XX 29.12.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 mam problem - jesli oddaje dom do uzytkowania to po tym terminie nie moge juz nic odliczac prawda? (mimo, ze minie mniej niz 5 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natash 29.12.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Mam problem. Do 31 grudnia 2007 roku mieszkanie było wynajmowane. Remont rozpocząłem 2006 (wymiana kaloryferów). W 2007 zbierałem materiały (podczas wynajmu). Od 1 stycznia 2008 zrobiłem remont. Okazało się, że podobno w czasie daty wynajmu zakupione towarów, nie mogę odliczyć, bo mieszkanie "należało" do najemcy. Całe starania na marne... Ma ktoś podobną sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 20.01.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Witam, prosze za pytanie nie kryklac za mocno... jesli kupilem przykladowo pustaki i czesc z nich zwrocilem i mam na to fakture korygujaca... wpisuje fakture na pustaki kwote wpisuje calej faktury (w liste faktur do zwrotu VAT) no i ponizej wpisuje fakture korygujaca a kwote daje ujemna jak na korekcie...? jak wy traktowaliscie korekty na materialy zwrocone hurtowniom? Wlasnie tak jak mowisz. Najpierw cala kwota z faktury handlowej, a potem kwota ujemna z korekty. Radzę od razu wpisywać kwotę po korekcie bo nie chciałbyś słyszeć co mówią o takich wnioskach ludzie wprowadzający je do systemu Byszek - mogę prosić o tryb postępowania? Jak nie ujmę faktury korygującej to urzędnik będzie myślał, że się pomyliłem. Mam dostarczyć ksero faktury a w załączniku podać inną kwotę niż na fakturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 21.01.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Na druku wpisujesz numer faktury głównej i kwotę po korekcie. Załączasz ksero faktury głównej i korygującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.01.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Dzięki. Nie wytrzymałem i byłem dziś w US. Tak właśnie powiedzieli Co do pozycji wątpliwych to pani stwierdziła, że nie mam czym się przejmować, bo każdy i tak jest wzywany do korekty. Jak bedzie coś źle to mnie wezwą - a każdy ma coś źle.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 07.02.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Mam problem. Do 31 grudnia 2007 roku mieszkanie było wynajmowane. Remont rozpocząłem 2006 (wymiana kaloryferów). W 2007 zbierałem materiały (podczas wynajmu). Od 1 stycznia 2008 zrobiłem remont. Okazało się, że podobno w czasie daty wynajmu zakupione towarów, nie mogę odliczyć, bo mieszkanie "należało" do najemcy. Całe starania na marne... Ma ktoś podobną sytuację. Aby otrzymać zwrot VAT trzeba mieć tzw. tytuł prawny do lokalu. W Twoim przypadku będzie to akt własności. I to plus faktury uprawnia Cię do zwrotu bo nie sądzę, aby w umowie najmu najemca zobowiązał się do remontu mieszkania na własny koszt. On przecież płacił czynsz. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 07.02.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 to znaczy, że faktury, których nie uwzględniłam w PIT (bo i tak przekraczaly wartość odliczenia) też mogę rozliczyć wskaźnikiem 0,6816?? Różnica pomiędzy stawką VAT 7 % a 22 % to 15 15 / 22 = 0,6818 Jeżeli materiały były odliczane w PIT/D tzn. otrzymano zwrot ulgi podatkowej w wysokości 19% tj. (15 - 19%) / 22 = 0,5523 Jeśli więc nie korzystałeś z jakiejkolwiek faktury z ulgi podatkowej w PIT/D możesz ją ująć w załączniku VZM-1/A ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miś9666 08.02.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam. Może ktoś wie czy można odliczyć betoniarkę i ewentualnie inne urządzenia budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 08.02.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam. Może ktoś wie czy można odliczyć betoniarkę i ewentualnie inne urządzenia budowlane? Zdecydowanie nie. Tylko materiały budowlane. I to nie wszystkie. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miś9666 11.02.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam. może ktos orientuje się przez jaki okres można gromadzić faktury? Pozwolenie mam wydane w tym roku a fakturu posiadam od prawie 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 13.02.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witam. może ktoś orientuje się przez jaki okres można gromadzić faktury? Pozwolenie mam wydane w tym roku a fakturu posiadam od prawie 2 lat. Formalnie to faktura winna być wystawiona po kwietniu 2004 r. Ale z praktyki wiadomo, że w różnych urzędach różnie to interpretują. W jednym mówią, że nie starsze niż 6 m-cy przed pozwoleniem a w innym, że tylko 3 miesiące. Pewnie w sumie chodzi o wykazanie, że zakupu dokonano wcześniej właśnie na tą budowę bo np. były niskie ceny, były pieniążki etc. A swoją drogą to ciekawe jaki powód zostałby podany przez urząd za przyczynę nieuznania takiej starej faktury. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuch0 15.02.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Mam ptaytanie dotyczace odliczenia Vat zy moge podciogfnac pod 31.50.25-11 zyrandol ?Oraz czy moge oliczyc Vat od naroznikow itp do listew przypodłogowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 16.02.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Mam ptaytanie dotyczace odliczenia Vat zy moge podciogfnac pod 31.50.25-11 zyrandol ? Oraz czy moge oliczyc Vat od naroznikow itp do listew przypodłogowych ? Jak listwy przypodłogowe - 28.11.23-63.18 to i narożnik Żyrandol to 31.50.25-11.39 lub 31.50.25-11.99, również do odliczenia. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miś9666 17.02.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ja już przejrzałem wszystkie faktury i posegregowałem rzeczy które da się odliczyć, a które nie. Nawet poszło mi to sprawnie .Mam tylko kilka pozycji z którymi niestety nie poradziłem sobie . Może ktoś bedzie wiedział CZY MOŻNA: 1. Pompa Leszno 25/60C BRAK PKWIU2.Śrubunek pompy Grundfos BRAK PKWIU3. Złączka grzejnikowa 32/25 BRAK PKWIU4.Naczynie wzbiorcze 8L do CWU 28.21.11-33.10 - w wykazie w pozycji 75 jest napisaneże większe lub równe 300L , to chyba nie ale może ktoś jest bardziej pewny.5. korek do prób szczelności 1/2 BRAK PKWIU6. Głowica termostatyczna HERZ 15 Z czujką 25-50 29.13.12-53.00Jak to jest z tymi zaworami co maja numer 29.13..... W pozycji 167 napisaliże bez względu na pkwiu a tych zaworów jest dużo Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 19.02.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Ja już przejrzałem wszystkie faktury i posegregowałem rzeczy które da się odliczyć, a które nie. Nawet poszło mi to sprawnie .Mam tylko kilka pozycji z którymi niestety nie poradziłem sobie . Może ktoś bedzie wiedział CZY MOŻNA: 1. Pompa Leszno 25/60C BRAK PKWIU 2.Śrubunek pompy Grundfos BRAK PKWIU 3. Złączka grzejnikowa 32/25 BRAK PKWIU 4.Naczynie wzbiorcze 8L do CWU 28.21.11-33.10 - w wykazie w pozycji 75 jest napisaneże większe lub równe 300L , to chyba nie ale może ktoś jest bardziej pewny. 5. korek do prób szczelności 1/2 BRAK PKWIU 6. Głowica termostatyczna HERZ 15 Z czujką 25-50 29.13.12-53.00 Jak to jest z tymi zaworami co maja numer 29.13..... W pozycji 167 napisaliże bez względu na pkwiu a tych zaworów jest dużo Z góry dziękuję za pomoc Żadna z pomp nie miała stawki 7 % VAT. Naczynie wzbiorcze 8 l do c.w.u. ma błędny PKWiU, który stosuje się do zbiorników => 300 l a nie do 8-litrowego pojemnika. Może być zakwalifikowane do kilku PKWiU, wszystkie miały 7 % VAT. Pozostałe materiały to armatura metalowa sieci domowej - poz. 167 wykazu. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula8122 20.02.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Proszę o pomoc.Czy można odliczych blachodachówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 21.02.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Przeglądając wątki forum poświęcone zwrotowi VAT za materiałybudowlane nietrudno zauważyć, że sporo pytań powtarza się.I nie ma się co dziwić. Znalezienie właściwej informacji na kilkudziesięciustronach jest bardzo czasochłonne i nie gwarantuje sukcesu. Wykorzystując zgromadzone tam informacje autorzy serwisuFormularze podatkowe w Excelu przygotowali zestawienie Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Wykaz zawiera ponad 1000 nazw materiałów ale tylko tych, któreznalazły się na forach bo przysparzały problemów. Jest to tylkomateriał pomocniczy i niewykluczone, że może zawierać błędy.Z pewnością jednak pomoże szybko odnaleźć wiele materiałów. ____________________________________________Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowejFormularze VZM do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 24.02.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Dom zaczęliśmy budować wiosną 2008 r. Zamierzamy wykonczyć tylko częśc domu i wprowadzić się jesienią 2009 r. Pytanie: co potem z odliczeniami, skoro będziemy już mieszkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romans11 25.02.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Czy można odliczyć pręty stalowe fi 12fi 10fi 8fi 6 ?????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.02.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Czy można odliczyć pręty stalowe fi 12 fi 10 fi 8 fi 6 ?????????????????????????????? mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts