witeks 08.12.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witam, kupiłem od dewelopera mieszkanie na 2 piętrze nowo wybudowanego budynku (wspólnota mieszkaniowa) wraz z poddaszem, które niejako jest czwartą kondygnacją, ale nie jest wyszczególnione w inwentaryzacji. Po powierzchni podłogi poddasze ma ponad 70m2, ale ta powierzchnia nie jest ujęta w bilansie i w udziałach (mój udział to tylko powierzchnia mieszkania + piwnica) . Mam też zgodę wspólnoty na zmianę udziałów , więc jaka powinna być teraz kolejność działań związanych z adaptacją i dołączenie do mieszkania tego poddasza. Czy poniższy plan jest OK ? 1. Wykonanie projektu - architekt 2. Uzyskanie pozwolenia na zmianę sposobu użytkowania - UM 3. Prace wykonawcze 4. Odbiór i pomiar - inspektor 5. Zgoda na dołączenie poddasza do mojego lokalu - UM 6. Zmiana w aktach notarialnych i KW - Notariusz Czy o czymś zapomniałem? witeks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 08.12.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Czy o czymś zapomniałem? Na początku będą jeszcze potrzebne warunki zabudowy, bowiem teoretycznie mogą mieć miejsce zmiany, np. wprowadzenie dodatkowy okien połaciowych lub lukarn i architekt musi wiedzieć czy są jakieś uwarunkowania projektowe w tej i innych kwestiach. Przy naliczaniu czynszu należy zwrócić uwagę, że powierzchnia pomieszczeń o wysokości powyżej 2,20 m jest traktowana jako pełnowartościowa (100%), zaś powierzchnia pomieszczeń o wysokości od 1,40 do 2,20m jako 50%, a poniżej 1,40 m 0%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeks 08.12.2005 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Okna połaciowe już są !!! Zadbał o to dziwnym trafem wykonawca. Chyba przewidywał, że będzie to na sprzedaż. Kurcze nie wiem jak z warunkami zabudowy. Czy jest możliwe, że będę miał problemy ze zmianą sposobu użytkowania? W zasadzie nic w architekturze budynku zmieniać nie będę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 08.12.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Czy jest możliwe, że będę miał problemy ze zmianą sposobu użytkowania? W zasadzie nic w architekturze budynku zmieniać nie będę. Nie powinno być żadnych problemów, jednak urząd musi określić co wolno zrobić, bo nie zna (na tym etapie) zamierzeń inwestora. Jeśli jest plan miejscowy, to należy złożyć zaświadczenie o zgodności zamierzonego sposobu użytkowania z jego treścią. Jako, że projekt zmiany sposobu użytkowania jest projektem budowlanym, to trzeba do niego dołączyć także oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. O inne załączniki do projektu winien już zadbać architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 08.12.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Przy naliczaniu czynszu należy zwrócić uwagę, że powierzchnia pomieszczeń o wysokości powyżej 2,20 m jest traktowana jako pełnowartościowa (100%), zaś powierzchnia pomieszczeń o wysokości od 1,40 do 2,20m jako 50%, a poniżej 1,40 m 0%. nie wiem czy piszesz to na podstawie jakichs innych przepisów ale norma dotyczącą powierzchni uzytkowych w budownictwie podająca takie właśnie wartości od dawna nie obowiązuje. Teraz powierzchnia uzytkowa to powierzchnia o wysokości powyżej 190cm. innych procentów czy przeliczników nie stosuje sie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 08.12.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 nie wiem czy piszesz to na podstawie jakichs innych przepisów ale norma dotyczącą powierzchni uzytkowych w budownictwie podająca takie właśnie wartości od dawna nie obowiązuje. Różnice pomiędzy stosowanymi normami PN-70/B-02365 i PN-ISO9836:1997 są znaczne, jak przedstawiono to np. tu: http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2080091.html W istocie rozsądnym może wydawać się stosowanie nowej normy, zaś w swojej wypowiedzi przytoczyłem tą do której najczęściej odwoływały się zarządy/spółdzielnie z którymi się zetknąłem – być może z powodu korzystniejszych w niej zapisów z punktu widzenia zarządcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeks 09.12.2005 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Od dewelopera dowiedziłem się, że warunki zabudowy dopuszczają budynki 3 kondygnacyjne, ale twierdził, że nie będę miał problemów z adaptacją bo poddasze już istnieje, okna są, budynek został odebrany przez inspektora i dopuszczony do zasiedlenia. Wygląda na to, że moje poddasze nie bedzie traktowane jako dodatkowa kondygnacja ? Czy możecie to skomentowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 09.12.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Wygląda na to, że moje poddasze nie bedzie traktowane jako dodatkowa kondygnacja ? Czy możecie to skomentowac? I tak należy traktować poddasze, jako poddasze właśnie, które może być użytkowe lub nieużytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malop 09.12.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Witam,kupiłem od dewelopera mieszkanie na 2 piętrze nowo wybudowanego budynku (wspólnota mieszkaniowa) wraz z poddaszem, które niejako jest czwartą kondygnacją, ale nie jest wyszczególnione w inwentaryzacji. Po powierzchni podłogi poddasze ma ponad 70m2, ale ta powierzchnia nie jest ujęta w bilansie i w udziałach (mój udział to tylko powierzchnia mieszkania + piwnica) . Mam też zgodę wspólnoty na zmianę udziałów , więc jaka powinna być teraz kolejność działań związanych z adaptacją i dołączenie do mieszkania tego poddasza. Czy poniższy plan jest OK ?---------------0) Należy uzyskać wypis z planu lub decyzję o warunkach zabudowy (PB)-------------------------- 1. Wykonanie projektu - architekt,---- a zwłaszcza konstruktori instalator 2. Uzyskanie pozwolenia na zmianę sposobu użytkowania - UM!!!!! Należy zgłosić!!!!!! zmanę sposobu użytkowania w starostwie Powiatowym 3. Prace wykonawcze4. Odbiór i pomiar - inspektorPrzy zgłoszeniu brak nadzoru !!!!!!!!!!! 5. Zgoda na dołączenie poddasza do mojego lokalu - UM6. Zmiana w aktach notarialnych i KW - Notariusz Czy o czymś zapomniałem?witeksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeks 12.12.2005 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Przepraszam, ale już nic nie rozumiem. Nie czekam na pozwolenie tylko zgłaszam adaptacje poddasza. Ale potem przecież ktoś musi odebrać wykonane prace, sprawdzić zgodność z projektem i opomiarować. Przecież wg tego co wyjdzie zwiększy sie mój udział w nieruchomości wspólnej, jak i suma powierzchni lokali. Kto to wiec i kiedy będzie robił. Co do liczenia powierzchni mieszkalnej to pani z wydziału podatków UM obliczyła mi powierzchnie do opodatkowania tak, że od 1,4 do 2,2 policzyła połowę powierzchni, a do 1,4 nic (powyżej 2,2 nie mam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malop 12.12.2005 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Ależ to nie więzienie to tylko zmiana sposobu użytkowania .I ieżeli to twój dom to wystarczy że sam sobie odbierzesz Pow.użytkowa (a zwłaszcza obecna norma ) nie mówi nic o 1,4 czy 2,2 tylko o rzucie kondygnacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts