Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lista materiałów bud. - odliczenie VAT

backdraft

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za Grego74 - na liście ministra styropian jest wręcz wymieniony. Natomiast faktycznie z tą folią PE 0.2 mm to mam błędny PKWiU na fakturze... Prawidłowy to rzeczywiście raczej 25.21.30-17.00 więc kicha. Ale skoro już wysłałem papiery do US, to pozostaje mi liczyć że zawierzą fakturze czyli na ich indolencję :-? :wink:

uuu, myślałam, że mam błędną klasyfikację tego styropianu, ale znalazłam:

25.21.30-30.00 Płyty, filmy, folie, pasy z polimerów styrenu, niewzmocnione, pozostałe (to, mam na f-rze)

25.21.41-20.00 Płyty, arkusze, filmy, taśmy, folie z komórkowych polimerów styrenu (to jest w wykazie)

no i chyba jednak mój styropian nie jest do odliczenia, wątpię by sprzedawca się pomylił. a tak na marginesie: czym się te styropiany różnią od się?

Grego - do czego brałęś swój styropian i jakiej grubości?

Witam,

Mam do was kilka pytań. Jeśli możecie to proszę o podpowiedź:

1. Pozwolenie na budowę otrzymaliśmy w listopadzie 2004 roku. Przed uzyskaniem pozwolenia w sierpniu i październiku kupowaliśmy już atr. budowlane pod kątem budowy. Czy można od nich odliczyć różnice Vatu? Działkę kupiliśmy w lipcu 2004.

2. Czy wypełniając załącznik WZM - 1a wpisujemy kwotę podatku Vat do rubryki "5": wymag. pozwolenia na budowę" czy "6" niewymagający pozwolenia na budowę. Jeśli tylko do pkt 5 to pozycje nabyte przed pozwoleniem na budowę nie podlegają odliczeniu prawda?

3. W 2004 korzystaliśmy z ulgi remontowej na mieszkanie. Czy Vat ze wszystkich wydatków poniesionych na dom od 2004 do końca 2005 mam pomnożyć przez niższą stawkę 55,23%. Czy tylko te z 2004 a wydatki z 2005 mnożę przez wyższa stawkę?

Dla mnie to zakręcone. Tym bardziej, że jeśli się poda np. artykuł, którego nie ma w wykazie i Urząd wezwie do korekty VZM -1 to na wydanie decyzji ma kolejne 6 miesięcy.

Pomożecie?

Nie wiem czym sie różnią, ja miałem 6 cm do ocieplenia fundamentów.

sprawdzałam przed chwilą inne f-ry (inni sprzedawcy). wszędzie kupowałam f-15 i na nich był jednak symbol 25.21.41-20, tak więc jestem pewna, że ten jeden sprzedawca się pomylił. ufff, będę walczyć, jak zajdzie potrzeba

Betty

1. Wg moich informacji na dzień dzisiejszy - można odliczyć materiały zakupione po uzyskaniu pozwolenia na budowę, spytaj w swoim US, może to stanowisko się jeszcze zmieni.

2. Jeśli wg pkt. 1 nie można odliczyć to nic nie wykazujesz, chyba, że to jeszcze ujmiesz w uldze remontowej

3. To co już było odliczone w uldze remontowej 55,23%, to co nie było odliczane, a zostało zakupione po uzyskaniu pozwolenia na budowę wyższą

Betty

1. Wg moich informacji na dzień dzisiejszy - można odliczyć materiały zakupione po uzyskaniu pozwolenia na budowę, spytaj w swoim US, może to stanowisko się jeszcze zmieni.

chyba niekoniecznie. Też mam taką samą sytuację i w ostatnim "Muratorze" prawnik wypowiada się, że należy "dysponować pozwoleniem na budowę w chwili złożenia wniosku a nie w chwili dokonywania zakupów"

pozdrawiam

Czy któś pomoże mi znaleźć odpowiedź na pytanie: Jaka wielkość limitu zwrotu przysługuje osobie która zakupiła materiały budowlane w 2005r. z pieniędzy zgromadzonych w kasie mieszkaniowej po zakończeniu okresu oszczędzania? Nie jestem pewna czy korzystanie z ulgi budowlanej z tytułu gromadzenia środków w kasie mieszkaniowej odpowiada - w rozumieniu ustawy o zwrocie VAT - korzystaniu z ulgi remontowej?

Może ktoś z forumowiczów podobnie jak ja zakończył oszczędzanie w kasie, wydał ostatnio pieniądze i wnioskuje o zwrot VATu?

2. Czy pozycja na fakturze" drewno konstrukcyjne" kwalifikuje się do odliczenia( czy można to podciągnąć pod poz.11 wykazu)?

UWAGA! KOREKTA!

wszelkie elementy konstrukcyjne na dach, mieszczą się w

PKWiU: 20.10.10, tj. "Drewno przetarte lub strugane wzdłużnie, skrawane warstwami lub okorowane o grubości > 6 mm; drewniane podkłady kolejowe lub tramwajowe, nieimpregnowane".

z podkategorii 20.10.10 do zwrotu łapie się jedynie kilka dziesięciocyfrówek, obejmujących takie pierdoły jak listwy i deszczułki..

3. Czy usługa "wytyczenie budynkku" przez geodetę ze stawką 22% kwalifikuje się do odliczenia .

Nie. od żadnych usług zwrot VAT nie dostaniesze. Tylko towary (materiały budowlane).

a zresztą zajrzyj także http://www.sygnatura.net/40410301977KS.towar;jsessionid=7202D8A9A38CE05113F07AA618E050E8

Cena 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego za III kwartał 2005 wynosi 2528, ale składając teraz deklarację o zwrot VAT interesuje nas cena za IV kwartał, a ta jest jeszcze nie podana...

ceny te są podawane dopiero w połowie każdego następnego kwartału;

tak więc będzie wiadomo dopiero w połowie lutego mniej więcej

na bieżąco można śledzić tutaj:

http://www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/prod_bud_inw/ceny/index.htm

a zresztą zajrzyj też tu:

http://www.sygnatura.net/40410301977KS.towar;jsessionid=7202D8A9A38CE05113F07AA618E050E8

Czy ulga odsetkowa jest traktowana jako ulga mieszkaniowa przy odliczaniu VAT,czy faktury mam zaliczyć do odliczeń na poziomie 55,23 czy 68,18.Skłaniam sie raczej ku tej pierwszej opcji,chociaz faktury do ulig odsetkowej nie są mi potrzebne.

odsetkowa nie wpływa ; masz nadal 68,18%

pamiętajcie, że niższy limit wprowadzono dlatego, że korzystając z innej ulgi podatkowej podatnik odliczył już od podatku część pieniędzy, których zwrotu teraz dochodzi, dlatego np. przy korzystaniu z ulgi remontowej jest niższy limit, bo 19% z podwyższonego VAT już odliczyłeś (odliczyłaś) w ramach tej ulgi...

przy uldze odsetkowej nie odlicza się od dochodu (podatku) żadnych zakupów... nie ma żadnej (bezpośredniej) refundacji poprzez tę ulgę wydatków na zakup materiałów budowlanych... stąd też przy korzystaniu z tej ulgi nie ma niższego limitu zwrotu

można spojrzeć też tu:

http://www.sygnatura.net/40410301977KS.towar;jsessionid=7202D8A9A38CE05113F07AA618E050E8

1. Pozwolenie na budowę otrzymaliśmy w listopadzie 2004 roku. Przed uzyskaniem pozwolenia w sierpniu i październiku kupowaliśmy już atr. budowlane pod kątem budowy. Czy można od nich odliczyć różnice Vatu? Działkę kupiliśmy w lipcu 2004.

można domagać się zwrotu różnicy VAT. trzeba mieć pozwolenie na budowę (jeśli jest wymagane) w momencie składania wniosku

2. Czy wypełniając załącznik WZM - 1a wpisujemy kwotę podatku Vat do rubryki "5": wymag. pozwolenia na budowę" czy "6" niewymagający pozwolenia na budowę. Jeśli tylko do pkt 5 to pozycje nabyte przed pozwoleniem na budowę nie podlegają odliczeniu prawda?

Nie, chodzi o to dla jakich celów kupowałaś materiały budowlane; jeśli kupowałaś po to, aby budować dom (czyli realizować inwestycję wymagającą pozwolenia na budowę), to wówczas wszystko co kupiłaś w tym właśnie celu - niezależnie od tego, kiedy dostałać pozwolenie na budowę - podlega wpisaniu do rubryki 5

3. W 2004 korzystaliśmy z ulgi remontowej na mieszkanie. Czy Vat ze wszystkich wydatków poniesionych na dom od 2004 do końca 2005 mam pomnożyć przez niższą stawkę 55,23%. Czy tylko te z 2004 a wydatki z 2005 mnożę przez wyższa stawkę?

Nie, wszystkie wydatki na dom mnożysz razy wyższy współczynnik - 68,18%.

Dodatkowo (hip, hip, hurra) możesz złożyć drugi wniosek, w którym będziesz - zupełnie niezależnie - domagać się zwrotu VAT od remontu; tym razem mnożąc razy 55,23% Drugi wniosek nie wpłynie Ci na pierwszy, gdyż są odrębne limity zwrotu

można też zajrzeż tu, w razie dalszych wątpliwości:

pozdr

Czy któś pomoże mi znaleźć odpowiedź na pytanie: Jaka wielkość limitu zwrotu przysługuje osobie która zakupiła materiały budowlane w 2005r. z pieniędzy zgromadzonych w kasie mieszkaniowej po zakończeniu okresu oszczędzania? Nie jestem pewna czy korzystanie z ulgi budowlanej z tytułu gromadzenia środków w kasie mieszkaniowej odpowiada - w rozumieniu ustawy o zwrocie VAT - korzystaniu z ulgi remontowej?

Może ktoś z forumowiczów podobnie jak ja zakończył oszczędzanie w kasie, wydał ostatnio pieniądze i wnioskuje o zwrot VATu?

jeśli wydając pieniądze z kasy mieszkaniowej, kupisz materiały do budowy, to samo przez się nie spowoduje, to niższego limitu; zakupione wydatki możesz nadal rozliczać z wyższym limitem (68,18%);

ulga ta nie została bowiem wymieniona w ustawie (art. 3 ust. 6) jako powodująca stosowanie niższego limitu

zajrzyj też tu:

ja mam lepszą zagwozdkę.

dotyczy ona drutu zbrojeniowego fi 12 (dokładnie pręt zbrojeniowy fi 12).

symbol na fakturze odpowiada pozycji 27.10.60.

tylko ze przy tej pozycji jest napisane "Sztaby i pręty pozostałe, z wyłączeniem prętów i profili grubych".

I teraz zagadka lingwistyczna:

1. czy słowo "grubych" tyczy się tylko profili, czy dotyczy również prętów.

2. jeżeli dotyczy również prętów to co to oznacza pręt gruby ( od jakiego fi) - czy moja pozycja fi 12 też zalicza się do prętów grubych.

Dołączam się do powyższego pytania, czy ktos wie czy nalezy odliczac prety? Mi sie wydaje ze chyba raczej nie.

moje prywatne zdanie na ten temat: jak mam jakieś wątpliwości, to na wszelki wypadek umieszczam dany produkt na rozliczeniu, w końcu ja jestem tylko tępym podatnikiem i mogę się pomylić, a mądre panie w urzędzie skarbowym na pewno mój błąd wychwycą i skorygują :) w końcu mają na to 6 miesięcy!

nie przejmujcie się tak bardzo, widzę że niektórym sen z oczu ten problem spędza...