PLopat 08.12.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witam. Jestem nowy, bo dopiero rozpocząłem nowy etap w życiu - DOM. Czy ktoś ma kocioł dwufunkcyjny Zeus Victrix 20 (kondensat z zasobnikiem)? Jak się sprawuje, czy jest ekonomiczny, co z serwisem? Mogę go kupić za niecałe 7 kPLN (z pogodówką i sterownikiem). Czy to bedzie dobry zakup - dom parterowy 140 m2 (nowy) Dzięki za info Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45019-kocio%C5%82-immergas-zeus-victrix-czy-kto%C5%9B-go-ma/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.12.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 owszem, grzeję drugi sezon.bez niespodzianek.serwis OK, ale w każym mieście/regionie może być inaczej - zależy jak zawsze od ludzi.zaskoczył mnie tym, że jest bardzo cichy.Czy oszczędny ?Chyba złe pytanie. Oszczędnosci dają docieplenia domu, tryb życia, ilość cwu ( tutaj piec nie kondensuje ). Różnice w oszczędnościach pomiędzy kotłami kondensacyjnymi różnych marek to zaledwie kilka procent ( 2-4 ), niezależnie czy jest to zaleta, czy wada tego modelu.Pytanie czy warto zapłacić xxxx zł więcej za to, że w ulotce napisane jest 109 a nie 105 lub tp. ? Zwróć uwagę na zasobnik ze stali nierdzewnej ( brak konieczności wymiany anod ) oraz możliwość cyrkulacji, jakikolwiek kocioł wybierzesz, to te cechy są zaletami i posiada je właśnie ten kocioł. Jak dla mnie oryginalny sterownik jest nieco zbyt prosty ( mało funkcji ) ale przyzwyczaiłem się, banalny w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45019-kocio%C5%82-immergas-zeus-victrix-czy-kto%C5%9B-go-ma/#findComment-926387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 08.12.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 owszem, grzeję drugi sezon. bez niespodzianek. serwis OK, ale w każym mieście/regionie może być inaczej - zależy jak zawsze od ludzi. zaskoczył mnie tym, że jest bardzo cichy. Czy oszczędny ? Chyba złe pytanie. Oszczędnosci dają docieplenia domu, tryb życia, ilość cwu ( tutaj piec nie kondensuje ). Różnice w oszczędnościach pomiędzy kotłami kondensacyjnymi różnych marek to zaledwie kilka procent ( 2-4 ), niezależnie czy jest to zaleta, czy wada tego modelu. Pytanie czy warto zapłacić xxxx zł więcej za to, że w ulotce napisane jest 109 a nie 105 lub tp. ? Zwróć uwagę na zasobnik ze stali nierdzewnej ( brak konieczności wymiany anod ) oraz możliwość cyrkulacji, jakikolwiek kocioł wybierzesz, to te cechy są zaletami i posiada je właśnie ten kocioł. Jak dla mnie oryginalny sterownik jest nieco zbyt prosty ( mało funkcji ) ale przyzwyczaiłem się, banalny w obsłudze. Potwierdzam, choć grzeje dopiero 3 m-ce. Rzeczywiście prosty jest jak gwóźdź - i kocioł i sterownik. Najważniejsze, że moduluje już od 4,5 kW i ma bardzo duży wydatek c.w.u. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45019-kocio%C5%82-immergas-zeus-victrix-czy-kto%C5%9B-go-ma/#findComment-926406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 09.12.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Ja mam HERCULES immerasu - u mnie przy przygotowaniu CWU kondensuje - nie jest to kondensacja taka jak na poziomie CO (25-29 zasilanie) ale jest. Jak to rozpoznaję ano po wyplywającym kondensacie. Na oko (wiem wiem hłop w szpitalu wykitował ) to tak o połowę spada. Co do niezawodności ano na samym starcie - przed uruchomieniem - uszkodzona była centralka zapłonu - serwisant robił takie oczy i nie mógł się na dziwić bo to pierwszy przypadek na kilkaset kotłów które uruchamiał. Duży Plus dla serwisu za przysłanie części. W niedzielę poszedł FAX, a we wtorek rano już była przesyłka. Co do wrażeń z użytkowania to na razie niewiele bo grzeję od 30.11.2005 więc nie wiele. Zaskoczyło mnie czas przygotowania CWU - kilka minut z wychłodzonego zbiornika robi się ciepła woda - naprawdę szybko. Automatyka jest firmy HONEYWELL więc renomowanej firmy. Programator ubogi w funkcje dla lubiących grzebać. Z tego co się dowiedziałem wszystkie "zawansowane" ustawienia robi się po przez RS232 na płycie ale pewno potrzebny jest program do PC co mie zasmuciło bo jestem z tych co lubią pogrzebać. Dla Pani Kazi sterownik idealny nic nie może poprzestawiać. Na razie jestem zadowolony. 8m3/doba/200m2 przy 0C. Przy rozruchu skotłował 21m3 (pierwszy dzień). To chyba na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45019-kocio%C5%82-immergas-zeus-victrix-czy-kto%C5%9B-go-ma/#findComment-926611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Krzysztof 12.12.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Tydzień temu kupiłem za 6600 pln. Jeszcze nie uruchomiony. Jestem bardzo ciekaw jak będzie się sprawował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45019-kocio%C5%82-immergas-zeus-victrix-czy-kto%C5%9B-go-ma/#findComment-930451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts