Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lista materiałów bud. - odliczenie VAT

backdraft

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam ponownie, bardzo proszę o podanie informacji (bo sobie nie radze z szukaniem;)) czy można odliczyc

podkład pod panele ale mam na fakturze napisane ISOBOARD GREY PKWiU20.20.14-75.0.

panele wiem że można odliczyć ale ja mam symbol 20.20.14-15.0 i nie moge ich wykazie znależć, więc zgłupiałam.

i jeszcze listwy do paneli 25.23.15-50.9

z niecierpliwościa czekam i dziekuję mądrym za odpowiedż;)

witam ponownie, bardzo proszę o podanie informacji (bo sobie nie radze z szukaniem;)) czy można odliczyc

podkład pod panele ale mam na fakturze napisane ISOBOARD GREY PKWiU20.20.14-75.0.

panele wiem że można odliczyć ale ja mam symbol 20.20.14-15.0 i nie moge ich wykazie znależć, więc zgłupiałam.

i jeszcze listwy do paneli 25.23.15-50.9

z niecierpliwościa czekam i dziekuję mądrym za odpowiedż;)

Ja to wszystko odliczałem, ale wniosku jeszcze nie złozyłem

• 3 weeks później...

Witam wszystkich mam pytanie czy można odliczyc od podatku :

1. przewody kominowe

2. kolano pcv

3. redukcja pcv

4. trójnik pcv

5. rura pcv

6. folia izovinyl pcv

7. folia budowlana czarna

8. folia dachowa membrana

9. folia PE żółta

10. mata budowlana

11. wapno

12. łącznik izolacyjny term.

13. nypel oc

Czekam z niecierpliwością na pomoc z góry dziękuję:)

Mam pytanie co do odliczeń.

Nie mam jeszcze pozwolenia na budowę ale już chcę kupować materiały.. czy bede je mógł później odliczyć ?

czy tylko te materiały które zostały kupione po otrzymaniu pozwolenia ?

Od takich materiałów możesz też odliczać, ale wniosek VZM możesz złożyć dopiero po uzyskaniu pozwolenia. Bez PnB nie spełniasz jednego z warunków ustawy.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Zasiadłam do wypełniania wniosku o zwrot vatu i ... zniknęła mi lista materiałów :o A dokładniej alfabetyczny spis tych materiałów ze strony http://www.pit.republika.pl

Korzystałam juz z tego wykazu i był naprawdę niezły (róznica w wyliczeniach moich a urzędu była tylko kilkadziesiąt złotych).

Pit_er, może ty wiesz o co chodzi, bo to dzieki twej informacji trafiłam na tę stronę?

Czy ktoś mi wytłumaczy jak to jest z farbami . Konkretnie chodzi mi o farbę Caparol . Na fakturze mam dwie farby Caparol wew. lateks. Samtex 7 B1 5 L bez nr PKWiU i farbę Caparol wew. lateks. Samtex 3 B1 2,5 l z nr PKWiU 24.30.22-60.00 który pasuje do załacznika z US pod poz. Nieogniotrwałe preparaty powierzchniowe .

Więc jak mogę rozliczy różnicę VAT na farby czy nie