Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lista materiałów bud. - odliczenie VAT

backdraft

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z tego co wiem to mozna tez jednorazowo po zakończeniu budowy . Mam pytanie czy musze mieć juz wówczas odbior budynku?

I jeszzce jedno...czy jest jakiś ostateczny termin złożenia takiego wniosku ( czy jest to 30 czerwca 2008r ?)

Nie ma terminu końcowego, nie trzeba mieć odbioru.

Cena za 1m2 dla osób składających wnioski w IV kwartale wynosi 2650 zł.

a nie 3091,00 ?

A skąd się taka cena wzięła ?? :lol: Już gdzieś pisałem jak to ustawodawca sformułował :wink:

A skąd się taka cena wzięła ?? :lol: Już gdzieś pisałem jak to ustawodawca sformułował :wink:

No własnie. Cena 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego za III kwartał 2007 to 3041,00 (sam machnalem sie z 4 na 9) a 2650,00 bylo w II kwartale.

Stad moje pytanie, bo chyba powinna byc brana pod uwage cena z ostatniego kwartalu przed kwartalem sporządzenia wniosku, czyli z III na dzien dzisiejszy

No własnie. Cena 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego za III kwartał 2007 to 3041,00 (sam machnalem sie z 4 na 9) a 2650,00 bylo w II kwartale.

Stad moje pytanie, bo chyba powinna byc brana pod uwage cena z ostatniego kwartalu przed kwartalem sporządzenia wniosku, czyli z III na dzien dzisiejszy

Ustawodawca sformułował to tak:

zgodnie z ustawą z dnia 29.08.2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym:

art.3 ust.5

5. Kwota zwrotu, o której mowa w ust. 4, w okresie obowiązywania ustawy, jest równa, z zastrzeżeniem ust. 6, 68,18% kwoty podatku VAT wynikającej z faktur, nie więcej jednak niż 12,295% kwoty stanowiącej iloczyn:

1) 70 m2 powierzchni użytkowej i ceny 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego, przyjmowanej na potrzeby obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów oszczędnościowych na książeczkach mieszkaniowych, ostatnio ogłoszonej przed kwartałem złożenia wniosku o dokonanie zwrotu, w przypadku inwestycji związanych z wydatkami, o których mowa w ust. 1, wymagających pozwolenia na budowę;

2) 30 m2 powierzchni użytkowej i ceny 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego, przyjmowanej na potrzeby obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów oszczędnościowych na książeczkach mieszkaniowych, ostatnio ogłoszonej przed kwartałem złożenia wniosku o dokonanie zwrotu, w przypadku inwestycji związanych z wydatkami, o których mowa w ust. 1, niewymagających pozwolenia na budowę.

Prościej- dziś jest 12.12.2007 (IV kw.), a cena za III kwartał 2007 została ogłoszona przez GUS 19.11.2007 (również IV kw.). Przed kwartałem złożenia wniosku (IV kw.) została ogłoszona cena za II kwartał 2650. Ta zmiana została wprowadzona w marcu, bo wcześniej było tak jak piszesz.

Prościej- dziś jest 12.12.2007 (IV kw.), a cena za III kwartał 2007 została ogłoszona przez GUS 19.11.2007 (również IV kw.). Przed kwartałem złożenia wniosku (IV kw.) została ogłoszona cena za II kwartał 2650. Ta zmiana została wprowadzona w marcu, bo wcześniej było tak jak piszesz.

Rozumiem. 8)

Dzień dobry,

Szukałam ale nie znalazłam odpowiedzi:

Tynk cienkowarstwowy (krzemianowy)

Podkład pod tynk (grunt)

Można odliczyć???

Z góry dziękuję za pomoc

jj

tynk można natomiast gruntów podobnie jak i farb nie

Byszek - dziękuję :D .

Muszę poprawić ten grunt bo już go odliczyłam. Jednak dobrze się zapytać.

jj

pomóżcie plis

gdzie jest ten spis wszystkich rzeczy do odliczeń i skąd mam wiedzieć które formularze mnie konkretnie obowiązują...

w zeszłym roku odliczenie robiła mi księgowa ale w tym za póxno jej o tym powiedziałam i musze poradzić sobie sama....

http://mf.gov.pl/index.php?const=1&dzial=106&wysw=4&sub=sub7

Wszystko i na temat. Masz tam i wykaz materiałow i wniosek i zalączniki.

Jak faktury masz za lata 2006-07 to na załączniku VZM-1A wpisujesz i liczysz współczynnikiem 68.18%

• 1 month później...

Nikt nie wie czy plastyfikator się odlicza? FEBMIX i CEMPLAST w płynie?

febmixa i plastyfikatorów się nie odlicza.

Mam takie pytanie: na fakturze z 2006 znalazłem wapno hyd. policzone z 7% vatem - czy sprzedawca się pomylił

Ja mam faktury z 2008 roku i też jest 7% :wink: Wapno ma cały czas 7%. Po prostu ustawodawca zapomniał dodać ex. przed kodem 26.5 na wykazie. Gro osób zalicza wapno nie patrząc na stawkę :lol:

• 3 weeks później...

witam

mam ogromną prośbe czy ktos mógłby mi powiedziec czy odlicza sie nastepujące pozycje, a jesli tak to jaki numer im nadac

- pustak

-pręt okrągły żebrowany FI 8BST500

-bloczki betonowe scienne

i jesli cos ztego da sie odliczyc to do czego to zaklasyfikowac??

bede wdzieczna za pomoc :-)

witam

mam ogromną prośbe czy ktos mógłby mi powiedziec czy odlicza sie nastepujące pozycje, a jesli tak to jaki numer im nadac

- pustak

-pręt okrągły żebrowany FI 8BST500

-bloczki betonowe scienne

i jesli cos ztego da sie odliczyc to do czego to zaklasyfikowac??

bede wdzieczna za pomoc :-)

Warto tu najpierw zajrzeć: :o

http://forum.muratordom.pl/post2333629.htm#2333629