Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystko na raz czy osobno ?

stiff

Recommended Posts

Mam takie pytanko - jak u Was to wyglądało - czy projektant , nadzorca budowlany i geodeta to była jedna osoba czy raczej trzy osobne ?Mam takiego pana który jest trzy w jednym :wink: i zastanawiam się nad plusami i minusami takiego rozwiązania.

1.Może być tańszy - bo jednak kompleksowo za wszystko.

2.Jak coś spieprzy jako projektant to potem nie będzie miał na kogo zrzucić prowadząc nadzór budowlany.

Jak to było u Was - jakie widzicie plusy i minusy takiego rozwiązania.pozd.

Aha dodam jeszcze że koledze za taką komleksową usługę - indywidualny projekt,mapki,wyznaczenie domu na działce,załatwianie wszystkich formalności, (on tylko jeżdził i podpisywał umowy )kierowniczenie na budowie zaśpiewał 5 tyś.

Mam takie pytanko - jak u Was to wyglądało - czy projektant , nadzorca budowlany i geodeta to była jedna osoba czy raczej trzy osobne ?Mam takiego pana który jest trzy w jednym :wink: i zastanawiam się nad plusami i minusami takiego rozwiązania.

1.Może być tańszy - bo jednak kompleksowo za wszystko.

2.Jak coś spieprzy jako projektant to potem nie będzie miał na kogo zrzucić prowadząc nadzór budowlany.

Jak to było u Was - jakie widzicie plusy i minusy takiego rozwiązania.pozd.

Aha dodam jeszcze że koledze za taką komleksową usługę - indywidualny projekt,mapki,wyznaczenie domu na działce,załatwianie wszystkich formalności, (on tylko jeżdził i podpisywał umowy )kierowniczenie na budowie zaśpiewał 5 tyś.

No to rzeczywiscie chyba niezla cena

Czy ja wiem?Mój projektant-2500,geodeta/mapki i "odużytecznienie"/-700,kierownik budowy-tego nie wiem.Czytałam na forum,że 100 za wizytę na budowie-a jest ich srednio 7.Jeśli to będzie z prawdziwego zdarzenia kierownik a nie tylko do podpisania papierków-to może warto?Zależy też,czy masz dużo zmian w projekcie i jakich-tutaj można sie trochę potargować.Fakt,że zwalić nie będzie na kogo ale może front pracy dla siebie samego będzie przygotowywał rzetelnie? :wink:

Ja dzisiaj właśnie zdecydowałam się podpisać umowę na pełnomocnictwo z Przedsiębiorstwem Inwestycyjnym w sprawie załatwienia pozwolenia na budowę.

W ramach umowy wykonają:

- mapkę geodezyjną do celów projektowych

- zagospodarowanie terenu

- adaptację projektu ( już go wcześniej kupiłam)

- projekty przyłączy (woda, szambo)

- wszelkie uzgodnienia i sprawy formalno-prawne

- pozwolenie na budowę

Za ten zakres "robót" trzeba będzie im dać ... 5500 zł :o

Kierownika budowy w tej cenie nie zapewniają. Trzeba byłoby w tej sprawie rozmawiać z Nimi ponownie, bo wiem, że robią nadzory.

POZDRAWIAM

małymi kroczkami, ale do przodu

link na projekt mojego domu :

http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=298

Właśnie w sobotę miałem rozmowę z projektantem który za indywidualny projekt,kierowniczenie na budowie,mapka do celów projektowych,jakiś projekt wjazdu na działkę,wytyczenie domu na działce,projekt szamba(którego i tak nie będzie ale projekt musi być),wszystko załatwia sam aż do uzyskania pozwolenia na budowę i płacę też 5500zł więc myślę że nie jest żle.pozd.

• 4 weeks później...
Ja dzisiaj właśnie zdecydowałam się podpisać umowę na pełnomocnictwo z Przedsiębiorstwem Inwestycyjnym w sprawie załatwienia pozwolenia na budowę.

W ramach umowy wykonają:

- mapkę geodezyjną do celów projektowych

- zagospodarowanie terenu

- adaptację projektu ( już go wcześniej kupiłam)

- projekty przyłączy (woda, szambo)

- wszelkie uzgodnienia i sprawy formalno-prawne

- pozwolenie na budowę

Za ten zakres "robót" trzeba będzie im dać ... 5500 zł

Mój kierownik budowy chce za to 3700 i to wydaje mi się dużą ceną. Ty wydasz na to aż 5500.... Czy to naprawdę musi kosztować aż tyle?