PLopat 08.12.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witam. Jestem nowy, bo dopiero rozpocząłem nowy etap w życiu - DOM. Czy ktoś ma kocioł dwufunkcyjny Zeus Victrix 20 (kondensat z zasobnikiem)? Jak się sprawuje, czy jest ekonomiczny, co z serwisem? Mogę go kupić za niecałe 7 kPLN (z pogodówką i sterownikiem). Czy to bedzie dobry zakup - dom parterowy 140 m2 (nowy) Dzięki za info Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.12.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 owszem, grzeję drugi sezon.bez niespodzianek.serwis OK, ale w każym mieście/regionie może być inaczej - zależy jak zawsze od ludzi.zaskoczył mnie tym, że jest bardzo cichy.Czy oszczędny ?Chyba złe pytanie. Oszczędnosci dają docieplenia domu, tryb życia, ilość cwu ( tutaj piec nie kondensuje ). Różnice w oszczędnościach pomiędzy kotłami kondensacyjnymi różnych marek to zaledwie kilka procent ( 2-4 ), niezależnie czy jest to zaleta, czy wada tego modelu.Pytanie czy warto zapłacić xxxx zł więcej za to, że w ulotce napisane jest 109 a nie 105 lub tp. ? Zwróć uwagę na zasobnik ze stali nierdzewnej ( brak konieczności wymiany anod ) oraz możliwość cyrkulacji, jakikolwiek kocioł wybierzesz, to te cechy są zaletami i posiada je właśnie ten kocioł. Jak dla mnie oryginalny sterownik jest nieco zbyt prosty ( mało funkcji ) ale przyzwyczaiłem się, banalny w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 08.12.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 owszem, grzeję drugi sezon. bez niespodzianek. serwis OK, ale w każym mieście/regionie może być inaczej - zależy jak zawsze od ludzi. zaskoczył mnie tym, że jest bardzo cichy. Czy oszczędny ? Chyba złe pytanie. Oszczędnosci dają docieplenia domu, tryb życia, ilość cwu ( tutaj piec nie kondensuje ). Różnice w oszczędnościach pomiędzy kotłami kondensacyjnymi różnych marek to zaledwie kilka procent ( 2-4 ), niezależnie czy jest to zaleta, czy wada tego modelu. Pytanie czy warto zapłacić xxxx zł więcej za to, że w ulotce napisane jest 109 a nie 105 lub tp. ? Zwróć uwagę na zasobnik ze stali nierdzewnej ( brak konieczności wymiany anod ) oraz możliwość cyrkulacji, jakikolwiek kocioł wybierzesz, to te cechy są zaletami i posiada je właśnie ten kocioł. Jak dla mnie oryginalny sterownik jest nieco zbyt prosty ( mało funkcji ) ale przyzwyczaiłem się, banalny w obsłudze. Potwierdzam, choć grzeje dopiero 3 m-ce. Rzeczywiście prosty jest jak gwóźdź - i kocioł i sterownik. Najważniejsze, że moduluje już od 4,5 kW i ma bardzo duży wydatek c.w.u. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 09.12.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Ja mam HERCULES immerasu - u mnie przy przygotowaniu CWU kondensuje - nie jest to kondensacja taka jak na poziomie CO (25-29 zasilanie) ale jest. Jak to rozpoznaję ano po wyplywającym kondensacie. Na oko (wiem wiem hłop w szpitalu wykitował ) to tak o połowę spada. Co do niezawodności ano na samym starcie - przed uruchomieniem - uszkodzona była centralka zapłonu - serwisant robił takie oczy i nie mógł się na dziwić bo to pierwszy przypadek na kilkaset kotłów które uruchamiał. Duży Plus dla serwisu za przysłanie części. W niedzielę poszedł FAX, a we wtorek rano już była przesyłka. Co do wrażeń z użytkowania to na razie niewiele bo grzeję od 30.11.2005 więc nie wiele. Zaskoczyło mnie czas przygotowania CWU - kilka minut z wychłodzonego zbiornika robi się ciepła woda - naprawdę szybko. Automatyka jest firmy HONEYWELL więc renomowanej firmy. Programator ubogi w funkcje dla lubiących grzebać. Z tego co się dowiedziałem wszystkie "zawansowane" ustawienia robi się po przez RS232 na płycie ale pewno potrzebny jest program do PC co mie zasmuciło bo jestem z tych co lubią pogrzebać. Dla Pani Kazi sterownik idealny nic nie może poprzestawiać. Na razie jestem zadowolony. 8m3/doba/200m2 przy 0C. Przy rozruchu skotłował 21m3 (pierwszy dzień). To chyba na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Krzysztof 12.12.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Tydzień temu kupiłem za 6600 pln. Jeszcze nie uruchomiony. Jestem bardzo ciekaw jak będzie się sprawował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts