Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metea - komentarze do szybkich decyzji :)

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Metea!

Podziwiam, podziwiam. Tempo masz niesamowite! Jak boćki przylecą to już ich pewnie przewitasz chlebem i solą na własnym progu. (oczywiście żartuję). Cieszę się, że przynajmniej u Ciebie tak fajnie idzie. Ja nadal walczę, ale chyba mi się uda. Najgorzej, że każdy urzędas mówi co innego. Ale słoneczko świeci i jestem dobrej myśli.

Gorąco pozdrawiam i czekam na dalsze relacje.

Funia mysle że jesteś obiektywna...nasze antarcytowe dachy sa śliczne:)

Obejrzałam sobie zdjęcia Twojego domku, bardzo ładnie Twój dach sie komponuje z biała elewacją, my chyba sie zdecydujemy na kolor piaskowy ale to dopiero za pare m-cy więc moze nam sie cos zmienić w tej kwestii...

Gratuluje tez dzidziusia...sliczny bobasek:)

Pozdrawiam

rrmi

dziękuję za kciuki ale przy kabelkach to troszkę niebezpieczne :wink:

a czy będzie to działac hmm... to tylko szef firmy /mgr inż./wie i chyba mój Misio :wink: razem to wymyślali, aaa i jeszcze w elektrowni chyba też wiedzą :D

Za bociana też dziękuję byleby nie mał H5, podobno w Toruniu znaleźli łabędzie z tym bee wirusem :cry: ale trzeba być dobrej myśli bo przeca wiosna już tuż tuż :wink: .

Pozdrawiam

Odnośnie Naszego Ojca Dyrektora to czytałam na wp w wątkach żeby księża na wały z kropidłami wyszli bo na larum grają i kropili kropili..

A przeprowadzka hmm.. mój Misio powiedział że jak tylko centralne pójdzie i kawałek kącika będzie to już się tam zabarykaduje, bo musisz wiedzieć , że miejsce jest superowe- niby blisko trasy ale schowane za laskiem. Dookoła cisza i spokój no i to powietrze echhh.A ja biedna żuczka jak tylko zdołam tą barykadę rozwalic to też się wprowadzam.Myślę że może przełom maja i czerwca. A myślałam że może koło nas kupisz działkę i domek pobudujesz bo chyba z tym bocianem przylecisz do nas ?

Pozdrawiam

Witaj Bonga.

Projekt instalacji robi firma ta sama co całe wnętrza 8) .Podłogówki wodnej jeszcze nie ma zamontowanej, ale mój Misio mówi że piec będzie podłączony na wymienniku płytowym 35 KW:o /właśnie dzisiaj przyjechał z Czech- wymiennik rzecz jasna/ , będą jakieś rozdzielacze, :o , zawór czterodrogowy :o i jeszcze wymiennik płaszczowy do cieplej wody :o :o , i jeszcze jeden wymiennik do ogrzewania podjazdu przed garażem :p. I podobno to też ma działać :o 8) :lol: :lol: . A cena 6400 to jest za piec bo nie jesteśmy zwolennikami kupowania na giełdzie i raczej potrzebujemy spokojnej głowy po zbudowaniu naszego domku a nie spania na minie :wink: A jeśli chodzi o elektryczne ogrzewanie podłogowe to nie chcemy w nocy świecących podłóg :wink:

Witaj Metea!

Z tej radości spieszę poinformować Cię o nowych wiadomościach. HURA!!!

Udało się. ZE wyraził zgodę! Jeszcze nas pan mile zaskoczył bo powiedział, że zmieniły się przepisy w 2003 i możemy spokojnie budować bo dom nam się mieści w strefie, a nawet kazał odsunąć się od sąsiada na 4 m. Teraz czas najwyższy na zakup projektu i jego adaptację. Teraz będą nieprzespane noce i rozmyślania nad zmianami. Ale najważniejsze, że będzie to dom który nam się najbardziej podobał czyli APS101.

I jak tu nie wierzyć w cuda? A może to moja groźba poskutkowała i mąż po wyliczeniu doszedł do wniosku, że dom go będzie taniej kosztował niż rozwód??? Ciekawa sprawa.

A co tam u Ciebie słychać? Jak się sprawuje piecyk? Masz już go zamontowanego czy czeka jeszcze na swoje miejsce? A jak rozwiążesz sprawę ze składowaniem opału? My planujemy piwnicę pod całym domem więc każda forma opału będzie odpowiednia, ale i tak maży mi się olej. Czekam na zdjęcia ( myślę że nie tylko ja) z niecierpliwością.

Pozdrawiam serdecznie i słonecznie (mam akurat piękne słonko za oknem).

annazap cieszę się razem z Tobą :) Wczoraj nawet myslałam o Tobie, czy uda Wam sie z tym projektem...okazało sie że TAK:) super!!!

Teraz mi napisz kiedy zamierzacie zacząć budowe bo wiosna nadchodzi a przed Wami jeszcze dużo papierologii i czekania...

Co macie zamiar zmienic w projekcie...?

Jeśli chodzi o skład na ekogroszek to zamierzamy wybudować magazynek połaczony z altanką gdzie będzie miejsce na grilla i wędzarke, jak znajde ten projekt to wkleje.

Też na poczatku myslelismy o piwnicy pod domem ale niestety u nas jest wysoki poziom wód gruntowych i nie dało rady...

O oleju tez myslelismy:) niestety ceny oleju sa zbyt wysokie a my jesteśmy bardzo ciepłolubni więc ogrzewanie olejem mogłoby nas zrujnować:) Wybraliśmy więc najtansze ogrzewanie czyli ekogroszek.

Nasz piękny piecunio na razie stoi w garażu i śpi sobie czekając jak jego pokoik zostanie wytynkowany.

Byc może jutro juz zostanie podłaczony i jutro zobacze pierwszy dym z naszego komina:)

Bardzo mi miło,że ktoś cieszy się razem ze mną. Mąż aktualnie jest w pracy więc czekam na jego powrót żeby jeszcze bardziej się pocieszyć. Papierologię mam nadzieję że uda się załatwić do czerwca, lipca. A jak dobrze pójdzie to chcielibyśmy w tym roku zrobić mury i zadaszyć, a w przyszłym roku wykończyć i do zimy się wprowadzić. Jeśli nie to się najwyżej przeciągnie o rok. Ale teraz jestem nastawiona bardzo optymistycznie.

Jeśli chodzi o zmiany to chyba nie będą wielkie, a mianowicie:

- jak już wcześniej pisałam piwnica pod całym domem,

- lustrzane odbicie domu,

- wyrównany poziom podłogi w salonie,

- w miejsce tarasu ogród zimowy,

- dodatkowe okno w salonie,

- w wykuszu wyjście na taras,

- kuchnia bez zmian,

- gabinet bez zmian,

- wiatrołap i łazienka też,

- bieg schodów zmieniony, a pod schodami zejście do piwnicy,

- pod schodami wyjście do kotłowni, którą zamieniamy na "roboczy" wiatrołap i wejście do garażu,

- zamiast strychu pokój rekreacyjny (w planach stół pinpongowy bo aktualnie córka uczy się grać),

- sypialnia od frontu to pokój córki , likwidacja małej łazienki,

- z dwóch pokoi robimy nasze królestwo czyli sypialnię z łazienką i garderobą,

- łazienka bez zmian,

- w garderobie przy łazience chcę zrobić mini pralnię.

Uff! To na razie wszystko co mi się przypomina. Myślę że pewnie jeszcze coś wyjdzie w trakcie. Pewnie zmiana jakichś okienek itp. Jedynym smutnym aspektem tego projektu jest to,że nie poszerzymy garażu. Ale trzeba iść na jakiś kompromis. Między innymi dlatego będzie piwnica żeby pomieścić wszystkie graty typu: 3 rowery, 8 opon letnich lub zimowych, miejsce na przechowywanie roślinek, graciarnia męża. Trochę tego jest i martwię się, że za parę lat i piwnicy będzie za mało.

Altankę wynalazłaś super! A jak jest z jej gabarytami, bo wygląda na bardzo dostojną? Świetnie zaplanowana pod względem estetyki i funkcjonalności. Bardzo lubię takie proste kształty.

Mam do Ciebie małe pytanko. Jeżeli pamiętasz to czy możesz mi podać w przybliżeniu koszt dachu? Z tego co pamiętam to masz blachodachówkę, a o tym my również myśleliśmy. Będę wdzięczna. A tak pozatym to już planujesz mebelki w kuchni i kolor glazury w łazienkach? Ostatnio jak przeglądam forum "wnętrza" to mi się w głowie przewraca, a Ciebie też tam widziałam.

Pozdrawiam serdecznie.

Ufff...troche bedziesz miała tych zmian:) ale zapowiada sie fajnie...

Z tego co wyczytałam to planujecie na górze dwa pokoje czy tak?

My na górze planujemy wielka roszade ....w końcu zdecydowalismy sie na 4 pokoje, nad garażem na poczatku planowany był pokój łazienkowy ale robimy jednak tam czwarty pokoik, garderobe z wejsciem z naszej sypialni no i łazienka która bedzie miała jakies 20 m2

Oczywiście cały czas przesiaduję na wnętrzach i studiuje wątki kuchenno-łazienkowe i nie moge sie zdecywać na cokolwiek:(

Z moim Misiem próbujemy sie dogadać co do kolorów.... on chciał łazienke białą a ja błękitną więc idziemy na kompromis, łazienka bedzie biała z odrobiną mozaiki lazurowej:)

Co do kuchni to nadal nic nie wiem...chcieliśmy ja w kolorach pastelowych, może jakaś wanilia, albo leciutki wrzos z muśnieciem rózu a może banan...ostatnio zaczęły mi sie podobac kuchnie w kolorze czereśni, wpadające w kolor złoty i do tego jasne blaty i terakota ale juz sama nie wiem:( Czym więcej ogladam wątki wnetrzarskie tym bardziej głupieje:)

codziennie przywoże do domu stosy katalogów z róznych sklepów i codziennie podoba mi sie co innego.

Mam dobra ekipę do wykończenia wnętrz i wszystko zrobia oni tyle że musze sie zdecydować na kolory...

A co do wykusza w salonie... napisałaś że wyjście bedziecie mieli z niego na taras, czy wykusz bedzie cały oszkolony od dołu do góry czy robicie tylko drzwi?

Z tym ogrodem zimowym tez fajny pomysł..jaka szkoda ze nie zaczeliście wczesniej budować..moze cos bysmy ściągneli od Was:)

Z Gabarytami altanki musisz poczekać, podam jutro ponieważ nie pamiętam a mój Misio dzisiaj jest na szkoleniu...

Za dach zapłaciliśmy ok.50 tyś ale to cena za całość czyli materiały i robocizna...dokładnie tez podam jutro.

ech...rozpisałam sie troche:)

Pozdrawiam