asawiec 08.12.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Mam dylemat, co do wielkości rynien. Zakładam rynny metalowe SIBA, połać dachu jest duża- krokwia ma 8m długości. Dekarze którzy wykonuja dach radząmi, żeby założyć rynny piętnastki- bo będzie chlapać, natomiast w składzie, gdzie biore materiał na dach twierdzą, że 12 będą wystarczjace. I co ja biedna mam zadecydować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 08.12.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 ja mam ocynkowane 12-tki. dekarz jak zakładał to powiedział że mogłyby być 15 bo połać 240 m2. i ze będzie sie wylewało. A jak spytałem czy 15 odprowadzą wszystką wodę to powiedział że też będzie sie przelewało przy dużym deszczu. a niech sie przelewa, co mi tam. I tak będzie padało. A skora ma sie przelewać to będzie niezła ulewa i po podwórku spacerował nie będziesz. Jeżeli róznica w cenie niewielka to bierz 15, ale jezeli duża to 12. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asawiec 08.12.2005 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Gregor, a przeżyłeś juz jakąś ulewę z tymi 12-kami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 08.12.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 no nie, jeszcze tam nie mieszkam. na razie jest stan surowy zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.12.2005 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Na ogół przyjmuje się ,że na 1m2 połaci przypada od 0,8 do 1.0 cm2 przekroju rynny -a dla dachów be zkoszów mozna przyjąć 0,5 cm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.12.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 ja mam ocynkowane 12-tki. dekarz jak zakładał to powiedział że mogłyby być 15 bo połać 240 m2. i ze będzie sie wylewało. A jak spytałem czy 15 odprowadzą wszystką wodę to powiedział że też będzie sie przelewało przy dużym deszczu. a niech sie przelewa, co mi tam. I tak będzie padało. A skora ma sie przelewać to będzie niezła ulewa i po podwórku spacerował nie będziesz. Jeżeli róznica w cenie niewielka to bierz 15, ale jezeli duża to 12. pozdrawiam Jak się przelewa przy duzym wietrze to woda chlapie na elewację ci niekoniecznie jest pozytywne. Może Ci jednak starczy ta 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asawiec 08.12.2005 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Geno, dzięki za fachowa poradę- dach wielki, (360m2) i kosze są- więc 15-stki beda odpowiedniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 08.12.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 już założone- musi starczyć. od rynny do elewacji mam grubo ponad 0,5 m, więc po elewacji nie będzie mi sie lało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.12.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 już założone- musi starczyć. od rynny do elewacji mam grubo ponad 0,5 m, więc po elewacji nie będzie mi sie lało. Przeciez napisałem przy dużym wietrze - woda wtedy nie leci sobie pionowo w dół Katedra to nie jest więc może 120 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts