BettyM 04.01.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Hej, a czy ktoś się orientuje jaką stawką Vat było objęte przed zmianą drewno na więźbę?Jeśli Vat uległ zmianie to czy różnica podlega odliczeniu?Na fakturze niestety nie ma symbolu PKUiW Pomóżcie............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 04.01.2006 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 U mnie na fakturze jest PKWiU 20.10.10-41.49 i wg listy materiałów nie podlega zwrotowi . A może jednak się mylę i dostanę ekstra kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 05.01.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 To lipa - miałam nadzieję, że odliczę....... to po co mi była ta faktura? I jak tu kupować legalnie materiały na fakturę? Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daria 05.01.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 To lipa - miałam nadzieję, że odliczę....... to po co mi była ta faktura? I jak tu kupować legalnie materiały na fakturę? Po co? drewno na więźbę już przed podwyżką VAT miało 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 05.01.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Dzięki za dobicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 06.01.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Tu macie całą grupę "26.6" ...i jesteśmy w domu Osobiście dziękuję, bilbo za link do "klasyfikacji" i wyjaśnienia. Otóż okazuje się, że na fakturze mam silkę i cement zaklasyfikowane do "usługi pośrednictwa finansowego inne". Ach, te Polskie Składy Budowlane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 06.01.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 To chyba trzeba z tą fakturą uderzyć do tych Składów. Niech wystawią korektę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabol 09.01.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Osobiście dziękuję, bilbo za link do "klasyfikacji" i wyjaśnienia. Otóż okazuje się, że na fakturze mam silkę i cement zaklasyfikowane do "usługi pośrednictwa finansowego inne". Ach, te Polskie Składy Budowlane! A wg nr PKWiU na mojej fakturze styropian jest wyrobem z betonu i gipsu, wyczuwam tu międzynarodowy spisek, bo jak widać właściwości izolacyjne styropianu to lipa rozpowszechniana pewnie przez producentów A tak na poważnie, w składzie budowlanym powiedziano mi, żebym nie sugerował się nr PKWiU na ich fakturach Z tego co widzę na forum to w numerach PKWiU na tych fuck_turach jest tyle paranoidalnych błędów, że US nie może sprawdzać zasadności odpisu w ten sposób. Fiskus zafundował nam masę pracy, sobie zresztą też, ale jakoś mnie to nie pociesza Osobiście jestem na etapie szukania kwalifikacji dla: folii kubełkowej, folii budowlanej 0.2 mm, kleju do gazobetonu - wszelka pomoc mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 09.01.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 . Otóż okazuje się, że na fakturze mam silkę i cement zaklasyfikowane do "usługi pośrednictwa finansowego inne". Ach, te Polskie Składy Budowlane! A wg nr PKWiU na mojej fakturze styropian jest wyrobem z betonu i gipsu, wyczuwam tu międzynarodowy spisek, bo jak widać właściwości izolacyjne styropianu to lipa rozpowszechniana pewnie przez producentów Moglibyście wpisać ostrzeżenie, żeby kobiety w zaawansowanej ciąży nie czytały Waszych postów, bo grozi przedwczesny poród ze śmiechu. O mało się nie udusiłam, tak się zarykiwałam A teraz pytanie na serio: co w załączniku MTiB do rozporządzenia oznacza "ex" przed numerem z klasyfikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabol 09.01.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 A teraz pytanie na serio: co w załączniku MTiB do rozporządzenia oznacza "ex" przed numerem z klasyfikacji? Musieli chyba w Ministerstwie jakiegoś anglistę zatrudnić, bo ex wygląda mi na skrót od "exclusively" I tak należy to rozumieć, bo zgodnie z objaśnieniem na dole oficjalnej listy materiałów: "ex - dotyczy tylko i wyłącznie danego wyrobu z danego grupowania." - tak więc nie wszystko co pod tym nr występuje można odliczyć, a tylko to co podano w opisie w tabeli z wykazem materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 10.01.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A co z farbami?Ja mam na fakturze kod 24.30.11 i jakoś nie mogę tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 10.01.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 farby były wcześniej 22% więc nie. to ja też zapytam: a co z gwoździami, wkrętami itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 10.01.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Gwoździe i wkręty też nie.Natomiast niektóre stalowe artukuły "łączeniowe", np. kotwy, szpilki gwintowane - tak. Nie wiem jaka cecha rozróżniająca (poza samym VATem sprzed 1 maja 2004) decyduje o tym podziale, ale tak właśnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 10.01.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A teraz pytanie na serio: co w załączniku MTiB do rozporządzenia oznacza "ex" przed numerem z klasyfikacji? Musieli chyba w Ministerstwie jakiegoś anglistę zatrudnić, bo ex wygląda mi na skrót od "exclusively" I tak należy to rozumieć, bo zgodnie z objaśnieniem na dole oficjalnej listy materiałów: "ex - dotyczy tylko i wyłącznie danego wyrobu z danego grupowania." - tak więc nie wszystko co pod tym nr występuje można odliczyć, a tylko to co podano w opisie w tabeli z wykazem materiałów. Masz racje, to może być "wyłącznie".... Buuu, czyli nie da się betonu 26.63.10 podciągnąć pod ex 26.6 - Wyroby z betonu i gipsu, z wyłączeniem: 1) płyt kamiennych surowych, 2) wyrobów ze sztucznego kamienia lastrico, w tym pomników i nagrobków - z wyjątkiem: płyt parapetowych, płyt okładzinowych stopni schodowych i ścian oraz wykładzin posadzkowych . Bo beton był wczesniej 7%. Chyba, że ktoś juz ma patent na ten beton nieszczęsny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 10.01.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A jak byście podeszli do tarcicy. Wiadomo odliczeniu podlega tarcica strugana. Ja na fakturze mam tarcica, bez kodu.I drugie pytanie. jak zakwalifikować tynk akrylowy - to druga faktura bez kodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabol 10.01.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Masz racje, to może być "wyłącznie".... Buuu, czyli nie da się betonu 26.63.10 podciągnąć pod ex 26.6 - Wyroby z betonu i gipsu, z wyłączeniem: 1) płyt kamiennych surowych, 2) wyrobów ze sztucznego kamienia lastrico, w tym pomników i nagrobków - z wyjątkiem: płyt parapetowych, płyt okładzinowych stopni schodowych i ścian oraz wykładzin posadzkowych . Bo beton był wczesniej 7%. Chyba, że ktoś juz ma patent na ten beton nieszczęsny? Ja rozumiem, że 26.6 oznacza wszystkie materiały, których nr PKWiU zaczyna się na 26.6, czyli też 26.63.10, a wyjątki zostały wyszczególnione w opisie , np. płyty parapetowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toohna 10.01.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A może ktoś spotkał się z następującym problemem: Za rok 2004 wykorzystałam ulgę remontową w pełnym zakresie, czyli jak rozliczam faktury z 2004 (po 1.05 oczywiście) do zwrotu Vat mnożę przez 0,5523. Czy rozliczając wydatki z 2005, stosuję mnożenie przez 0,6816?? Dla mnie logiczne jest że tak, bo ulgi remontowej za rok 2005 już nie wykorzystuję, ale jak zinterpretuje to szanowny US? Wysłałam już liścik z prośbą o interpretację, ale pewnie nie ja jedna mam taką zagwozdkę, może ktoś jest już oświecony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 10.01.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A może ktoś spotkał się z następującym problemem: Za rok 2004 wykorzystałam ulgę remontową w pełnym zakresie, czyli jak rozliczam faktury z 2004 (po 1.05 oczywiście) do zwrotu Vat mnożę przez 0,5523. Czy rozliczając wydatki z 2005, stosuję mnożenie przez 0,6816?? Dla mnie logiczne jest że tak, bo ulgi remontowej za rok 2005 już nie wykorzystuję, ale jak zinterpretuje to szanowny US? Wysłałam już liścik z prośbą o interpretację, ale pewnie nie ja jedna mam taką zagwozdkę, może ktoś jest już oświecony?? Nam, pani z US potwierdziła, że wszystkie faktury z 2004 roku, które przekraczają limit ulgi budowlanej mamy rozliczać współczynikiem 0,6816. Czyli, w Twoim przypadku za 2005 rok możesz odzyskać większą kasę. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toohna 11.01.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 to znaczy, że faktury, których nie uwzględniłam w PIT (bo i tak przekraczaly wartość odliczenia) też mogę rozliczyć wskaźnikiem 0,6816?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 11.01.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 A czy jest juz wzór do oświadczenia o zakresie przeprowadzonego remontu (art. 5 ust. 4 pkt.7 ustawy "o zwrocie VAT")? Jeżeli nie - to co takie oświadczenie powinno zawierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts