Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas sporządzania Miejscowego Planu Zagospodarowania Przest.

Janussz

Recommended Posts

Czy istnieje limit czasu na sporządzenie M.P.Z.P.

Wszystkie procedury poprzedzające są zakończone. Biuro planistyczne zabiera się do pracy. Czy jest ograniczone jakimś czasem, czy może trwać to w nieskonczoność?

Umnie wygasl w styczniu 2003 i dotej pory nie ma, jak pytalem sie czy jest chociarz jakis wstepny jakas propozycja to uslyszalem ze jest zaplanowane na przyszly rok, tzn wstepny moze byc nawet za rok a zatwierdzony ..............

To, że wszyscy mają w takich sprawach czas, to ja wiem. Wykonywane jest to w tempie takim jakby długość życia człowieka trwała nie 60-80lat, a z 500. Sądzę jednak, że musi być jakiś graniczny limit czasu, tylko nie mogę nigdzie tego znaleźć.

Praktycznie można to przyspieszyć (tzn. uzyskanie możliwości wystąpienia o pozwolenie na budowę):

1) występujemy o warunki zabudowy,

2) wójt nie wydaje ich, ale zawiesza postępowanie na rok,

3) w ciągu tego roku zawieszenia gmina nie uchwala planu, więc musi wznowić postępowanie i wydać decyzję o warunkach zabudowy.

Abromka i Oskar, ale żeście mnie pocieszyli :evil: .

Dwadzieścia lat temu żona dostała zlecenie zrobienia mapy dla Wigierskiego Parku Narodowego. W miesiąc się uwinęła. A tutaj dwa lata, albo i więcej?

Rozumiem, żeby na tym terenie mieli projektować jeszcze budynki.

Brak słów.

Janusz - wystąp pisemnie o warunki zabudowy ...

w przypadku braku MPZP - w mojej gminie tez brak takowego-zasadą jest wydawanie pozwoleń na budowe

- rolnikom

- właścicielom działek - tych, których działka graniczy z inna zabudowaną działką ...

tylko

czy Tobie nie wystarczy pozwolenie na remont *... modernizacje* ...

adaptacje *... przebudowe* ... rozbudowe* ...?

*niepotrzebne skreślić

pzdr

Jesli komus zalezy na szybkiej budowie , powinien szukac dzialki z aktualnym planem .

W przeciwnym razie mozna tak sobie czekac i czekac .

Zastanawiajace , ze gminy nie sa zobligowane w jakikolwiek sposob do zrobienia tych planow w okreslonym , krotkim czasie .

Czytajac dzienniki budowy mozna dowiedziec sie , ze na warunki zabudowy ludzie czekaja po kilka miesiecy .

To ciekawe gdzie ja zamieszkam :-? ?

Oj Janussz, z tą żoną to coś kręcisz, Wigierski Park Narodowy nie ma jeszcze 20 lat, bo powołano go 1 stycznia 1989 r. :lol: :wink:

A tak na serio - nie mam pojęcia, ile u Was potrwa procedura planistyczna. Kiedys szło to wszystko szybciej - ale nie było tylu uzgodnień, inaczej też traktowano udział społeczeństwa.

Zreszta do końca nie wiem, na jakim gmina jest etapie - co rozumiesz przez te "procedury planistyczne" . Pewnie zbieranie wniosków do planu no i wybór wykonawcy? Czyli uchwała o przystąpieniu do planu juz jest.

Jezli bęzie dużo zmian w przeznaczeniu terenu, to może sie okazać, że potrzebne są np. zgody na odrolnienia od odpowiednich organów. A to wydłuża procedurę. Mogą byc jaja z uzgodnieniami no i z mieszkańcami.

Te 2 lata o których pisałam to rzeczywiście średnia przy braku większych problemów - z praktyki zawodowej Abromba. Jak się zaczynają problemy to srednia niestety wydłuża się do jakichś 4 lat :(