Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lista materiałów bud. - odliczenie VAT

backdraft

Recommended Posts

Mnie w US polecono dzwonić do GUS(!?)i tam pytać.Uznałam że prościej będzie zadzwonić do hurtowni,gdzie robiłam zakupy,bo przecież bez względu na to kto mi tą informację poda,to i tak nikt nie weźmie za nią odpowiedzialności.Na szczęście nie było tego dużo i wniosek mam złożony.Aczy coś bezprawnie wpisałam,to będzie temat moich najgorszych koszmarów przez najbliższe pół roku,mam nadzieję,ze kar za to nie sypią?

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, właśnie jestem prawie na finiszu :lol: .Do oddania całości dokumentów blokują mnie 3 pytania ,więc może ktoś podpowie.

1. Czy wiadomo już jaka jest cena m2 pow.użytkowej za III kwartał 2005 r.

2. Czy pozycja na fakturze" drewno konstrukcyjne" kwalifikuje się do odliczenia( czy można to podciągnąć pod poz.11 wykazu)?

3. Czy usługa "wytyczenie budynkku" przez geodetę ze stawką 22% kwalifikuje się do odliczenia .

Dzięki .pozdrawiam

Czy ulga odsetkowa jest traktowana jako ulga mieszkaniowa przy odliczaniu VAT,czy faktury mam zaliczyć do odliczeń na poziomie 55,23 czy 68,18.Skłaniam sie raczej ku tej pierwszej opcji,chociaz faktury do ulig odsetkowej nie są mi potrzebne.

Dzwonilam do swojego US i tam mi powiedziano, ze moge odliczyc 68,18 % kwoty VAT, jesli korzystam z ulgi odestkowej.

A faktury do ulgi odestkowej sa potrzebne, niestety.

Czy ulga odsetkowa jest traktowana jako ulga mieszkaniowa przy odliczaniu VAT,czy faktury mam zaliczyć do odliczeń na poziomie 55,23 czy 68,18.Skłaniam sie raczej ku tej pierwszej opcji,chociaz faktury do ulig odsetkowej nie są mi potrzebne.

Dzwonilam do swojego US i tam mi powiedziano, ze moge odliczyc 68,18 % kwoty VAT, jesli korzystam z ulgi odestkowej.

A faktury do ulgi odestkowej sa potrzebne, niestety.

Czyli faktury te muszę wykazac w załaczniku "A" ,mam tez faktury zwiazane z remontem - te w załaczniku "B"??

Ja z kolei muszę Was zapytać, czy macie może na fakturach głowice termostatyczne do grzejników wraz z PKWiU ? W wyszukiwarkach PKWiU określenie "głowica" daje 0 rezultatów...

Nie z faktury, ale ze strony GUS: głowice termostatyczne 29.13.12-53.00.

Są tam pliki do pobrania.

Ja, szukam czegoś na temat wykładzin podłogowych (dywanowych).

Ktoś z Was pytał o klasyfikację folii budowlanej 0.2 mm - ja mam na fakturze tą folię z PKWiU = 25.23 a więc do zwrotu w sam raz :)

a ja mam na fakturze 25.21.30-17.00, kurcze to sie nie kwalifikuje :evil:

Czy ktos ma moze na fakturze pkwiu dla kolkow do styropianu z metalowym bolcem i listew naroznych 2mb z siatka - niby drobiazgi, a tez kosztuja.