Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana trójwarstwowa - klinkier

Gość

Recommended Posts

Proszę o opinię osoby budujace dom ze sciana trójwarstwową, gdzie warstwa zewnetrzna jest wykonana z cegieł klinkierowych

- o ile taka ściana jest drozsza od jednowarstwowej -( beton komórkowy)

- czy opłaca sie wydac więcej na dobrą elewację, która wg. producentów klinkieru ( np. Hanson, Roben, CHR)jest trwalsza, a jej koszt zwraca sie po trzech odnawianiach ściany otynkowanej.

Czy ktoś ma w tej kwesti doświadczenie?

Pozdrawiam

Adam

nieźle Cię podpuszczają ztym ,że zwróci się to po 3 odnowieniach. Tak naprawdę metr takiej ściany będzie droższy o ponad 100 zł od tradycyjnej tj 6-10 odnowień więc Ty już nie doczekasz. Prawdą jest to ,że taka ściana przy domku o odpowiedniej architekturze jest piękna i cieszy oko. bardzo ważna jest tutaj dbałość o detale architektoniczne, bo w innym razie może wyjść z dużych pieniążków OBÓRKA .Pozdrawiam.

Dzięki Ketiso z odpowiedź. Spodziewałem się, że taka sciana będie drozsza od tradycyjnej, lecz nie spodziewałem się, że aż o tyle, musze dokłądniej to sprawdzić. Jeżeli masz rację to chyba zostanie ona u mnie w sferze marzeń

Pozdrawiam

Adam

nie chciałem Cię przestraszyć nie to było moim zamiarem .Jeżeli z finansami u Ciebie nie jest źle to nie rezygnuj po co masz później żałować. Jeżeli spojrzysz na problem globalnie tzn twój dom to około 300tys, klinkier podroży ściany około 10-15 tys to procentowo to nie jest wiele . Może warto oszczędzić na czym innym

Jeszcze raz dzięki.Jak zapewne wiesz kwestia finansów jest sprawą nr.1 na kazdej budowie. Lecz moze faktycznie masz rację - może lepiej zaoszczędzić na razie gdzie indziej ( np. wykończeniówka)a elewację zrobić już na 100%. Muszę o tym pomysleć.

pozdrawiam

adam

• 5 years później...
Jeszcze raz dzięki.Jak zapewne wiesz kwestia finansów jest sprawą nr.1 na kazdej budowie. Lecz moze faktycznie masz rację - może lepiej zaoszczędzić na razie gdzie indziej ( np. wykończeniówka)a elewację zrobić już na 100%. Muszę o tym pomysleć.

pozdrawiam

adam

"Jak zapewne wiesz"??? A Ty skąd to wiesz, że kwestia finansów jest sprawą nr 1 na KAŻDEJ budowie? Zabawne stwierdzenie... nie zgadzam się, to zbyt ogólna teza. Nie na wszystkim warto oszczędzać, gdy się buduje dla siebie.

...a ja mam ścianę Poromur 25, 10 welna, 2 pustka, ścianka dociskowa w 30% klinkier 70% Poroterm 11,5

...a ja mam ścianę Poromur 25, 10 welna, 2 pustka, ścianka dociskowa w 30% klinkier 70% Poroterm 11,5

O ho ja tez tak chce zrobić - parter klinkier (przy ulicy), pietro i poddasze

K-3.

Mam pytanie, czy nie było problemów z murowaniem cegłą - zaprawa bez wapna, jak to zrobic coby nie popsuc przy okazji klinkieru ?