Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metea - komentarze do szybkich decyzji :)

rrmi

Recommended Posts

Cześć!

Mam pytanie odnośnie waszej instalacji CO - jak wam się na razie sprawdza? Czy możesz zdradzić (np. na priv), kto wam ją projektował i wykonywał(i jakie były koszty ewentualnie :oops:)? Nas jak na razie wszyscy straszą, że przy ekogroszku bardzo trudno jest zrobić układ mieszany, czyli kaloryfery i podłogówka, bo trudno jest ustawić właściwe temperatury. Z jakiego materiału macie zrobione rozprowadzenie instalacji? My kończymy w tej chwili dach i na wiosnę ruszamy z instalacjami, więc powoli muszę się zacząć orientować "w temacie". Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Cześć Bonga!

Straszą ci u których wykonywał pan "złota rączka" za "pół ceny" i po znajomości :wink: /bez obrazy. Wyszliśmy z założenia , że skoro mamy mieć coś spitolone to na tym akurat nie można oszczędzać/ bez przesady/. Instalacja co jest zrobiona ok, są 2 obiegi otwarty przy piecu i zamknięty na wymienniku ciepła/ prościzna :wink: / sterowana jest za pomocą 2 pomp. W układzie zamkniętym są takie same sterowania jak w instalacji zasilanej np. piecem gazowym czy olejowym. Ustawienie właściwych temperatur /jeśli można mówić o takich w podłogówce/ trwa dość długo bo tyle ile nagrzewa się płyta betonowa :-? nawet i 16 godz.

Instalacja grzejnikowa jest zrobiona na zgrzewce PP czeskiej podejścia do grzejników dolne ścienne, grzejniki Purmo, a podłogówka na rurach plastik-alu chyba niemieckich, do tego sterowniki i pompy firmy Giakomini, pompy Grunffosa łacznie ze studnią głębinową, piec i wymiennik cwu Elektrometu, wymiennik ciepła do c.o. czeski. Projekt, wykonanie i montaż nasz wykonawca firma Drewman.

koszty hmmm........... mieliśmy skalkulowane razem z całym domem, włącznie z instalacją wodną z cwu cylkulacją, kanalizacyjną, szambem 11m3 i studnią coś ok 40 tyś z materiałem i odbiorem. Jeśli będziesz chciała namiary na firmę to podam na priv.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Metea!

Teraz to ja jestem strasznie zaganiana i wściekła!!! Oczywiście na panów budowniczych. Jak chcieli robotę złapać i dostać zaliczkę to pięknie gadali i obiecywali, że domek wybudują w 3 miesiące. Teraz jak już niewiele zostało (do zapłaty też)to się strasznie ociągają i powoli robią. Już straciłam nadzieję, że w tym roku położę dachówkę. Mam dopiero więźbę i czekam aż mi kominy wyciągną żeby można było zadeskować, a wtedy odetchnę (przynajmniej do wiosny). Ale co tam, jakoś to będzie. Grunt, że za każdym razem jak jestem na działce to domek coraz bardziej mi się podoba.

Zazdroszczę Ci, że Ty już siedzisz na swoim. Nie mart się, że masz jeszcze dół w "proszku" ale za to góra jest piękna. Powiem szczerze, że się trochę zgubiłam w twoim domu. Śledziłam na bierząco wszystkie prace, wiem, że pozmieniałaś górę ale jak oglądałam ostatnie zdjęcia to nie mogłam poznać tego APS101. Najbardziej zaskoczyły mnie drzwi z Twojej sypialni do łazienki i garderoby. U mnie w tym miejscu jest komin? No chyba że go zlikwidowałaś?

Jeszcze nie mogę dojść w którym miejsu jest ta fioletowa sypialnia. Czyżby była nad garażem? Bardzo proszę o naprowadzenie mnie na właściwe tory. :lol:

A tak pozatym to jest pięknie! Bardzo mi się podoba na zewnątrz. Czy ten kolor elewacji jest docelowy czy się jeszcze zmieni?

Bardzo gorąco pozdrawiam (chociaż to już grudzień). Anka

Cześć Metea!

Teraz to ja jestem strasznie zaganiana i wściekła!!! Oczywiście na panów budowniczych. Jak chcieli robotę złapać i dostać zaliczkę to pięknie gadali i obiecywali, że domek wybudują w 3 miesiące. Teraz jak już niewiele zostało (do zapłaty też)to się strasznie ociągają i powoli robią. Już straciłam nadzieję, że w tym roku położę dachówkę. Mam dopiero więźbę i czekam aż mi kominy wyciągną żeby można było zadeskować, a wtedy odetchnę (przynajmniej do wiosny). Ale co tam, jakoś to będzie. Grunt, że za każdym razem jak jestem na działce to domek coraz bardziej mi się podoba.

Zazdroszczę Ci, że Ty już siedzisz na swoim. Nie mart się, że masz jeszcze dół w "proszku" ale za to góra jest piękna. Powiem szczerze, że się trochę zgubiłam w twoim domu. Śledziłam na bierząco wszystkie prace, wiem, że pozmieniałaś górę ale jak oglądałam ostatnie zdjęcia to nie mogłam poznać tego APS101. Najbardziej zaskoczyły mnie drzwi z Twojej sypialni do łazienki i garderoby. U mnie w tym miejscu jest komin? No chyba że go zlikwidowałaś?

Jeszcze nie mogę dojść w którym miejsu jest ta fioletowa sypialnia. Czyżby była nad garażem? Bardzo proszę o naprowadzenie mnie na właściwe tory. :lol:

A tak pozatym to jest pięknie! Bardzo mi się podoba na zewnątrz. Czy ten kolor elewacji jest docelowy czy się jeszcze zmieni?

Bardzo gorąco pozdrawiam (chociaż to już grudzień). Anka

Witaj

Annzap, uzbrój sie w cierpliwość do panów budowlańców bo nic innego zrobić nie mozesz....ja też to przechodziłam i zresztą cały czas przechodze :x

Jeśli chodzi o projekt APS101 to nasz domek był wzrorowany na tym projekcie

a docelowo to mamy jakieś 30 przeróbek tego projektu. Dlatego też komin w sypialni został usunięty bo nie było potrzeby aby pojawił się u nas.

Z sypialni miały byc tylko 1 drzwi do łazienki ale uznaliśmy że byolaby za wielka (20m2) więc zrobiliśmy oddzielnie garderobe i stąd własnie podwójne drzwi z sypialni.

Jesli chodzi o fioletowy pokój to jest on tak jak napisałas nad garażem, czyli na tym samym poziomie co inne pokoje na górze bo z tego co pamiętam to w orginalnym projekcie 101 pomieszczenie nad garażem było troche opuszczone, my wszystko wyrównalismy.

Srodkowy pokoj troszke zmniejszylismy zeby zrobić wejscie do pokoju fioletowego....uff...mam nadzieje że bedziesz wiedziała o co chodzi bo troche to pogmatwane 8)

Co do elewacji to na razie tak zostanie, podoba nam sie biel z grafitowym dachem...do tego mamy ogrodzenie z szarych sztachet i mysle że wyglada to dobrze. Za jakies 2- 3 lata gdy domek sie przybrudzi pomalujemy na kolor piaskowy.

Ciekawa jestem Waszego domku...moze wysłałabyś jakis zdjęcia z budowy?

Jaki kolor dachówki bedzie mieć?

Pozdrawiam i życzę żebyście jeszcze w tym roku przykryli domek dachem:)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Metea czy moglabys podac jakie sa wymiary okna balkonowego i jaka byla jego cena? wlasnie sie zastnawiamy nad wymiarami okna a Twoje wydaje sie dosc duze :)

Czy moglabys wkleic troszke zdjec z dolu, z kuchni, salonu?

Pozdrawiam

Marta

Cześć Metea. Witam w Nowym Roku!

Jak człowiek zabiegany to nawet nie wie kiedy rok się kończy, a kiedy się nowy zaczyna.

Muszę się pochwalić, że przynajmniej już mnie serce nie boli jak widzę że deszcz pada. Udało nam się zdążyć przed zimą (której nie ma) z zadeskowaniem i zapapowaniem dachu. Reszta na wiosnę. Dopiero się zacznie bieganie za wykończeniówką :p .

Trochę mi mina zrzedła bo dostałam właśnie wycenę okien. Okna i drzwi balkonowe 17tyś., a do oranżerii 16tyś. :cry: To pierwsze to mogę jeszcze przeżyć ale z tym drugim muszę coś jeszcze pokombinować. A ile Ty zapłaciłaś za okna do całego domu?

Zdjęcia z obecnego stanu domu bardzo chętnie prześlę tylko podaj mi swój adres emailowy.

A jak tam u Ciebie wykończeniówka? Obiadki to się już pewnie gotują w pięknej, nowej kuchni? :wink: Mam jeszcze pytanie odnośnie salonu. Jaki wkład kominkowy dałaś u siebie? Bo ja się ciągle jeszcze zastanawiam chociaż mam już swego faworyta.

Serdecznie pozdrawiam. Anka

• 3 weeks później...

Witam:)

Dziękuje za zyczenia świąteczne, przepraszam ze sama nie złozyłam zyczen ale byłam poza zasięgiem:)

Nie mogę na razie wkleić zadnego zdjęcia bo nie mam chwilowo aparatu, no chyba że zrobię telefonem ale nie wiem czy coś będzie widać.

Annzap- bardzo chętnie obejrze zdjęcia Twojego domku, wyślij mi prosze na adres [email protected]

U mnie wykończeniówka idzie bardzo powoli, kuchnia już jest więc obiadki sie w niej gotują i pieką ciacha:) Na początku byłam tak zakochana w mojej kuchni że cały czas w niej siedziałam a nawet w nocy schodziłam zeby sobie na nią popatrzeć :lol:

Obecnie robią nam salon tzn zabudowe sufitu i kominka ale co do wkładu kominkowego to na razie Ci nie powiem bo na tym sie zna mój połówek który wyjechał, zapytam sie i wtedy odpowiem.

Za okna zapłacilismy ok 13 tyś

Na razie pozdrawiam i czekam niecierpliwie na zdjęcia

• 10 months później...

http://kartki.onet.pl/_i/d/kaplica2_d.jpg

Niech te Święta tak wspaniałe będą całe jakby z bajek, niechaj gwiazdka z nieba leci, niech Mikołaj tuli dzieci, biały puch niech z góry spada, niechaj kotek w nocy gada, niech choinka pachnie wszędzie radość niechaj też tam będzie.