Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na ile wyceniacie realizacje tego projektu?

Recommended Posts

http://www.wuwo.home.pl/project.php?cat=2&project=5

w katalogu muratora nosi nazwe Cyrkon

w katalogu pracowni to WW-100

pomozcie oszacowac koszty, przy zalozeniach, ze:

- wydluzamy dom o 1m z kazdej strony (konsultowane z pracownia)

- stosujemy technologie z projektu: ytong 36,5; wiazar dachowy; drewniany strop (dolny pas wiazara);

- dach kryjemy dachowka ceramiczna lub cementowa (Tondach, Braas)

- stolarke wybieramy drewniana (Dziadek, Natura)

- wnetrza wykanczamy polskimi materialami ze sredniej polki cenowej

- stosujemy tradycyjne rozwiazania technologiczne (piec gazowy plus zasobnik itp)

bedziemy wdzieczni za opinie!

• 5 weeks później...

jestem przeciwniczka zbytniego majstrowania przy projektach

wybralam ten, bo nam sie podobal :lol:

"scianka kolankowa" ma 165 cm, wiec o 5 wiecej niz ja, styknie :wink:

to jest taka udawana scianka, tak naprawde to szkielet, bo stropem jest dolny pas wiazara, nie wiem czy precyzyjnie sie wyrazam, troche mi jeszcze fachowego slownictwa brakuje :lol:

a co do kasiory to nikt sie nie pokusi o odpowiedz?

• 1 month później...
Po raz kolejny napiszę dokładnie wycenić dudowę domu może za wyjątkiem stanu surowego otwartego. Później goszt zalęży w sposób zdecydowany od użytych materiałów i zainstalowanych. urządzeń. Przykład: gress można kupić po 20zł za m kw , po 40 i pewnie po 100. Także ułożyć go można w różnej cenie. Drzwi drewniane mogą być po 600 zł i po kilka tysięcy zł. Może być także duża różnica w kosztach wykonania instalacji, cenach białego montażu itp. Przyjmuje się, że koszt m kw (proponuję liczyć po podłogach) budowy domu pod klucz, przy średnim poziomie wykończenia (pytanie co to jest średni poziom wykończenia) to ponad 2000 za m kw. Jestem po budowie i mogę stwierdzić, że jest w tym szacunku trochę prawdy.