przemekk74 08.12.2005 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witam jak rozwiazaliscie problem roznej temp wody na grzejniki i w podloge? (dol podlogowka, gora, klasyka - piec na dole, ogrzewanie gazowe).. ile te 'mechanizmy' do tego potrzebne (pozwalajace "podzielic" wode)kosztuja? Czy takie mieszane ogrzewanie stawia jakies ekstra wymagania przed piecem?Czy ktos kalkulowal ile "extra" trzeba liczyc do kosztu takiej instalacji? Pacjent to szereg z parterem (lazienka, garaz, otwarta kuchnia z salonem - tu by byla podlogowka, pietro to 3 nieduze pokoje i lazienka - klasyka). Pozdrowienia,Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.12.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Z tego co czytałem na tym forum to robi się tak, że ogrzewanie podłogowe podłącza się pod wyjście wodyz kaloryferów, woda tu już jest chłodniejsza i wszystko gra. Resztę musi zrobić fachowiec, to musi być policzone i pewnie bez pompki cyrkulacyjnej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.12.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Z tego co czytałem na tym forum to robi się tak, że ogrzewanie podłogowe podłącza się pod wyjście wodyz kaloryferów, woda tu już jest chłodniejsza i wszystko gra. Resztę musi zrobić fachowiec, to musi być policzone i pewnie bez pompki cyrkulacyjnej się nie da. Łoj to troszkę nieuważnie czytałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.12.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Łoj to troszkę nieuważnie czytałeś... zgadzam sie he he "troszke nieuważnie...troszke robi wieeeelką różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toil 09.12.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Na jakim powrocie grzejnika?Mam tak: w podłogówkę na jej powrocie mam wpięty termostat( junibox się chyba nazywa czy jako tak), jest on ograniczony do 3 stopnia,wyglšda jak zwykły termostat do grzejnika.Niedopuszcza do przekroczenia temp. 50st jak się nie mylę( nie pamiętam już)Zamontowany jest niziutko nad podłogówkš w cianie( ma takš obudowę).Całoć tej instalacji podłogowej kosztowała mnie tyle co grzejnik do tego pomieszczenia.Słyszałem że kto tam robił na dodatkowej pompce załšczanej przez termostat, ale po co robić sobie dodatkowe koszty?Ja mam tak inni majš inaczej.Hula już dwa lata. Pozdrawiam wszystkich a szczeg. tych co budujš 10 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 09.12.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Witam jak rozwiazaliscie problem roznej temp wody na grzejniki i w podloge? (dol podlogowka, gora, klasyka - piec na dole, ogrzewanie gazowe).. ile te 'mechanizmy' do tego potrzebne (pozwalajace "podzielic" wode)kosztuja? Czy takie mieszane ogrzewanie stawia jakies ekstra wymagania przed piecem? Czy ktos kalkulowal ile "extra" trzeba liczyc do kosztu takiej instalacji? Pacjent to szereg z parterem (lazienka, garaz, otwarta kuchnia z salonem - tu by byla podlogowka, pietro to 3 nieduze pokoje i lazienka - klasyka). Pozdrowienia, Przemek prosto i efektywnie można to zrobić poprzez zastosowanie mieszacza termostatycznego i pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 09.12.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 prosto i efektywnie można to zrobić poprzez zastosowanie mieszacza termostatycznego i pompy Jak ktoś ma w stopce „TECHNIKA GRZEWCZA I SANITARNA” to łatwo mu tak mówić ale zwykły śmiertelnik ma same dylematy. Mam podobnie jak przemekk74 układ mieszany, góra grzejniki, dół podłogówka. To będzie napędzał kocioł jednofunkcyjny otwarty z zasobnikiem CWU z obiegiem i to wszystko zamknięte w wydzielonej kotłowni z doprowadzonym świeżym powietrzem. Wiem że ciepłą wodę w podłogówce miesza się z powrotem przy pomocy zaworu trójdrogowego, wiem że żeby woda krążyła w obiegach trzeba pompy obiegowe i cyrkulacyjne, wiem że do każdego systemu trzeba oddzielny rozdzielacz, ale jak to wszystko połączyć? Może jakiś link do schematów. Jakie pompy zastosować i o jakich parametrach (170sqm do grzania), jaki zawór trójdrogowy jest najlepszy? Oczywiście podłączeń nie będę robił sam ale chciałbym zrozumieć ten układ i jak instalator będzie robił bym mógł chociaż pod względem teoretycznym mu dorównać, nie wspominając już o tym że chciałbym być pewien że dobrał on optymalny układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 10.12.2005 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Proszę zobaczyć jak prawidłowo powinien być wykonany układ ogrzewania grzejnikowego i podłogowego opartego na kotle wiszącym z wbudowaną pompą obiegową. Tutaj strona 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 10.12.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 a masz zezwolenie z Vaillanta do publicznego pokazywania materialow szkoleniowych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 10.12.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 VSP serdeczne dzięki, teraz to proste jak obręcz. A jeśli by co, jak kracze mark1oc to będę Ci paczki przesyłał. Czy mógłbyś mi podać parametry pomp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 10.12.2005 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Tutaj strona 41 Dzieki za linka. Jeszcze jedno glupie moze pytanie.. ile to kasy?- powiedzmy same ustrojstwa sterujace (bez pieca, rur, grzejnikow).. same pompy, mieszacze, sterowniki pogodowe itp? Dzis ogladalem instalacje mieszana ale bez sprzegla hydraulicznego- byl jedynie mieszacz sterowany elektronicznie w podinstalacji podlogowki (aby "zapetlac" wode w samej podlogowce w zaleznosci od temp), wyjscie z pieca rozchodzilo sie na 2 podinstalacje i powroty schodzily sie razem (nie bylo triku ze skerowaniem powrotu z grzejnikow na obieg podlogowki!!!) i tak wchodzilo to do pieca kondensacyjnego... mam obawy cyz przy takiem rozwiazaniu efekt kondensacji nie obrywa.. za to w przeciwienstwie do instalacji z linka miala ona duzo mniej elelementow ale i tak byla droga (piec wolfa za cos pod 10 tys, pogodowka itp) Inaczej.. jak zrobic podlogowke tak aby nie poniesc miazdzacego wzrostu kosztow w stosunku do instalacji jedynie na grzejnikach i jednoczesnie nie dwalac max kichy to znaczy nie podlaczac jako 100% wejscia do podlogowki wyjscia z grzejnikow? nie wiem ile kosztuje mieszacz sterowy elektronicznie ani sprzeglo ale to ostatnie odnosze wrazenie ze mozna domorosle zrobic. Pozdrowienia, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 10.12.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Tutaj strona 41 Dzieki za linka. Jeszcze jedno glupie moze pytanie.. ile to kasy?- powiedzmy same ustrojstwa sterujace (bez pieca, rur, grzejnikow).. same pompy, mieszacze, sterowniki pogodowe itp? Dzis ogladalem instalacje mieszana ale bez sprzegla hydraulicznego- byl jedynie mieszacz sterowany elektronicznie w podinstalacji podlogowki (aby "zapetlac" wode w samej podlogowce w zaleznosci od temp), wyjscie z pieca rozchodzilo sie na 2 podinstalacje i powroty schodzily sie razem (nie bylo triku ze skerowaniem powrotu z grzejnikow na obieg podlogowki!!!) i tak wchodzilo to do pieca kondensacyjnego... mam obawy cyz przy takiem rozwiazaniu efekt kondensacji nie obrywa.. za to w przeciwienstwie do instalacji z linka miala ona duzo mniej elelementow ale i tak byla droga (piec wolfa za cos pod 10 tys, pogodowka itp) Inaczej.. jak zrobic podlogowke tak aby nie poniesc miazdzacego wzrostu kosztow w stosunku do instalacji jedynie na grzejnikach i jednoczesnie nie dwalac max kichy to znaczy nie podlaczac jako 100% wejscia do podlogowki wyjscia z grzejnikow? nie wiem ile kosztuje mieszacz sterowy elektronicznie ani sprzeglo ale to ostatnie odnosze wrazenie ze mozna domorosle zrobic. Pozdrowienia, Przemek masz tu linka do takiej kotłowni http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=1&id=32163&q=kot%B3ownie&k=7&nxt=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 10.12.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 dlaczego pokazujes potencjalnym klientom najdrozsza opcje wiem wiem ze by bez mrugniecia okiem przyjeli twoja ktora bedzie troche ubozsza ale i tansza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 10.12.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 dlaczego pokazujes potencjalnym klientom najdrozsza opcje wiem wiem ze by bez mrugniecia okiem przyjeli twoja ktora bedzie troche ubozsza ale i tansza dlaczego cenisz wszystkich pod swoim kontem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 10.12.2005 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 nie obrazaj sie to byl tylko zart ale niech ci bedzie nie bede z toba zartowal i BARDZO CIE PRZEPRASZAM a zdrugiej strony to dwole robic tansze uklady centralnego dla klientow mniej zasobnych bo jakos szybciej placa i w terminie lepiej powiedz czy ten VKK juz jest z sonda tlenku wegla i ile miales ppm na CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.12.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 a masz zezwolenie z Vaillanta do publicznego pokazywania materialow szkoleniowych??? Te dane nie są materiałami szkoleniowymi. Są ogólnie dostępne na stronach niekodowanych Vaillanta. Tak więc nie złamałem prawa jacekaqua Ta kotłownia na zdjęciu - wykonawstwo Twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 11.12.2005 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Ciesze sie ze pojawili sie zawodowcy:)Pytanie podsumowujace...Powiedzmy, ze mamy pacjenta szereg z pietrem.. na dole kupa drzwi balkonowych co utrudnia rozlezenie grzejnikow wiec opcjea) przebolec i rozlozyc grzejniki prz scianach na dole i gorze i piec niekondens. (chyba najtansza wersja)b) przebolec i rozlozyc grzejniki, dac je nawet troche wieksze (aby mniejsza temp zasilac) i piec kondensc) gora grzejniki zwykle a dol grzejniki zwykle lub samorobki kanalowe przy drzwiach plus podlogowka (jako wspomaganie) dla ubogich (na powrotach tylko)- piec kondens.d) gora zwykle dol podlogowka i wspomagana grzejnikami zwyklymi/kanalowymi podlogowka na wlasnym podobiegu i powrot grzejnikow idzie do pieca (bez zadnych sprzegiel itp... dla podlogowki albo mieszacz (jak pogodowka itp) albo zwykly RTLe)full wypas: sprzeglo, wyprowadzenie powrotu grzejnikow do podukladu podlogowki, pogodowka sterujaca mieszaczem itp Jezeli przyjmiemy, ze cena opcji A to "x" to ile w PLN ORIENTACYJNIE kazda z kolejnych opcji kosztuje wiecej i gdzie konczy sie sens ekonomiczny pakowania kasy instalacji a gdzie zaczyna sie zwykle szpanowanie/glupota:) Nawiasem mowiac szukam pomalu instalatora na wroclaw:) - wiedze zbieram by rozumiec co do mnie mowi instalator a nie samemu to instalowac i udawac ze sie na tym znamPozdrowienia,Przemek[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 11.12.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 A ja mam tak.Z kotła idzie trójnik na rozdzielacz do podłogówki i na grzejniki na górze.Na kotle mam ustawione 40C (dzięki blokadzie max.tem. 45C). Cały układ działa na jednej pompie wbudowanej w kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 11.12.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 a masz zezwolenie z Vaillanta do publicznego pokazywania materialow szkoleniowych??? Te dane nie są materiałami szkoleniowymi. Są ogólnie dostępne na stronach niekodowanych Vaillanta. Tak więc nie złamałem prawa jacekaqua Ta kotłownia na zdjęciu - wykonawstwo Twoje. moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.12.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 U mnie podobnie ale nie do końca - w sumie jakieś 90 metrów (parter+1 pom. w piwnicy) planuję ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym + elektryka, w salonie i 3 sypialniach - klasyka, kuchnia, przedpokój i pokoik w piwnicy - podłogówka. 1. Czy to ma sens?2. Ile dopłacę do wersji "wszsytko klasycznie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts