Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek -brudna szyba

Recommended Posts

:roll:

Kominek - brudna szyba

Jesli ktos zna sposob - skuteczny srodek na czyszczenie szyby kominkowej, bede wdzieczny za porady (wklad Lechma). Uzywam brzozy i olchy sprzed roku, dosyc dobrze podsuszone, sporo czasu zajmuje mi codzienna pielegnacja szyby.

A propos firmy - czy jestescie zadowoleni z uzytkowania wkladu Lechmy ?

Marek - Konin k.Lichenia

Najprostszy (i najtańszy) sposób - mycie ścierką lub ligniną zamoczoną w popiele z paleniska.

jest to również tani sposób na porysowanie szyby, choć pewnie są prostsze;) wg mnie popiół można sobie odpuścić, w marketach są dobre płyny do tego, żeby szybę wyczyścić w miarę bezinwazyjnie.

kup najzwyklejszy płyn do czyszczenia szyb kominkowych w markecie, i... skorzystaj z wyszukiwarki, temat był już wiele razy

Kupilem takowy plyn, pryskam nim ile wlezie, jak na razie bardziej suchego (schnie od roku) drewna nie mam, najskuteczniej schodzi przy pomocy mleczka do czyszczenia. Wczesniej probowalem taka biala pianke do czyszczenia mocno zabrudzonych garnkow, ale cholerstwo jest drogie.

A moze podasz mi nazwe handlowa badz producenta tego "najzwyklejszego plynu" ? :wink:

Pianka aktywna"TYTAN" cena 6 zł za 300 ml w dezodorancie , zakłady chem. "Unia" z Poznania -korzystam i polecam - tania , czysci jak za 6 zł bardzo Ok, miałem drozsze wynalzaki i teraz korzystam tylko z tego - do nabycia ; nie mam zielonego pojecia gdzie ; chyba kupilismy w jakims kauflandzie , biedronce czy innej stonodze. :wink:

• 2 years później...

Też mam wkład Lechmy z płaszczem PL190 standard i niestety szyba brudzi się nawet przy paleniu suchym drzewem /2 lata/. Oczywiście rozpalenie na maksa oczyści szybę ale nie całą. Raz w tygodniu czyszczę więc ją faktycznie najtańszym płynek i jest OK.

Cieszyłbym się jednak bardziej gdyby szyba pozostawała czysta trochę dłużej.

Marku jak czyścisz płomieniówki. Strasznie trudny dostęp jest do nich. Masz jakiś przyrząd czy tylko ile sięgniesz?

Ja niestety stosuję tą drugą metodę.

• 3 months później...
Mam najzwyklejszy płyn marketowy. Producent z Brodnicy. I jeszcze zdanie w sprawie czyszczenia szyby popiołem. Proponuję choć raz użyć papieru ściernego zamiast toaletowego. Ciepełka życzę.

Witam,

Polecam również piankę do czyszczenia szyb kominkowych. Pianka trzyma się na szybie dłużej rozpuszcza zanieczyszczenia - sadzę , smołę i po kilku minutach wycieramy czarną maź i po problemie. Ja tak od kilku lat czyszczę. Pianka do kupienia w LM i Castoramie.

Pozdro