aglig 25.02.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Czy można odliczyć pręty stalowe fi 12 fi 10 fi 8 fi 6 ?????????????????????????????? TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romans11 25.02.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dzięki bo znalazłem, że można odliczac tylko :pręt okrągły żebrowany walcowany na zimno A pręt fi 6 nie jest żebrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 25.02.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dom zaczęliśmy budować wiosną 2008 r. Zamierzamy wykonczyć tylko częśc domu i wprowadzić się jesienią 2009 r. Pytanie: co potem z odliczeniami, skoro będziemy już mieszkać? Formalnie budowa trwa do czasu zgłoszenia jej zakończenia. Moi znajomi mają pozwolenie na budowę z 1998 r. i jeszcze jej "nie zakończyli" chociaż od dawna zamieszkali w części budynku. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 25.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dzięki. Nie wytrzymałem i byłem dziś w US. Tak właśnie powiedzieli Co do pozycji wątpliwych to pani stwierdziła, że nie mam czym się przejmować, bo każdy i tak jest wzywany do korekty. Jak bedzie coś źle to mnie wezwą - a każdy ma coś źle.... Pozdrawiam A teraz zacytuję samego siebie z tego tematu: http://forum.muratordom.pl/zwrot-vat,t60493-2580.htm Rozliczałem vat 2 lata temu. I zrobiłem to w następujący sposób. Jeżeli byłem pewny że coś nie podlega zwrotowi to tego nie wpisywałem na listę. Natomiast jeżeli miałem wątpliwości to wpisywałem. US jak wychwycił niezgodność to zrobiłem korektę i po sprawie. Panienka która mnie rozliczała powiedziała mi że jeszcze nie trafił się im (US) wniosek bez błędów. Tak że teoretycznie każdy musi się pofatygować przynajmniej jeszcze raz w celu zrobienia korekty. Więc powiedzcie mi w czym macie problem aby próbować odliczać wszystko to czego nie jesteście pewni. Czy za to są u was jakieś kary, sankcje ?? Teraz zaczynam znowu budowę i vat będę rozliczał tak samo jak 2 lata temu. No chyba że jestem w błędzie bo przepisy w międzyczasie się zmieniły i teraz za próbę oszukania US w postaci wpisu nienależnego materiału grozi rozstrzelanie Pozdrowienia. Naprawdę nie wiem dlaczego co poniektórzy przeżywają temat odliczenia watu jak za przeproszeniem "mrówka okres" Naprawdę nie ma się czego bać. Za błedy nie wsadzają do pierdla, nie rozstrzeliwują ani nie walą domiarów lub grzywien. Jeszcze się nie znalazł chyba taki co by nie miał błędów. A nawet jeżeli to był tylko wyjątkiem który potwierdził regułę. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.02.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Od razu przyznaje, że nie prześledziłem całego wątku Mam jednak pytanie czy można odliczyć VAT od stropu Teriva (belki, pustaki) bo beton oczywiście tak. Wydaje mi się, że strop też ale szukam potwierdzenia Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 27.02.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 02.03.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam. Mam pytanie dotyczące odliczenia VAT od usług budowlanych. Przyznaje, że jestem "kompletnym amatorem kwaśnych jabłek" w tej kwestii Co do odliczenia VATU od materiałów budowlanych sprawa jest jasna (jest ich wykaz i w rocznym rozliczeniu podatkowym można cześć z nich ująć), natomiast zastanawia mnie kwestia samej tzw. "robocizny". Czy jeśli zlecę firmie budowlanej X wybudowanie dla mnie domu jednorodzinnego za np. 30,000 (cena robocizny stanu surowego zamkniętego) i firma ta wystawi dla mnie fakturę VAT czy jestem w stanie odzyskać jakąś cześć tej kwoty? Dodam, że nie prowadzę działalności gospodarczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 03.03.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam. Mam pytanie dotyczące odliczenia VAT od usług budowlanych. Przyznaje, że jestem "kompletnym amatorem kwaśnych jabłek" w tej kwestii Co do odliczenia VATU od materiałów budowlanych sprawa jest jasna (jest ich wykaz i w rocznym rozliczeniu podatkowym można cześć z nich ująć), natomiast zastanawia mnie kwestia samej tzw. "robocizny". Czy jeśli zlecę firmie budowlanej X wybudowanie dla mnie domu jednorodzinnego za np. 30,000 (cena robocizny stanu surowego zamkniętego) i firma ta wystawi dla mnie fakturę VAT czy jestem w stanie odzyskać jakąś cześć tej kwoty? Dodam, że nie prowadzę działalności gospodarczej. Nie ma zwrotu vatu od robocizny. Tylko od materiałów budowlanych i to nie wszystkich. Firma wykonując jakieś prace może policzyć na materiał 7% vatu, tak że nie ma potrzeby występowania o zwrot. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilkaa1 08.03.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 WitamSzukałam już na innych forach i nie mogę znaleźć:na fakturze mam napisane:schiedel rura ceramiczna R.P.18 --- 26.26.11schiedel pakiet podstawowy --- 26.26.11-00schiedel trójnik wyczystkowy --- 26.26.11schiedel trójnik spalin --- 26.26.11natomiast inna pozycja:schiedel rura ceramiczna RONDO 20 --- 26.40.12-70.90 Mam pytanie czy te pozycje 26.26.11 też mogę odliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 08.03.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 kamilka wszystkie te pozycje odliczylam i bylo ok.naprawde w urzedzie podpowiedza, a jak jest blad- jedzie sie, poprawia i czeka na kase:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilkaa1 08.03.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Dziękuję aga1401 za podpowiedź mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam kamikaa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 09.03.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam Szukałam już na innych forach i nie mogę znaleźć: na fakturze mam napisane: schiedel rura ceramiczna R.P.18 --- 26.26.11 schiedel pakiet podstawowy --- 26.26.11-00 schiedel trójnik wyczystkowy --- 26.26.11 schiedel trójnik spalin --- 26.26.11 natomiast inna pozycja: schiedel rura ceramiczna RONDO 20 --- 26.40.12-70.90 Mam pytanie czy te pozycje 26.26.11 też mogę odliczyć ? Jeżeli na pewno masz na fakturze 26.26.11 to oznaczałoby to wyroby krzemionkowe ceramiczne i niestety nie można ich odliczyć. Ale rury RONDO 20 już tak. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fredziolina 11.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 ja mam problem z zakwalifikowaniem solarów, grzejników kanałowych.pod jakie pkwiu podciągnąć? [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 12.03.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Solary nie podlegają odliczeniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 12.03.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam. mam już PNB , zbieram też faktury do zwrotu VAT. Ale cały czas zastanawiam się czy fakturę za usługę projektową też można odliczyć (tak mi powiedział architekt) Pozdrawiam Nikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 12.03.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ustawa z dnia 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. Nr 177, poz. 1468 ze zm.) - tekst ujednolicony na dzień 1 stycznia 2008art. 1 ust 1."1. Ustawa reguluje zasady zwrotu osobom fizycznym części wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych przez te osoby w związku z budową i remontem budynku mieszkalnego lub jego części."Usługa projektowa i wogóle żadna usługa napewno nie jest materiałem budowlanym.Nie odliczamy Vatu za żadną robociznę tylko materiały budowlane i to nie wszystkie.art 3 ust 3"3. Zwrot, o którym mowa w ust. 1, dotyczy wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%, a od dnia 1 maja 2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 12.03.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Dzięki za szybką odpowiedź aglig. Tak też myślałam, ale ten architekt zrobił mi zamęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 12.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 I mam problem. Sama rozliczenia nie robilam (biuro robiło). Pan w US odrzucił: siplast primer roztwór asfaltowy op. 101 PKWiU 26.82.13-00.00. Kazano mi iśc do sklepu. w sklepie powiedzino, ze roztwor byl na 7 procentowej stawce, czyli mozna odliczyć. Pan w US zdziwiony, kaze udać sie do sklepu, aby dali mi to na pismie.Uf... Pomóżcie, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fredziolina 12.03.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Solary nie podlegają odliczeniom. OKI... A grejniki kanałowe? Nie mam PKWiU na fakturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilkaa1 13.03.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dziękuję Pit_er za odpowiedź byłam w US i faktycznie nie mogę odliczyć tych pozycji 26.26 Pozdrawiam kamilkaa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts