Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozmiar rynien

Recommended Posts

Mam dylemat, co do wielkości rynien. Zakładam rynny metalowe SIBA, połać dachu jest duża- krokwia ma 8m długości. Dekarze którzy wykonuja dach radząmi, żeby założyć rynny piętnastki- bo będzie chlapać, natomiast w składzie, gdzie biore materiał na dach twierdzą, że 12 będą wystarczjace. I co ja biedna mam zadecydować? :roll:

ja mam ocynkowane 12-tki. dekarz jak zakładał to powiedział że mogłyby być 15 bo połać 240 m2. i ze będzie sie wylewało. A jak spytałem czy 15 odprowadzą wszystką wodę to powiedział że też będzie sie przelewało przy dużym deszczu. :-)

a niech sie przelewa, co mi tam. I tak będzie padało. A skora ma sie przelewać to będzie niezła ulewa i po podwórku spacerował nie będziesz. Jeżeli róznica w cenie niewielka to bierz 15, ale jezeli duża to 12.

pozdrawiam

ja mam ocynkowane 12-tki. dekarz jak zakładał to powiedział że mogłyby być 15 bo połać 240 m2. i ze będzie sie wylewało. A jak spytałem czy 15 odprowadzą wszystką wodę to powiedział że też będzie sie przelewało przy dużym deszczu. :-)

a niech sie przelewa, co mi tam. I tak będzie padało. A skora ma sie przelewać to będzie niezła ulewa i po podwórku spacerował nie będziesz. Jeżeli róznica w cenie niewielka to bierz 15, ale jezeli duża to 12.

pozdrawiam

Jak się przelewa przy duzym wietrze to woda chlapie na elewację ci niekoniecznie jest pozytywne. Może Ci jednak starczy ta 120 :wink:

już założone- musi starczyć. od rynny do elewacji mam grubo ponad 0,5 m, więc po elewacji nie będzie mi sie lało.

Przeciez napisałem przy dużym wietrze - woda wtedy nie leci sobie pionowo w dół :wink: Katedra to nie jest więc może 120 wystarczy.