backdraft 20.04.2006 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 chyba wiem, poprostu na drewno Vat jest 7% i nie potrzeby ani mozliwości odliczania VAt-u od 22%. Otóż nie, ogarnia mnie lekkie przerażenie bo zaczynam już cytować sam siebie, zaczyna to przypominać pijącego do butelki. Ale ustaliłem tak, że drewno jest na 22% i nie da się go odliczyć i koniec. Pozostaje mi jeszcze tylko dwa pytania w tym temacie więźby - czy może Urząd Skarbowy chcieć ode mnie faktury na więźbę przy odliczaniu ulgi odsetkowej i czy mimo to, że się nie da więźby odliczyć Urząd Skarbowy może rządać takiej faktury przy zwrocie vat-u na inne materiały? Ci co juź przeszli przez to piekło i minęli etap więźby - POMOCY!!! Dziwnym pytaniom się nie dziwcie, pomóżcie mi nie zrobić błędu. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimbaj 20.04.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Drewno jest na 22% to na pewno. Coś tam jest w tym zestawieniu na temat drewna, więc może można podciągnąć. Z tego co wiem wcześniej drewno było 7%, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, zę się da. Zwrot VAT odbywa sie na podstawie f-r. Nie ma zwrotu - nie ma konieczności prezentowania f-ry bo i po co?? Nie ma f-ry - nie ma zwrotu. Pełna logika. Co do konieczności zbierania faktur do ulgi odsetkowej, to nie wydaje mi się, aby to była konieczność. Nalezy jedynie powiedzieć ile ma się udokumentowanych zakupów f-rami, ale:1. Nikt nie może nikogo zmusić do trzymania f-r2. Składa się oświadczenie o wydatkowaniu środków na budowę domu, w tym wskazuje się na ile ma się f-ry. W żaden sposób nie wpływa to na wielkość czy szansę uzyskania ulgi odsetkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 21.04.2006 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Więźba c.d.Dzwoniłem do Urzędu Skarbowego i pani potwierdziła, że więźby nie można odliczyć, pomimo, że na fakturze będzie nr PKWiU. Co do ulgi odsetkowej to faktury są podobno potrzebne, ponieważ w jakimś wniosku P coś tam jest pozycja suma kosztów poniesionych na wybudowanie inwestycji udokumentowanych fakturami. Piszę na gorąco i tej drugiej informacji nie mogę jeszcz potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 21.04.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 a i jeszcze w sprawie paneli, mam PCV panele zewnętrzne (takie same jak wewnętrzne de facto użyte na podbitki) i 25.23.15-50.99 czyli znów wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa - pojemne pojęcie jednym słowem u mnie niestety panele ścienne wewnętrzne nie są z PCV więc raczej nie podciągnę tego pod nr 25.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 23.04.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 A czy folia budowlana podlega odliczeniu? Jeśli tak, to ma ktoś numer PKWiU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 24.04.2006 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 ze cos jest na liscie z PKWiU niejest jest jeszcze powodem do odliczenia.Np. wapno jest na liscie do zwrotu Vat, a przeciez nadla jest 7%-niedoodliczeniaTarcica , byla przed "unia" 22 % i jest nadal- wiec niedoodliczenianajlepiej sprawdzuic faktury przed majem i po moaju co bylo 7 a jest 22 odliczamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwima 25.04.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 mam pytanko - co to sa okucia budowlane łączące w grupie 28.74.11- wg złacznika- bo owe okucia mozna odliczyc z tej grupy, a grupa zawiera praktycznie sme wkręty, śrubki, nakrętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmek 28.04.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Czy mozna odliczyc wydatki związane ze zrobieniem elewacji budynku.Wydatki były nastepujące: 1. TR Elewacje Rustico Country,2. TR Rustico Country zieleń3. Fuga Botact M31 3. Sann Profi czysty gres 1L4. Klej Ceresit CM 11 30 KG.5. FAST akrty tynk baranek 1,5 mm6. FAST wypr. pod tynk grunt M - 16 kg7. FAST klej do zatapiania siatki Specjal M. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flecik 28.04.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 mam pytanko , może głupie ,ale nie trudno tu zgłupieć!!!! Czy jak na fakt. mam PKWiU 25.21.22-70.30 kolano do podłączenia wody to czy mogę je wpisać do wniosku o zwrot różnicy watu bo w załączniku nie ma dokładnie tego numeru jest natomiast ex 25.21.2 Albo np. na fakt. 29.71.25-50.90 podgrzewacz do wody a w załaczniku jest 29. 71. 25-50 i tym razem bez literek ex. Czy te numeru na fakt. mają być całkowicie takie same jak w załączniku bo ja tego nie rozumiem. proszę o pomoc bo zwariuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 07.05.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Czy ktoś wie czy stal się odlicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 07.05.2006 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Słyszałem że tak. Ja odliczam teowniki oraz ceowniki jak również blachę walcowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbies 10.05.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wczoraj zabralam sie za przegladanie faktur z wykazem materialow ktore zmienily VAT, w reku.Glownie sugerowalam sie kodami na fakturach, ale czesc niestety kodow nie posiadala.Mam dylemat odnosnie instalacji alarmu oraz dwoch faktur - jedna za usluge instalacji a druga za okablowanie pod instalacje. Czy ktos moze orientuje sie czy na te usluge i materialy wczesniej VAT wynosil 7 %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 10.05.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wczoraj zabralam sie za przegladanie faktur z wykazem materialow ktore zmienily VAT, w reku. Glownie sugerowalam sie kodami na fakturach, ale czesc niestety kodow nie posiadala. Mam dylemat odnosnie instalacji alarmu oraz dwoch faktur - jedna za usluge instalacji a druga za okablowanie pod instalacje. Czy ktos moze orientuje sie czy na te usluge i materialy wczesniej VAT wynosil 7 %? Alarmy zawsze były 22%. Usług nie mozna odliczyć, tylko materiały. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaka73 10.05.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ja własnie wróciłam z US i nie zakwestionowano żadnej z faktur - a trochę tego było - ponad 400 pozycji. I co mnie zdziwiło ktoś tu pisał, że nie można odpisać kostki brukowej betonowej - ja miałam jej około 400m i nikt tego nie zakwestionował.Gniazdek i wyłaczników nie można odliczać, kołków rozporowych także, baterii łazienkowch też nie.Ktoś pytał o wannę akrylową - ja odliczyłam i nie zakwestionowali.Jak ktoś ma pytania to ch ętnie odpowiem - mój mail [email protected]Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 11.05.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Wtaj Kaka, Właśnie podesłałem Ci dwa pytania. Zapewne będzie jeszcze kilka ale mam nadzieję że podzielisz się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 11.05.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Ja własnie wróciłam z US i nie zakwestionowano żadnej z faktur - a trochę tego było - ponad 400 pozycji. I co mnie zdziwiło ktoś tu pisał, że nie można odpisać kostki brukowej betonowej - ja miałam jej około 400m i nikt tego nie zakwestionował. Gniazdek i wyłaczników nie można odliczać, kołków rozporowych także, baterii łazienkowch też nie. Ktoś pytał o wannę akrylową - ja odliczyłam i nie zakwestionowali. Jak ktoś ma pytania to ch ętnie odpowiem - mój mail [email protected] Karina Można kostkę, ale tylko przy budowie, przy remoncie odpada. Można baterie łazienkowe - pasują do pozycji 167 obwieszczenia - Armatura metalowa sieci domowej bez wzgledu na PKWiU. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaka73 12.05.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 tylko w slepie pwiedziano mi, ze baterie były zwasze na22%, to co z tego, że ci pasuje do rozporządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zark 13.05.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Gniazdek i wyłaczników nie można odliczać, kołków rozporowych także, baterii łazienkowch też nie. Kołki rozporowe znalazłam na http://www.klasyfikacje.pl z numerem 25.23.15-90.10 (miałam na myśli kołki do styropianu z plast. trzpieniem), więc chyba można to odliczać (?). Chociaż nie wiem, jaki był na to VAT przed majem 2004. Skoro jednak cała grupa towarów 25.23 (z uwzględnieniem podanych wyjątków) umieszczona jest na ministerialnej liście, to chyba jednak było to 7%......... Mam jeszcze pytanie o siatkę z włókna (zbrojącą do ociepleń zewn.) - nie mam numeru na fakturze, a szukałam w grupie 26.14.12. Sa tam maty, arkusze, filce, materace, art. z włókna szklanego pozostałe - i to by mi najbardziej pasowało - ale wchodząc głębiej, są tam włókna szklane izolacyjne luzem lub wł. szkl. luzem lub w kosmkach. ...... a o siatkach ani słowa . I co z tym zrobić? Żona Zarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ging 16.05.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Baterii łazienkowych nie można?! Pierwsze słyszę. A co na to pozycja 167 załącznika? Ktoś odliczał? Bo ja owszem. A teraz nie wiem co o tym mysleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaPrzemek 17.05.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 czy US może zakwestionować faktury, na których nie ma mojego NIP-u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts