monig 08.12.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Może ktoś doradzi fachowo jak usunąć (czym) matowe plamy i białe zacieki z płyty kominka (marmur Brecia Sarda). Kominek najprawdopodobniej był potraktowany Cifem mleczkiem. Zdjęcie płyty do zewnętrznego czyszczenia może być w moim przypadku problematyczne. Polecono mi krystalizator do marmuru miałby pomóc do 90 % a nakładać mam go ręcznie, zaś w sklepie z tym preparatem stwierdzono, że maszynowo. Może ktoś stosował już czyszczenie marmuru takim krystalizatorem lub zna inny lepszy pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 15.12.2005 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Może ktoś jednak wie jak przywrócić marmur do lepszego stanu bo czeka mnie rozebranie kominka (nie da się zdjać płyty) i ogromne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.12.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Marmur jest zasadniczo dość porowaty, wbrew ogólnym oczekiwaniom.jak coś zassie...to zostaje. Zwłaszcza w kolorze. Można spróbować spolerować, ale nie musi wystarczyć. Trzebaby zobaczyć czy zabrudzenie nawierzchniowe czy w objętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.12.2005 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Plam z marmuru raczej nie usuniesz .Pisze raczej , bo moze juz cos wymyslono , co mogloby pomoc.Tego Ci zycze .Polerowanie pomaga kiedy plyta jest matowa , np .po ilus tam latach chodzenia po nim , ale Cif moim zdaniem wzarl sie gleboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 22.12.2005 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Może ktoś doradzi fachowo jak usunąć (czym) matowe plamy i białe zacieki z płyty kominka (marmur Brecia Sarda). Kominek najprawdopodobniej był potraktowany Cifem mleczkiem. Zdjęcie płyty do zewnętrznego czyszczenia może być w moim przypadku problematyczne. Polecono mi krystalizator do marmuru miałby pomóc do 90 % a nakładać mam go ręcznie, zaś w sklepie z tym preparatem stwierdzono, że maszynowo. Może ktoś stosował już czyszczenie marmuru takim krystalizatorem lub zna inny lepszy pomysł? ja zamontowałem parapet i półkę toaletki z marmuru... i czyszcząc płytki siłarzeczy nie ominąłem /mimo uwagi/ marmuru,,, i tragedia... plamy matowe. widoczne jaj jasna cholera..... stary sposób to popół z papierosa.... spróbowałem.... i efekt.... rewelacyjny...... po plamach ani sladu.... bierzesz jak najwięcej popiołu z papierosów np z popielmiczki.... na to wata... i wiooo. ruchami okreznymi...... polerujesz..... albo idziesz do gościa co Ci sprzedał marmur. i prosisz go o proszek do poleru..... i tyle.... nie załamuj się.... na wszystko jest sposób....i nie słuchaj, że porowaty, ze się nie da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pastorek23 04.06.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 odświeżę temat tyle że ja mam zacieki na schodach a właściwie na podstopniach prawdopodobnie od silikonu który łączy stopień i podstopień. Czy zna ktoś sposób lub firmę która takie coś wyczyści ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts