daj się grypie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 20.02.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 annazap ja tu czegoś nie rozumiem.. Z wymiarów jakie podajesz to APS 101 idealnie pasuje na Twoja działke. Nasz dom ma wymiary 14x15,70 i 8,40 wysokości i jest on poszerzony o metr czyli w gotowym projekcie jest on jeszcze mniejszy czyli się zmieści na Wasza działeczke A rozwodu z mężem nie bierz ale postraszyć zawsze go możesz Napisz co z tymi wymiarami... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annzap 21.02.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Hej metea!U mnie sprawa wygląda tak, że działkę mam piękną, dużą bo aż 1852m2. Ale jest jedno ale! Przez działkę leci mi linia średniego napięcia, a w przepisach, a zresztą i w planie zagospodarowania przestrzennego jest,że budynek mogę postawić przy odejściu od linii 10m w jedną i 10m w drugą stronę. Z tego też względu miejsce gdzie mogę usytuować budynek jest w kształcie romba. Po odliczeniu wykuszy, bo te się mieszczą, róg budynku wchodzi mi o około 1,5m w strefę. I tu jest cały pies pogrzebany. Trzeba by było uzyskać pozwolenie od urzędu energetycznego, że zgadzają się na postawienie budynku. Ostatnio dowiedzieliśmy się, że jest to do załatwienia tylko trochę potrwa i zależy od uprzejmości urzędników. Stąd moje " nie poddaję się". Jak już pisałam wcześniej np. APS 114 wchodzi nam w te wymiary ale wtedy musimy pokombinować z drugim garażem poprzez likwidację gabinetu i zrobieniu garażu na wzdłuż, czyli jeden samochód za drugim. APS 101 jest dla mnie idealny pod względem wyglądu, wielkości pomieszczeń, funkcjonalności. Dlatego się uparłam. Nie znalazłam drugiego takiego projektu, który by mnie tak zachwycił. Przy rodzinie 2+1, 2 samochodach i małym ratlerku myślę, że ten sprawdził by się dobrze. Uff, ale się rozpisałam. Mam nadzieję, że wytłumaczyłam w miarę zrozumiale. Teraz już wiesz i trzymaj za mnie kciuki żeby się udało coś załatwić.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annzap 21.02.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 To jeszcze raz ja. Wróciłam do mego postu wcześniej i już wiem gdzie napisałam niezrozumiale. Przy podawaniu wymiarów czyli 17/14/10,5, napisałam góra 10,5 ale to nie chodziło o wysokość budynku tylko o szerokość jaką może mieć budynek z tyłu. APS 101 ma szerokość 13,88m ale przy odbiciu lustrzanym, odliczeniu o wielkość wykuszy brakuje nam właśnie te 1,5m. Przepraszam za niejasności. Na przysałość się poprawię. Cześć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 21.02.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 annazap teraz juz wszystko jasne:) Oczywiście że będę trzymała kciuki żeby Wam sie udało przeforsować sprawe z energetyką. Tym bardziej że chodzi tylko o 1,5 m więc myśle ze powinno sie udać. Z drugiej strony to troszke nieciekawie macie z tą linią, nie jest to zupełnie obojętne dla zdrowia. Słyszyłam ze jest jakas ustawa że jeśli na działce stoi słup z linia to energetyka moze wykupić taka działke ale dokładnie nie wiem jak to jest... Życze jednak żebyście dostali pozwolenie i zaczeli szybciutko budowe i koniecznie APS 101:) Jak coś sie wyjasni to pisz!!! Pozdrawiam cieplutko ps. Zdjęcia naszego domu umieszcze moze jutro jak mój zapominalski Misio pstryknie pare zdjęć, nadmieniam że nawet zabiera ze soba aparat na budowe tylko zapomina z niego korzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 22.02.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 przeczytałam Twój dzienniki, jesteście bardzo odważnie, że budujecie zimą, czemu nie czekaliście na wiosnę, tak wam się śpieszy . Choć gdym jak miała zdolność kredytową( i dużo odwagi do spłaty) lub wiele kasy też by mi się spieszyło , bo już bym chciała mieszkać w moim W-0904 życzę powodzenia i będę śledzić Twoje poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 22.02.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Beti no spieszy nam sie bardzo bo marzy nam sie wiosna w wymarzonym domku, jestesmy bardzo niecierpliwi i jak podejmujemy jakąs decyzje to natychmiast ja realizujemy:) oczywiście w miare możliwości:)Więc po co czekac do wiosny...?Życze równiez szybkiej budowy i szybkiego zamieszkania w nowym domku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts