marex 08.12.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 prosze o pomoc jak ma byc podłączone naczynie wzbiorcze do c.o w układzie otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 08.12.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 musi ono byc w najwyzszym pkt. instalacji. ma ono 3 wejscia: - jedno do instalacji CO (to dolne) - drugie do kanalizacji, jako przelew (to z boku) - trzecie odpowietrzenie (to na gorze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 10.12.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Jeśli jest to naczynie przeponowe to może rownież być np. obok pieca, nie musi być w najwyższym punkcie. Oczywiście mowię o instalacji typu zamkniętego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 20.12.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Jeśli jest to naczynie przeponowe to może rownież być np. obok pieca, nie musi być w najwyższym punkcie. Oczywiście mowię o instalacji typu zamkniętego. Zasadniczo z uwagi na sposób działania naczyń przeponowych nie stosuje się w układzie otwartym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 20.12.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 musi ono byc w najwyzszym pkt. instalacji. ma ono 3 wejscia: - jedno do instalacji CO (to dolne) - drugie do kanalizacji, jako przelew (to z boku) - trzecie odpowietrzenie (to na gorze) Wybacz, ale nie tak prawidłowo podłącza się naczynie wzbiorcze otwarte. Odwrotnie. Rura bezpieczeństwa wchodzi od góry naczynia, a nie od dołu. Przelew wypuszczony z boku na wysokości 2/3 do 3/4 licząc od dołu. Wypuszcza się nad zlew w kotłowni. Odpowietrzyć tak naprawdę to można od góry naczynia, albo odpowietrzamy rurę przelewową. A zresztą. Masz przykład tutaj, str.16 http://www.thermostahl.pl/download/tech_BIOPLEX_new.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 20.12.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 pomijajac fakt ze ten pdf, straszna amaotrka smierdzi to jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 20.12.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Nie mam nic wspólnego z tym pdfem. Sam go dostałem wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 21.12.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 musi ono byc w najwyzszym pkt. instalacji. ma ono 3 wejscia: - jedno do instalacji CO (to dolne) - drugie do kanalizacji, jako przelew (to z boku) - trzecie odpowietrzenie (to na gorze) Wybacz, ale nie tak prawidłowo podłącza się naczynie wzbiorcze otwarte. Odwrotnie. Rura bezpieczeństwa wchodzi od góry naczynia, a nie od dołu. Przelew wypuszczony z boku na wysokości 2/3 do 3/4 licząc od dołu. Wypuszcza się nad zlew w kotłowni. Odpowietrzyć tak naprawdę to można od góry naczynia, albo odpowietrzamy rurę przelewową. A zresztą. Masz przykład tutaj, str.16 http://www.thermostahl.pl/download/tech_BIOPLEX_new.pdf hmmm..... Janusz to co wchodzi od dołu??..... bo ja mam podłaczone jak pisze invx.... czy coś spieprzyłem\\\???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.12.2005 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 JackD,teraz mówię za siebie, nie posługując się obecną normą z 91r., tylko z 70.Od dołu powinna wychodzić tzw.opadowa rura bezpieczeństwa włączona w powrót przy kotle.Uzasadniam. Wg normy 02413 z 70 roku kocioł zabezpieczały dwie rury bezpieczeństwa. Opadowa rura bezpieczeństwa(ORB) i Wznośna rura bezpieczeństwa(WRB). Celowo, aby nie gmatwać sprawy pomijam inne rury.Od dołu wchodziła ORB, a od góry WRB. WRB była połączona z dołem naczynia rurką cyrkulacyjną.Naczynie wzbiorcze było więc połączone jak każdy inny grzejnik w domu. Było podgrzewane. Nawet nie izolowane na strychu przy ciągłej pracy instalacji nie miało prawa zamarznąć. Zaizolowane, trzymało ciepło jak bojler.No i jakiś poprawiacz Norm w 91 roku wywalił tę rurę opadową. Przy silnych mrozach, nawet zaizolowane naczynia na strychu potrafią zamarznąć.JackDNie przejmuj się. Nie jest to wykonane u Ciebie zgodnie z obecną PN, ale nie powinno nic się złego dziać, jeżeli naczynie zabezpieczyłeś przed zamarznięciem. Tak właśnie robi większość instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.12.2005 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Właśnie przed chwilą napisałem prośbę do Polskiego Komitetu Normalizacyjnego o powrót do Normy z 70 roku. Zobaczymy jaki da to skutek.I to przez Ciebie JackD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 22.12.2005 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Właśnie przed chwilą napisałem prośbę do Polskiego Komitetu Normalizacyjnego o powrót do Normy z 70 roku. Zobaczymy jaki da to skutek. I to przez Ciebie JackD hehe... Janusz jeżeli już na kogoś ma być niech będzie na mnie.... a tak nawiasem mówiąc to jestwm zabezpieczony, bo w instalacji mam płym niezamarzający... i w czasie gdy kocioł nie pracuje, zimny płyn kurcząc się "schodzi" poniżej stropu poddasza..... /jeszcze tam nie mieszkam na stałe/....dopiero na wiosnę.... ale przebywam często.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts