Pit_er 17.04.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Jeszcze o kinkietach... Z kinkietami to jest różnie, generalnie nie można ich odliczać... Ekspert VZM z US Belladonna w sprawie kinkietów na forum Money napisała U mnie wchodzą, bo moja Izba się wypowiedziała pozytywnie. Ale przeglądałam strony w necie USów nie z mojego województwa i wiem, że plafoniery, czy kinkiety mają wymienione jako nie podlegające zwrotowi VAT. Hm... gdyby mi zakwestionował US kinkiet lub plafonierę, to bym nic nie poprawiała, tylko poczekała na decyzję i się od niej odwołała do Izby. Niech się Izba wypowie ) ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 11.05.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 pomocy czy można odliczyć VAT od 1. plyt OSB 2 blachodachowki 3 rynien, gąsiorów itd do blachodachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 11.05.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 pomocy czy można odliczyć VAT od 1. plyt OSB 2 blachodachowki 3 rynien, gąsiorów itd do blachodachówki Płyty OSB nie ale pozostałe tak. PKWiU dla blachodachówki to 28.11.23-50.35, gąsiory i rynny 28.11.23-50.39 ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 18.05.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 czyli jeśli dobrze rozumiem przy zakupie suporeksu na fakturze ma być numer PKWiU taki jak na wykazie i nie ma znaczenia jaką nazwę wpiszą czyli suporeks beton komórkowy czy belit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 18.05.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Numeru nie musi być na fakturze (nie ma takiego wymogu dla towarów opodatkowanych stawka 22% vat), natomiast dobrze by było gdyby nazwa pozwalała zidentyfikować towar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 18.05.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 dzięki moje pytanie może było mało poważne ale dopiero zaczynam a tutaj wszyscy podają numery PKWiN i myślalam że to jest ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 20.07.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 czy można odliczyć blat granitowy do kuchni?pytam się bo żadna wycena nie opiewa na 7 % (nie wiem dlaczego) i zastanawiamy sie czy uda się coś odzyskać z tej kwaoty.z góry dzięuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika73 17.10.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 A czy można odliczać wszelkiego rodzaju wkręty, podkładki, szpilki łączące i nakrętki?Proszę o pomoc bo nigdzie nie mogę znaleźć info na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika73 19.10.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 A czy można odliczać wszelkiego rodzaju wkręty, podkładki, szpilki łączące i nakrętki? Proszę o pomoc bo nigdzie nie mogę znaleźć info na ten temat. To już było. Jak nie w tym wątku to w sąsiednim (Zwrot VAT). O tej grupie materiałów pisano, że nie podlegają odliczeniu. Poszukałem ich jednak jeszcze raz po nazwie i okazało się, że niektóre z nich są odliczane np. - nakrętki (do łączenia rur) - podkładki dystansowe (z tworzyw sztucznych) Oczywiście to nie są materiały do połączeń śrubowych, które miały stawkę 22%. Warto jednak czasem dokładnie sprawdzić co kryje się pod taką wieloznaczną nazwą. Szpilki znalazłem w poz. 95 wykazu - elementy złączne gwintowane. Wkręty się nie odlicza, nawet wtedy gdy mają symbol PKWiU zgodny z poz. 95 wykazu. Tak podobno było jeszcze w SWW, long, long ago. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Wyszukiwarka materiałów do VZM-1 Serdeczne dzięki. Szukałam, ale nie znalazłam. I właśnie wydaje mi się, że nakrętki, szpilki czyli to co gwintowane odliczyć można. PS. Ten pokrewny wątek zobaczyłam dopiero teraz. Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 02.11.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 czy można odliczyć blat granitowy do kuchni? pytam się bo żadna wycena nie opiewa na 7 % (nie wiem dlaczego) i zastanawiamy sie czy uda się coś odzyskać z tej kwaoty. z góry dzięuję hmm no właśnie,,, ja mam z tegranitu czyli połączenie akrylu z kwarcem czyli jako 25.23.12-50.40 mozna by odliczyć, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 02.11.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Blat kuchenny, niezaleznie od tego z czego jest zrobiony, to nie materiał budowalny tylko wyposażenie domu, traktowane tak samo jak meble czyli nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 02.11.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Wydaje mi się, że sprawę stawiasz zbyt ostro. Na jakim etapie mówimy o materiałach budowlanych a kiedy o wyposażeniu? Czy płyta gazowa, kuchenka, zlew itp. to materiały czy wyposażenie? Materiał budowlany i wyrób budowlany są tożsame. A wyrób budowlany to: „(...) rzecz ruchoma, bez względu na stopień przetworzenia, przeznaczona do obrotu, wytworzona w celu zastosowania w sposób trwały w obiekcie budowlanym, wprowadzona do obrotu jako wyrób pojedynczy lub jako zestaw wyrobów do stosowania we wzajemnym połączeniu stanowiącym integralną całość i mająca wpływ na spełnienie wymagań podstawowych (...)” dotyczących obiektów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 02.11.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Ja tylko piszę jak jest to traktowane przez US-y. Blat kuchenny jest traktowany jak meble, a tych sie nie odlicza. A w twoim US wyjatkowo blaty kuchenne zaliczają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 02.11.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Ja tylko piszę jak jest to traktowane przez US-y. Blat kuchenny jest traktowany jak meble, a tych sie nie odlicza. A w twoim US wyjatkowo blaty kuchenne zaliczają? hmm, ale zlew z tegranitu odliczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 02.11.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Nie zaliczają I uważam, że się mylą Ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 02.11.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Us też nieomylny nie jest i różne rzeczy się zdarzają Ale generalnie blaty kuchenne nigdy nie podlegały odliczeniu ani w vzm-ach, ani przy rozliczaniu sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat, ani w ulgach remontowych kiedyś w zeznaniach. Interpteracje szły zawsze w kierunku tego, że blat to mebel. W przypadku tegranitu pozostaje kwestia pod co to podciągnąć. A próbowałeś zadzwonić do sklepu, w którym kupiłeś i zapytać nawet nie o symbol pkwiu ale o to czy stawka Vat wzrosła na to z 7 na 22? W sklepach często to wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa 02.11.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 witam wszystkich, mam pytanie czy można odliczyć od podatku SYFON ZLEWU PODWÓJNY indeks PKWiT 25.23.19-90.90 i korek syfonu z góry dziękuje za odpowiedz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 02.11.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Us też nieomylny nie jest i różne rzeczy się zdarzają W przypadku tegranitu pozostaje kwestia pod co to podciągnąć. A próbowałeś zadzwonić do sklepu, w którym kupiłeś i zapytać nawet nie o symbol pkwiu ale o to czy stawka Vat wzrosła na to z 7 na 22? W sklepach często to wiedzą Myślałem że jako z tworzyw sztucznych 25.23.12-50.40... w końcu to połączenie akrylu z kwarcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 03.11.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 witam wszystkich, mam pytanie czy można odliczyć od podatku SYFON ZLEWU PODWÓJNY indeks PKWiT 25.23.19-90.90 i korek syfonu z góry dziękuje za odpowiedz;) Bez względu na błędne PKWiU (winno być raczej 25.23.15-90.90) - TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZosiaS 05.11.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Witam!Mam pytanie czy można odliczyć-blok podłączeniowy-zestaw podłączeniowy zasobnika do kotłaNie mam na fakturze numerów PKWiU Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts