Ola i Piotr 03.01.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Witam,No wlasnie niejasnosci interpretacyjnych jest co niemiara...Ja chyba dla bezpieczenstwa wypelnie te pozycje pewne i z numerem PKWIU...u mnie tam najwiecej jest pieniedzey do odebrania...W koncu mozna skladac takie zeznanie kilka razy wiec mozna potem uzupelnic jak juz bedzie wiadomo jaka jest interpretacja...Szkoda czekac na zwrot np. 10000 zlotych z powodu jednego drobiazgu za 3 zl co sie nie spodobal w US.Lista jest fajna, co np. z wapnem...wczesniej bylo 0 % teraz 7% i nie ma na liscie, rynny tak samo (ja np. nie mam PKWIU do rynien). Na liscie jest tarcica mimo ze wczesniej juz bylo 22%. Zrobili to tak zeby bylo jak najwiecej klopotu i uznaniowosci.Zreszta trzeba jeszcze zwrocic uwage na limity.Pzdr.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 03.01.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Może ktoś z was wie co z betonem "z gruchy"? Na liście jest cement i piach - ale betonu juz niet Czy ta lista to wybrane pozycje, czy może jeszcze inaczej według widzimisię kogoś "ze swiecznika" w MF? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 03.01.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 ...rynny tak samo (ja np. nie mam PKWIU do rynien). ... U mnie elementy rynien PVC z Castoramy mają na fakturze 25.23 czyli: "Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa..." Ale zdarzają się pojedyńcze pozycje (jakieś kolano np.) gdzie PKWiU nie dopisali na fakturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 03.01.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 poczytałam ustawę, załączniki i wiem, ze nic nie wiem. w wykazie robót zaliczanych do remontu budynku nic nie ma o posadzkach, powłokach malarskich itp. a jest zaliczone do remontu lokalu. czyli co ja nie mogę tego odliczyć bo mam dom, a nie mieszakanie? a co z materiałami wykorzystanymi podczas budowy? tylko te się liczą z załącznika o remontach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 03.01.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 w VZM-1/A i B - załącznik do wypełnienia przez podatnika jest rubryka: data wystawienia faktury (a przypominam, że liczą się tylko te od 01.05.2004 r.) i teraz: - towar kupiłam w kwietniu, a fakturę wzięłam w maju (tak często kupuję w castoramie) i co w tym przypadku? liczy się data wystawienia f-ry, czy data sprzedaży? (obie daty widnieją na f-rze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 03.01.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Może ktoś z was wie co z betonem "z gruchy"? Rydzu, beton z gruchy jest pod nr 26.6 (ja mam na fakturze z betoniarni ten symbol przy betonie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 03.01.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 ja mam lepszą zagwozdkę. dotyczy ona drutu zbrojeniowego fi 12 (dokładnie pręt zbrojeniowy fi 12).symbol na fakturze odpowiada pozycji 27.10.60.tylko ze przy tej pozycji jest napisane "Sztaby i pręty pozostałe, z wyłączeniem prętów i profili grubych". I teraz zagadka lingwistyczna:1. czy słowo "grubych" tyczy się tylko profili, czy dotyczy również prętów.2. jeżeli dotyczy również prętów to co to oznacza pręt gruby ( od jakiego fi) - czy moja pozycja fi 12 też zalicza się do prętów grubych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 03.01.2006 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 wiecie co, a konkretnie bzado zajrzałem do tej nowej listy i tego betonu pod pozycją 26 nie ma, może Ty masz jakąś inną listę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 03.01.2006 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Bzado - jednak jest, w drugiej kolumnie. Swoją drogą dyskusja na ten temat toczy się równlegle tu - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=60493&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= Może i na ten "gruby" drut też coś się da wymyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 03.01.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Jeszcze jeden link ze źródła:http://www.mtib.gov.pl/pliki/aktualnosci_sg/2147/doc/zalacznik_do_obwieszczenia.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.01.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 A bloczki silikatowe? Mam z nich cały dom!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 03.01.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Zadzwoniłem do mojego US i powiedzieli mi, że nie musi być PKWiU na fakturze. W takim przypadku samemu trzeba sobie określić jaki to rodzaj towaru i czy podlega odliczeniom i jeśli tak uważamy to go wpisać. A oni i tak będą to sobie sprawdzać po swojemu. czupurek - skoro jest rubryka "data wystawienia" to wpisujesz datę wystawienia a nie inną. Tyle tylko, że jeżeli kupowałeś coś w kwietniu to i tak z 7% VAtem więc nie masz czego odliczać z tej faktury. bzado - skoro sprzedawca zaklasyfikował (musi mieć do tego podstawę) swój wyrób na jakiejś grupy i podał na fakturze PKWiU to już nie Twoja w tym głowa, by się zajmować lingwistyką Masz symbol PKWiU i tym się kierujesz. Jeżeliby wpisał symbol, którego nie ma na liście, to nie można odliczyć bez względu na to co by to było i jak się nazywało. Tak mi się przynajmniej wydaje... pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 03.01.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 bzado - skoro sprzedawca zaklasyfikował (musi mieć do tego podstawę) swój wyrób na jakiejś grupy i podał na fakturze PKWiU to już nie Twoja w tym głowa, by się zajmować lingwistyką Masz symbol PKWiU i tym się kierujesz. Jeżeliby wpisał symbol, którego nie ma na liście, to nie można odliczyć bez względu na to co by to było i jak się nazywało. Tak mi się przynajmniej wydaje... Tylko zwróć uwage na jedno. na symbol EX przy numerze PKWiU. Oznacza on ze nie wszystkie towary z tym numerem (i pochodnymi) mozna odpisac. sa wyjatki. I te wyjatki to mój nieszczęsny "gruby" pręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 03.01.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Aha! To się dowiedziałem o co z tym "ex" chodzi thx! Myślę jednak, że pręt fi12 nadaje się do odliczenia. I to nie tylko dlatego, że fi12 to jeszcze nie taki gruby ale dlatego iż jest to przecież typowy materiał budowlany. To wyłączenie musi dotyczyć jakiś zupełnie innych produktów, które się nie mieszczą w "dziale materiały budowlane" a które są w rozległej grupie 27.10.60 Zajrzyj sobie tu, może coś znajdziesz. http://www.klasyfikacje.pl/drzewo.php?&parent=27.10.60&baza=pkwiuvat W ogóle niezła strona http://www.klasyfikacje.pl POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 04.01.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 A swoja drogą gdybym była urzędnikiem który ma weryfikować te faktury i przygotowac decyzje - to strzeliłabym sobie w łeb. Wanny i brodziki akrylowe chyba odpadają? Bo nie są ani wyrobami sanitarnymi ceramicznymi ani wannami stalowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 04.01.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 dzięki.ambromba - urzędnik? mało powiedziane, ja zaczęłam wczoraj i po wspisaniu 15 pozycji mam dość. a to dopeiro początek. a tak na marginesie - te załączniki mają za mało stron. osobiście wyprodukuję napewno ich kilka. z tymi wannami i brodzikami to chyba się da - na stronie informatora budlanego http://www.informatorbudowlany.pl/95wyszukiwarka/ jest brodzik pod symbolem 25.23.12 - i wg wykazu można odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 04.01.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 W dzisiejszej "Rzeczpospolitej" też jest lista materiałów do odliczeń VAT:http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060104/prawo/prawo_a_2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 04.01.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 To jest cały czas ta sama lista, która nie wyjaśnia naszych wątpliwości!Beton????!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 04.01.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Wanny i brodziki akrylowe chyba odpadają? Bo nie są ani wyrobami sanitarnymi ceramicznymi ani wannami stalowymi. Moja ma 25.23.12-50.10, czyli 25.23 -> "wyrób z tworzyw sztucznych dla budownictwa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 04.01.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 To jest cały czas ta sama lista, która nie wyjaśnia naszych wątpliwości! Beton????!!!! No a co z tym betonem? 26.6 - "Wyroby z betonu i gipsu" to zła pozycja ??? Aha SILKA! Ania gdzieś wcześniej pytałaś. U mnie na fakturze Silka ma PKWiU 26.61.11-30.26, czyli również podpada pod pozycję 40tą "26.6". Tak jak i betonowe nadproża "26.61.12-10.23". Tu macie całą grupę "26.6" http://www.klasyfikacje.pl/drzewo.php?&parent=26.6&baza=pkwiuvat Np. "26.61.11-30" to "Elementy ścienne z betonu lub ze sztucznego kamienia". "26.61.11-30.2" to "Elementy ścienne silikatowe (wapienno-piaskowe)" "26.61.11-30.26" to "Bloki ścienne (wapienno-piaskowe) drążone e" i jesteśmy w domu Natomiast "26.63" to "Masa betonowa prefabrykowana" A głębiej mamy: "26.63.10-00.10 Beton zwykły towarowy" "26.63.10-00.20 Beton lekki (kruszywowy) towarowy" "26.63.10-00.30 Beton piaskowy (piaskobeton) towarowy " "26.63.10-00.90 Masa betonowa prefabrykowana, pozostała" Ale taka dogłębna wiedza w zasadzie nie jest nam potrzebna. Wystarczy przecież "26.6" /byle nie płyty kamienne surowy czy "Lastrico"/ pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts