Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lista materiałów bud. - odliczenie VAT

backdraft

Recommended Posts

Witam,

No wlasnie niejasnosci interpretacyjnych jest co niemiara...

Ja chyba dla bezpieczenstwa wypelnie te pozycje pewne i z numerem PKWIU...u mnie tam najwiecej jest pieniedzey do odebrania...

W koncu mozna skladac takie zeznanie kilka razy wiec mozna potem uzupelnic jak juz bedzie wiadomo jaka jest interpretacja...

Szkoda czekac na zwrot np. 10000 zlotych z powodu jednego drobiazgu za 3 zl co sie nie spodobal w US.

Lista jest fajna, co np. z wapnem...wczesniej bylo 0 % teraz 7% i nie ma na liscie, rynny tak samo (ja np. nie mam PKWIU do rynien). Na liscie jest tarcica mimo ze wczesniej juz bylo 22%.

Zrobili to tak zeby bylo jak najwiecej klopotu i uznaniowosci.

Zreszta trzeba jeszcze zwrocic uwage na limity.

Pzdr.

Piotrek

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

poczytałam ustawę, załączniki i wiem, ze nic nie wiem. :-?

w wykazie robót zaliczanych do remontu budynku nic nie ma o posadzkach, powłokach malarskich itp. a jest zaliczone do remontu lokalu. czyli co ja nie mogę tego odliczyć bo mam dom, a nie mieszakanie?

a co z materiałami wykorzystanymi podczas budowy? tylko te się liczą z załącznika o remontach?

w VZM-1/A i B - załącznik do wypełnienia przez podatnika jest rubryka: data wystawienia faktury (a przypominam, że liczą się tylko te od 01.05.2004 r.)

i teraz:

- towar kupiłam w kwietniu, a fakturę wzięłam w maju (tak często kupuję w castoramie) i co w tym przypadku?

liczy się data wystawienia f-ry, czy data sprzedaży? (obie daty widnieją na f-rze) :o

ja mam lepszą zagwozdkę.

dotyczy ona drutu zbrojeniowego fi 12 (dokładnie pręt zbrojeniowy fi 12).

symbol na fakturze odpowiada pozycji 27.10.60.

tylko ze przy tej pozycji jest napisane "Sztaby i pręty pozostałe, z wyłączeniem prętów i profili grubych".

I teraz zagadka lingwistyczna:

1. czy słowo "grubych" tyczy się tylko profili, czy dotyczy również prętów.

2. jeżeli dotyczy również prętów to co to oznacza pręt gruby ( od jakiego fi) - czy moja pozycja fi 12 też zalicza się do prętów grubych.

Zadzwoniłem do mojego US i powiedzieli mi, że nie musi być PKWiU na fakturze. W takim przypadku samemu trzeba sobie określić jaki to rodzaj towaru i czy podlega odliczeniom i jeśli tak uważamy to go wpisać. A oni i tak będą to sobie sprawdzać po swojemu.

czupurek - skoro jest rubryka "data wystawienia" to wpisujesz datę wystawienia a nie inną. Tyle tylko, że jeżeli kupowałeś coś w kwietniu to i tak z 7% VAtem więc nie masz czego odliczać z tej faktury.

bzado - skoro sprzedawca zaklasyfikował (musi mieć do tego podstawę) swój wyrób na jakiejś grupy i podał na fakturze PKWiU to już nie Twoja w tym głowa, by się zajmować lingwistyką :-) Masz symbol PKWiU i tym się kierujesz. Jeżeliby wpisał symbol, którego nie ma na liście, to nie można odliczyć bez względu na to co by to było i jak się nazywało. Tak mi się przynajmniej wydaje...

pozdrawiam

Robert

bzado - skoro sprzedawca zaklasyfikował (musi mieć do tego podstawę) swój wyrób na jakiejś grupy i podał na fakturze PKWiU to już nie Twoja w tym głowa, by się zajmować lingwistyką :-) Masz symbol PKWiU i tym się kierujesz. Jeżeliby wpisał symbol, którego nie ma na liście, to nie można odliczyć bez względu na to co by to było i jak się nazywało. Tak mi się przynajmniej wydaje...

Tylko zwróć uwage na jedno.

na symbol EX przy numerze PKWiU.

Oznacza on ze nie wszystkie towary z tym numerem (i pochodnymi) mozna odpisac. sa wyjatki.

I te wyjatki to mój nieszczęsny "gruby" pręt.

Aha! To się dowiedziałem o co z tym "ex" chodzi :-)

thx!

Myślę jednak, że pręt fi12 nadaje się do odliczenia. I to nie tylko dlatego, że fi12 to jeszcze nie taki gruby :-) ale dlatego iż jest to przecież typowy materiał budowlany. To wyłączenie musi dotyczyć jakiś zupełnie innych produktów, które się nie mieszczą w "dziale materiały budowlane" a które są w rozległej grupie 27.10.60

Zajrzyj sobie tu, może coś znajdziesz.

http://www.klasyfikacje.pl/drzewo.php?&parent=27.10.60&baza=pkwiuvat

W ogóle niezła strona http://www.klasyfikacje.pl

POLECAM

dzięki.

ambromba - urzędnik? mało powiedziane, ja zaczęłam wczoraj i po wspisaniu 15 pozycji mam dość. a to dopeiro początek.

a tak na marginesie - te załączniki mają za mało stron. osobiście wyprodukuję napewno ich kilka.

z tymi wannami i brodzikami to chyba się da - na stronie informatora budlanego http://www.informatorbudowlany.pl/95wyszukiwarka/ jest brodzik pod symbolem 25.23.12 - i wg wykazu można odliczyć

To jest cały czas ta sama lista, która nie wyjaśnia naszych wątpliwości!

Beton????!!!!

No a co z tym betonem?

26.6 - "Wyroby z betonu i gipsu" to zła pozycja ???

Aha SILKA! Ania gdzieś wcześniej pytałaś. U mnie na fakturze Silka ma PKWiU 26.61.11-30.26, czyli również podpada pod pozycję 40tą "26.6". Tak jak i betonowe nadproża "26.61.12-10.23".

Tu macie całą grupę "26.6"

http://www.klasyfikacje.pl/drzewo.php?&parent=26.6&baza=pkwiuvat

Np. "26.61.11-30" to "Elementy ścienne z betonu lub ze sztucznego kamienia".

"26.61.11-30.2" to "Elementy ścienne silikatowe (wapienno-piaskowe)"

"26.61.11-30.26" to "Bloki ścienne (wapienno-piaskowe) drążone e"

i jesteśmy w domu

Natomiast "26.63" to "Masa betonowa prefabrykowana"

A głębiej mamy:

"26.63.10-00.10 Beton zwykły towarowy"

"26.63.10-00.20 Beton lekki (kruszywowy) towarowy"

"26.63.10-00.30 Beton piaskowy (piaskobeton) towarowy "

"26.63.10-00.90 Masa betonowa prefabrykowana, pozostała"

Ale taka dogłębna wiedza w zasadzie nie jest nam potrzebna.

Wystarczy przecież "26.6" /byle nie płyty kamienne surowy czy "Lastrico"/

pozdrawiam

Robert