Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co tak naprawde jest rozpoczęciem budowy???

AGNIESZKA31

Recommended Posts

Jak w tytule.Zastanawia mnie ,jeżeli działeczka jest "goła".Dostaję Pozwolenie na budowe i....czy zrobienie szamba,podłączenie prądu,wykopanie studni-to jest juz rozpoczecie budowy????Czy zrobienie fundamentów to dopiero budowa?Pytam ,ale pewnie zaraz mi sie dostanie że nie poszukałam :oops: :oops: Dzisiaj to nic mi sie nie chce...i licze,że mnie ktos podratuje fachowa odpowiedzią.

Z Prawa budowlanego:

Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy.

2. Pracami przygotowawczymi są:

1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie;

2) wykonanie niwelacji terenu;

3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów;

4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy.

3. Prace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem.

:D :D Tomaszu serdeczne dzieki,twoja odpowiedz odrazu poprawiła mi humor.Czyli tak naprawde to trudno jest stracić waznośc pozwolenia na budowe.Wystarczy wykopac studnie i podłaczyć prąd.Bo tak sie obawiałam,że moze nie dam rady rozpocząć budowy odrazu w 2006 roku-tfu tfu -odpukac.Ale na studnie i prąd to zeby nie wiem co sie działo to -będzie.

Dzieki za pomoc.Przed chwila jeszcze dopytywałam jak to jest naprawde z tą mapą do celów projektowych.Bo w biurze geodezyjnym mnie straszyli,ze jak mapa ma date 08-11-2005 to juz w lutym moze byc nieaktualna i trzeba ja podbijac znowu.W biurze u architekta mnie uspokoili,że to bzdura.A denerwowałam sie bo moja Oliwka(projekt) dopiero pod koniec grudnia do mnie przyjedzie.I nie mam pojęcia jak długo trwa adaptacja,architekt zapewnia że dwa miesiące góra-a słyszałam że to czasem trwa o wiele dłużej.