Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lista materiałów bud. - odliczenie VAT

backdraft

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Brakuje mi numerów PKWiU do następujących materiałów

Klej do parkietu

Klej do płytek

Klej do styropianu

gips

Emulsja

Siatka do gipsu

Impregnat

Lakier do malowania drzwi, mebli

W związku z tym nie wiem czy mogę te materiały odliczyć :roll:

Zależy mi na odpowiedzi , bo przede wszystkim gips, klej do parkietu i lakier mam na sporą sumę

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

czesc.

mam pytanie pewnie z kategorii tych glupich ale spytam.

jeszcze w tym roku zaczynam gromadzic materialy na budowe. jako inwestor jestem wpisany razem z zona. czy przy zakupie materialow na fakturze ma widniec moje i zony imie czy wystarczy tylko jednego z nas?? oczywiscie chodzi o pozniejszy zwrot wat.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witajcie wszyscy budujący i remontujący :D

Ja już jedno rozliczenie mam za sobą. Składaliśmy je z mężem w 2006 roku. Do niczego się nie doczepili. Do US złożyliśmy 20.09.06, a 17.11.06 mieliśmy już decyzję. No to się wtedy udało :p

Ale teraz mam problem. Skorzystałam z fajnej promocji w markecie. Tzn. kibelek, umywalka i bateria umywalkowa w dobrej cenie, ale na fakturze napisali : Zestaw Łazienkowy. Oczywiście bez PKW. I co z tym zrobić? No i oczywiście odwieczny problem płyta OSB PKW 20.20.13-33.10 -jedni piszą, że można, inni , że nie. A wanny i brodziki akrylowe????? HELP :roll:

Czy mogę odliczyć narożnik kraw.st.mokr. tynk 30x3.0 oraz prowadnice do tynków cem-wap t6x2,5 ??

Zaliczaj

Czy mogę odliczyć tynk silikatowo-silikonowy o pkwiu 24,30,22-60,29

Możesz odliczyć

Witam

Brakuje mi numerów PKWiU do następujących materiałów

Klej do parkietu TAK

Klej do płytek TAK

Klej do styropianu TAK

gips TAK

Emulsja NIE

Siatka do gipsu NIE

Impregnat NIE

Lakier do malowania drzwi, mebli NIE

W związku z tym nie wiem czy mogę te materiały odliczyć :roll:

Zależy mi na odpowiedzi , bo przede wszystkim gips, klej do parkietu i lakier mam na sporą sumę

Pozdrawiam

Witajcie wszyscy budujący i remontujący :D

Ja już jedno rozliczenie mam za sobą. Składaliśmy je z mężem w 2006 roku. Do niczego się nie doczepili. Do US złożyliśmy 20.09.06, a 17.11.06 mieliśmy już decyzję. No to się wtedy udało :p

Ale teraz mam problem. Skorzystałam z fajnej promocji w markecie. Tzn. kibelek, umywalka i bateria umywalkowa w dobrej cenie, ale na fakturze napisali : Zestaw Łazienkowy. Oczywiście bez PKW. I co z tym zrobić? No i oczywiście odwieczny problem płyta OSB PKW 20.20.13-33.10 -jedni piszą, że można, inni , że nie. A wanny i brodziki akrylowe????? HELP :roll:

Z tym zestawem łazienkowym proponuję napisać oświadczenie z czego składał się ten zestaw lub uderzyć do sprzedawcy może opiszą co to za materiały. Płyta OSB nie zalicza się :wink: wany, brodziki, baterie można odliczać.

A ja mam jeszcze takie pytanie:

W czerwcu kupowałem w markecie trochę towaru i zapomniałem wziążć fakturę, a minęly już ustawowe 3 miesiąće.

Czy jeśli wezmę teraz f-rę z datą wystawienia w listopadzie (data sprzedaży: czerwiećc) to czy urząd uzna to czy należałoby najpierw zadzwonić do US w tej sprawie czy w ogóle nie ma co dawać takiej faktury wystawionej po terminie?

• 1 month później...
  • 2 weeks później...