betan 08.12.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Prawo do ulgi budowlanej nabyłam w roku 2001. W roku poprzednim prawo to wygasło, tzn za rok obecny nie przysługuje już prawo do odliczeń VAT z faktur za rok 2005. Jednakże nie cały podatek VAT został mi zwrócony za lata ubiegłe. Czy w trakcie przyszłorocznego rozliczania się, mogę uwzględnić lata poprzednie, czy tylko rok ostatni? I jeszcze jedno. Zdając sobie sprawę, że nie jestem w stanie odpisać sobie od podatku całego VAT-u z zakupionych materiałów nie wszyskie faktury uwzględniałam przy rozlicznaiu się z fiskusem. Czy w takim razie mogę sobie niejako "przypomnieć" o tych fakturach " z lat 2001-2004. Dziękuję wytrwałym, za zrozumienie moich trochę skomplikowanych wywodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 08.12.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 .... Dziękuję wytrwałym, za zrozumienie moich trochę skomplikowanych wywodów Wytrwałem ale nie zrozumiałem Twoich wywodów dot. zwrotu Vat i ulgi budowlanej do której prawo nabyłeś w 2001 r. To o czym piszesz to całkowicie dwie różne sprawy. W uldze budowlanej Vat stanowił integralną część podatku naliczonego brutto od której przysługiwało naliczenie ulgi. Zastanmów się i napisz raz jeszcze. P.s. Będę przy compie dopiero w niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betan 09.12.2005 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Tak, masz rację, rzeczywiście pomyliłam te dwie sprawy .Ale podatki są moją piętą achillesową. Mam na myśli oczywiście tylko ulgę budowlaną. Chodzi tu po prostu, aby jeszcze móc coś uszczknąć z prawa do odliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 11.12.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Możesz sobie przypomieć o poprzednich fakturach.Ale wymaga to złożenia korekty zeznań (na drukach właściwych dla danego roku) za rok 2001 potem za 2002, następnie za 2003 i narastająco za 2004. Przepisy nie okreslaja czasu ograniczajacego złożenie korekty.To Twój ruch. A piłeczka po stronie US który (tego nie wiem) być może nie uzna twoich roszczeń do ulgi której już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts