Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł IMMERGAS ZEUS VICTRIX - czy ktoś go ma?

Recommended Posts

Witam.

Jestem nowy, bo dopiero rozpocząłem nowy etap w życiu - DOM. :D

Czy ktoś ma kocioł dwufunkcyjny Zeus Victrix 20 (kondensat z zasobnikiem)?

Jak się sprawuje, czy jest ekonomiczny, co z serwisem?

Mogę go kupić za niecałe 7 kPLN (z pogodówką i sterownikiem).

Czy to bedzie dobry zakup - dom parterowy 140 m2 (nowy)

Dzięki za info

Piotr

owszem,

grzeję drugi sezon.

bez niespodzianek.

serwis OK, ale w każym mieście/regionie może być inaczej - zależy jak zawsze od ludzi.

zaskoczył mnie tym, że jest bardzo cichy.

Czy oszczędny ?

Chyba złe pytanie. Oszczędnosci dają docieplenia domu, tryb życia, ilość cwu ( tutaj piec nie kondensuje ). Różnice w oszczędnościach pomiędzy kotłami kondensacyjnymi różnych marek to zaledwie kilka procent ( 2-4 ), niezależnie czy jest to zaleta, czy wada tego modelu.

Pytanie czy warto zapłacić xxxx zł więcej za to, że w ulotce napisane jest 109 a nie 105 lub tp. ?

Zwróć uwagę na zasobnik ze stali nierdzewnej ( brak konieczności wymiany anod ) oraz możliwość cyrkulacji, jakikolwiek kocioł wybierzesz, to te cechy są zaletami i posiada je właśnie ten kocioł.

Jak dla mnie oryginalny sterownik jest nieco zbyt prosty ( mało funkcji ) ale przyzwyczaiłem się, banalny w obsłudze.

owszem,

grzeję drugi sezon.

bez niespodzianek.

serwis OK, ale w każym mieście/regionie może być inaczej - zależy jak zawsze od ludzi.

zaskoczył mnie tym, że jest bardzo cichy.

Czy oszczędny ?

Chyba złe pytanie. Oszczędnosci dają docieplenia domu, tryb życia, ilość cwu ( tutaj piec nie kondensuje ). Różnice w oszczędnościach pomiędzy kotłami kondensacyjnymi różnych marek to zaledwie kilka procent ( 2-4 ), niezależnie czy jest to zaleta, czy wada tego modelu.

Pytanie czy warto zapłacić xxxx zł więcej za to, że w ulotce napisane jest 109 a nie 105 lub tp. ?

Zwróć uwagę na zasobnik ze stali nierdzewnej ( brak konieczności wymiany anod ) oraz możliwość cyrkulacji, jakikolwiek kocioł wybierzesz, to te cechy są zaletami i posiada je właśnie ten kocioł.

Jak dla mnie oryginalny sterownik jest nieco zbyt prosty ( mało funkcji ) ale przyzwyczaiłem się, banalny w obsłudze.

Potwierdzam, choć grzeje dopiero 3 m-ce. Rzeczywiście prosty jest jak gwóźdź - i kocioł i sterownik.

Najważniejsze, że moduluje już od 4,5 kW i ma bardzo duży wydatek c.w.u.

Pozdrawiam

Ja mam HERCULES immerasu - u mnie przy przygotowaniu CWU kondensuje - nie jest to kondensacja taka jak na poziomie CO (25-29 zasilanie) ale jest. Jak to rozpoznaję ano po wyplywającym kondensacie. Na oko (wiem wiem hłop w szpitalu wykitował :) ) to tak o połowę spada. Co do niezawodności ano na samym starcie - przed uruchomieniem - uszkodzona była centralka zapłonu - serwisant robił :o takie oczy i nie mógł się na dziwić bo to pierwszy przypadek na kilkaset kotłów które uruchamiał. Duży Plus dla serwisu za przysłanie części. W niedzielę poszedł FAX, a we wtorek rano już była przesyłka. Co do wrażeń z użytkowania to na razie niewiele bo grzeję od 30.11.2005 więc nie wiele. Zaskoczyło mnie czas przygotowania CWU - kilka minut z wychłodzonego zbiornika robi się ciepła woda - naprawdę szybko. Automatyka jest firmy HONEYWELL więc renomowanej firmy. Programator ubogi w funkcje dla lubiących grzebać. Z tego co się dowiedziałem wszystkie "zawansowane" ustawienia robi się po przez RS232 na płycie ale pewno potrzebny jest program do PC co mie zasmuciło bo jestem z tych co lubią pogrzebać. Dla Pani Kazi sterownik idealny nic nie może poprzestawiać.

Na razie jestem zadowolony. 8m3/doba/200m2 przy 0C. Przy rozruchu skotłował 21m3 (pierwszy dzień).

To chyba na tyle.