Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lista materiałów bud. - odliczenie VAT

backdraft

Recommended Posts

chyba wiem, poprostu na drewno Vat jest 7% i nie potrzeby ani mozliwości odliczania VAt-u od 22%.

Otóż nie, ogarnia mnie lekkie przerażenie bo zaczynam już cytować sam siebie, zaczyna to przypominać pijącego do butelki. Ale ustaliłem tak, że drewno jest na 22% i nie da się go odliczyć i koniec.

Pozostaje mi jeszcze tylko dwa pytania w tym temacie więźby - czy może Urząd Skarbowy chcieć ode mnie faktury na więźbę przy odliczaniu ulgi odsetkowej i czy mimo to, że się nie da więźby odliczyć Urząd Skarbowy może rządać takiej faktury przy zwrocie vat-u na inne materiały?

Ci co juź przeszli przez to piekło i minęli etap więźby - POMOCY!!!

Dziwnym pytaniom się nie dziwcie, pomóżcie mi nie zrobić błędu. Pozdrawiam wszystkich.

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drewno jest na 22% to na pewno. Coś tam jest w tym zestawieniu na temat drewna, więc może można podciągnąć. Z tego co wiem wcześniej drewno było 7%, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, zę się da. Zwrot VAT odbywa sie na podstawie f-r. Nie ma zwrotu - nie ma konieczności prezentowania f-ry bo i po co?? Nie ma f-ry - nie ma zwrotu. Pełna logika.

Co do konieczności zbierania faktur do ulgi odsetkowej, to nie wydaje mi się, aby to była konieczność. Nalezy jedynie powiedzieć ile ma się udokumentowanych zakupów f-rami, ale:

1. Nikt nie może nikogo zmusić do trzymania f-r

2. Składa się oświadczenie o wydatkowaniu środków na budowę domu, w tym wskazuje się na ile ma się f-ry. W żaden sposób nie wpływa to na wielkość czy szansę uzyskania ulgi odsetkowej.

Więźba c.d.

Dzwoniłem do Urzędu Skarbowego i pani potwierdziła, że więźby nie można odliczyć, pomimo, że na fakturze będzie nr PKWiU. Co do ulgi odsetkowej to faktury są podobno potrzebne, ponieważ w jakimś wniosku P coś tam jest pozycja suma kosztów poniesionych na wybudowanie inwestycji udokumentowanych fakturami. Piszę na gorąco i tej drugiej informacji nie mogę jeszcz potwierdzić.

a i jeszcze w sprawie paneli, mam PCV panele zewnętrzne (takie same jak wewnętrzne de facto użyte na podbitki) i 25.23.15-50.99 czyli znów wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa - pojemne pojęcie jednym słowem

u mnie niestety panele ścienne wewnętrzne nie są z PCV więc raczej nie podciągnę tego pod nr 25.2 :(

ze cos jest na liscie z PKWiU niejest jest jeszcze powodem do odliczenia.

Np. wapno jest na liscie do zwrotu Vat, a przeciez nadla jest 7%-niedoodliczenia

Tarcica , byla przed "unia" 22 % i jest nadal- wiec niedoodliczenia

najlepiej sprawdzuic faktury przed majem i po moaju co bylo 7 a jest 22 odliczamy

Czy mozna odliczyc wydatki związane ze zrobieniem elewacji budynku.

Wydatki były nastepujące:

1. TR Elewacje Rustico Country,

2. TR Rustico Country zieleń

3. Fuga Botact M31

3. Sann Profi czysty gres 1L

4. Klej Ceresit CM 11 30 KG.

5. FAST akrty tynk baranek 1,5 mm

6. FAST wypr. pod tynk grunt M - 16 kg

7. FAST klej do zatapiania siatki Specjal M.

Pozdrawiam

mam pytanko , może głupie ,ale nie trudno tu zgłupieć!!!!

Czy jak na fakt. mam PKWiU 25.21.22-70.30 kolano do podłączenia wody to czy mogę je wpisać do wniosku o zwrot różnicy watu bo w załączniku nie ma dokładnie tego numeru jest natomiast ex 25.21.2

Albo np. na fakt. 29.71.25-50.90 podgrzewacz do wody a w załaczniku jest 29. 71. 25-50 i tym razem bez literek ex.

Czy te numeru na fakt. mają być całkowicie takie same jak w załączniku bo ja tego nie rozumiem. proszę o pomoc bo zwariuję

• 2 weeks później...

Wczoraj zabralam sie za przegladanie faktur z wykazem materialow ktore zmienily VAT, w reku.

Glownie sugerowalam sie kodami na fakturach, ale czesc niestety kodow nie posiadala.

Mam dylemat odnosnie instalacji alarmu oraz dwoch faktur - jedna za usluge instalacji a druga za okablowanie pod instalacje. Czy ktos moze orientuje sie czy na te usluge i materialy wczesniej VAT wynosil 7 %?

Wczoraj zabralam sie za przegladanie faktur z wykazem materialow ktore zmienily VAT, w reku.

Glownie sugerowalam sie kodami na fakturach, ale czesc niestety kodow nie posiadala.

Mam dylemat odnosnie instalacji alarmu oraz dwoch faktur - jedna za usluge instalacji a druga za okablowanie pod instalacje. Czy ktos moze orientuje sie czy na te usluge i materialy wczesniej VAT wynosil 7 %?

Alarmy zawsze były 22%. Usług nie mozna odliczyć, tylko materiały.

Arecki

Ja własnie wróciłam z US i nie zakwestionowano żadnej z faktur - a trochę tego było - ponad 400 pozycji. I co mnie zdziwiło ktoś tu pisał, że nie można odpisać kostki brukowej betonowej - ja miałam jej około 400m i nikt tego nie zakwestionował.

Gniazdek i wyłaczników nie można odliczać, kołków rozporowych także, baterii łazienkowch też nie.

Ktoś pytał o wannę akrylową - ja odliczyłam i nie zakwestionowali.

Jak ktoś ma pytania to ch ętnie odpowiem - mój mail [email protected]

Karina

Ja własnie wróciłam z US i nie zakwestionowano żadnej z faktur - a trochę tego było - ponad 400 pozycji. I co mnie zdziwiło ktoś tu pisał, że nie można odpisać kostki brukowej betonowej - ja miałam jej około 400m i nikt tego nie zakwestionował.

Gniazdek i wyłaczników nie można odliczać, kołków rozporowych także, baterii łazienkowch też nie.

Ktoś pytał o wannę akrylową - ja odliczyłam i nie zakwestionowali.

Jak ktoś ma pytania to ch ętnie odpowiem - mój mail [email protected]

Karina

Można kostkę, ale tylko przy budowie, przy remoncie odpada.

Można baterie łazienkowe - pasują do pozycji 167 obwieszczenia - Armatura metalowa sieci domowej bez wzgledu na PKWiU.

Arecki

Kołki rozporowe znalazłam na http://www.klasyfikacje.pl z numerem 25.23.15-90.10 (miałam na myśli kołki do styropianu z plast. trzpieniem), więc chyba można to odliczać (?). Chociaż nie wiem, jaki był na to VAT przed majem 2004. Skoro jednak cała grupa towarów 25.23 (z uwzględnieniem podanych wyjątków) umieszczona jest na ministerialnej liście, to chyba jednak było to 7%......... :-?

Mam jeszcze pytanie o siatkę z włókna (zbrojącą do ociepleń zewn.) - nie mam numeru na fakturze, a szukałam w grupie 26.14.12. Sa tam maty, arkusze, filce, materace, art. z włókna szklanego pozostałe - i to by mi najbardziej pasowało - ale wchodząc głębiej, są tam włókna szklane izolacyjne luzem lub wł. szkl. luzem lub w kosmkach. :o ...... a o siatkach ani słowa :cry: . I co z tym zrobić?

Żona Zarka