Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lista materiałów bud. - odliczenie VAT

backdraft

Recommended Posts

Jeszcze o kinkietach...

Z kinkietami to jest różnie, generalnie nie można ich odliczać...

Ekspert VZM z US Belladonna w sprawie kinkietów na forum Money napisała

U mnie wchodzą, bo moja Izba się wypowiedziała pozytywnie. Ale przeglądałam strony w necie USów nie z mojego województwa i wiem, że plafoniery, czy kinkiety mają wymienione jako nie podlegające zwrotowi VAT. Hm... gdyby mi zakwestionował US kinkiet lub plafonierę, to bym nic nie poprawiała, tylko poczekała na decyzję i się od niej odwołała do Izby. Niech się Izba wypowie :-))

Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych

Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej

Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pomocy :)

czy można odliczyć VAT od

1. plyt OSB

2 blachodachowki

3 rynien, gąsiorów itd do blachodachówki

Płyty OSB nie ale pozostałe tak.

PKWiU dla blachodachówki to 28.11.23-50.35, gąsiory i rynny 28.11.23-50.39

Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych

Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT

• 2 months później...
  • 2 months później...
A czy można odliczać wszelkiego rodzaju wkręty, podkładki, szpilki łączące i nakrętki?

Proszę o pomoc bo nigdzie nie mogę znaleźć info na ten temat.

To już było. Jak nie w tym wątku to w sąsiednim (Zwrot VAT). O tej grupie materiałów pisano, że nie podlegają odliczeniu. Poszukałem ich jednak jeszcze raz po nazwie i okazało się, że niektóre z nich są odliczane np.

- nakrętki (do łączenia rur)

- podkładki dystansowe (z tworzyw sztucznych)

Oczywiście to nie są materiały do połączeń śrubowych, które miały stawkę 22%. Warto jednak czasem dokładnie sprawdzić co kryje się pod taką wieloznaczną nazwą. Szpilki znalazłem w poz. 95 wykazu - elementy złączne gwintowane. Wkręty się nie odlicza, nawet wtedy gdy mają symbol PKWiU zgodny z poz. 95 wykazu. Tak podobno było jeszcze w SWW, long, long ago.:wink:

Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT

Wyszukiwarka materiałów do VZM-1

Serdeczne dzięki. Szukałam, ale nie znalazłam. I właśnie wydaje mi się, że nakrętki, szpilki czyli to co gwintowane odliczyć można.

PS. Ten pokrewny wątek zobaczyłam dopiero teraz. Jeszcze raz dziękuję. :D :D :D :D :D

• 2 weeks później...
czy można odliczyć blat granitowy do kuchni?

pytam się bo żadna wycena nie opiewa na 7 % (nie wiem dlaczego) i zastanawiamy sie czy uda się coś odzyskać z tej kwaoty.

z góry dzięuję

hmm no właśnie,,, ja mam z tegranitu czyli połączenie akrylu z kwarcem czyli jako 25.23.12-50.40 mozna by odliczyć, nie?

Wydaje mi się, że sprawę stawiasz zbyt ostro.

Na jakim etapie mówimy o materiałach budowlanych a kiedy o wyposażeniu? Czy płyta gazowa, kuchenka, zlew itp. to materiały czy wyposażenie?

Materiał budowlany i wyrób budowlany są tożsame. A wyrób budowlany to:

„(...) rzecz ruchoma, bez względu na stopień przetworzenia, przeznaczona do obrotu, wytworzona w celu zastosowania w sposób trwały w obiekcie budowlanym, wprowadzona do obrotu jako wyrób pojedynczy lub jako zestaw wyrobów do stosowania we wzajemnym połączeniu stanowiącym integralną całość i mająca wpływ na spełnienie wymagań podstawowych (...)” dotyczących obiektów budowlanych
.

Us też nieomylny nie jest i różne rzeczy się zdarzają ;)

Ale generalnie blaty kuchenne nigdy nie podlegały odliczeniu ani w vzm-ach, ani przy rozliczaniu sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat, ani w ulgach remontowych kiedyś w zeznaniach. Interpteracje szły zawsze w kierunku tego, że blat to mebel.

W przypadku tegranitu pozostaje kwestia pod co to podciągnąć. A próbowałeś zadzwonić do sklepu, w którym kupiłeś i zapytać nawet nie o symbol pkwiu ale o to czy stawka Vat wzrosła na to z 7 na 22? W sklepach często to wiedzą ;)

Us też nieomylny nie jest i różne rzeczy się zdarzają ;)

W przypadku tegranitu pozostaje kwestia pod co to podciągnąć. A próbowałeś zadzwonić do sklepu, w którym kupiłeś i zapytać nawet nie o symbol pkwiu ale o to czy stawka Vat wzrosła na to z 7 na 22? W sklepach często to wiedzą ;)

Myślałem że jako z tworzyw sztucznych 25.23.12-50.40... w końcu to połączenie akrylu z kwarcem