Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe i klasyczne razem -jak rozw.?

Recommended Posts

Witam

jak rozwiazaliscie problem roznej temp wody na grzejniki i w podloge? (dol podlogowka, gora, klasyka - piec na dole, ogrzewanie gazowe).. ile te 'mechanizmy' do tego potrzebne (pozwalajace "podzielic" wode)kosztuja? Czy takie mieszane ogrzewanie stawia jakies ekstra wymagania przed piecem?

Czy ktos kalkulowal ile "extra" trzeba liczyc do kosztu takiej instalacji? Pacjent to szereg z parterem (lazienka, garaz, otwarta kuchnia z salonem - tu by byla podlogowka, pietro to 3 nieduze pokoje i lazienka - klasyka).

Pozdrowienia,

Przemek

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co czytałem na tym forum to robi się tak, że ogrzewanie podłogowe podłącza się pod wyjście wodyz kaloryferów, woda tu już jest chłodniejsza i wszystko gra. Resztę musi zrobić fachowiec, to musi być policzone i pewnie bez pompki cyrkulacyjnej się nie da.

Łoj to troszkę nieuważnie czytałeś...

Na jakim powrocie grzejnika?

Mam tak: w podłogówkę na jej powrocie mam wpięty termostat( junibox się chyba nazywa czy jakoœ tak), jest on ograniczony do 3 stopnia,wyglšda jak zwykły termostat do grzejnika.Niedopuszcza do przekroczenia temp. 50st jak się nie mylę( nie pamiętam już)Zamontowany jest niziutko nad podłogówkš w œcianie( ma takš obudowę).Całoœć tej instalacji podłogowej kosztowała mnie tyle co grzejnik do tego pomieszczenia.

Słyszałem że ktoœ tam robił na dodatkowej pompce załšczanej przez termostat, ale po co robić sobie dodatkowe koszty?

Ja mam tak inni majš inaczej.Hula już dwa lata.

Pozdrawiam wszystkich a szczeg. tych co budujš 10 rok.

Witam

jak rozwiazaliscie problem roznej temp wody na grzejniki i w podloge? (dol podlogowka, gora, klasyka - piec na dole, ogrzewanie gazowe).. ile te 'mechanizmy' do tego potrzebne (pozwalajace "podzielic" wode)kosztuja? Czy takie mieszane ogrzewanie stawia jakies ekstra wymagania przed piecem?

Czy ktos kalkulowal ile "extra" trzeba liczyc do kosztu takiej instalacji? Pacjent to szereg z parterem (lazienka, garaz, otwarta kuchnia z salonem - tu by byla podlogowka, pietro to 3 nieduze pokoje i lazienka - klasyka).

Pozdrowienia,

Przemek

prosto i efektywnie można to zrobić poprzez zastosowanie mieszacza termostatycznego i pompy

prosto i efektywnie można to zrobić poprzez zastosowanie mieszacza termostatycznego i pompy

Jak ktoś ma w stopce „TECHNIKA GRZEWCZA I SANITARNA” to łatwo mu tak mówić :wink: ale zwykły śmiertelnik ma same dylematy. :( Mam podobnie jak przemekk74 układ mieszany, góra grzejniki, dół podłogówka. To będzie napędzał kocioł jednofunkcyjny otwarty z zasobnikiem CWU z obiegiem i to wszystko zamknięte w wydzielonej kotłowni z doprowadzonym świeżym powietrzem. Wiem że ciepłą wodę w podłogówce miesza się z powrotem przy pomocy zaworu trójdrogowego, wiem że żeby woda krążyła w obiegach trzeba pompy obiegowe i cyrkulacyjne, wiem że do każdego systemu trzeba oddzielny rozdzielacz, ale jak to wszystko połączyć? Może jakiś link do schematów. Jakie pompy zastosować i o jakich parametrach (170sqm do grzania), jaki zawór trójdrogowy jest najlepszy? Oczywiście podłączeń nie będę robił sam ale chciałbym zrozumieć ten układ i jak instalator będzie robił bym mógł chociaż pod względem teoretycznym mu dorównać, nie wspominając już o tym że chciałbym być pewien że dobrał on optymalny układ.

Tutaj strona 41

Dzieki za linka.

Jeszcze jedno glupie moze pytanie.. ile to kasy?- powiedzmy same ustrojstwa sterujace (bez pieca, rur, grzejnikow).. same pompy, mieszacze, sterowniki pogodowe itp?

Dzis ogladalem instalacje mieszana ale bez sprzegla hydraulicznego- byl jedynie mieszacz sterowany elektronicznie w podinstalacji podlogowki (aby "zapetlac" wode w samej podlogowce w zaleznosci od temp), wyjscie z pieca rozchodzilo sie na 2 podinstalacje i powroty schodzily sie razem (nie bylo triku ze skerowaniem powrotu z grzejnikow na obieg podlogowki!!!) i tak wchodzilo to do pieca kondensacyjnego... mam obawy cyz przy takiem rozwiazaniu efekt kondensacji nie obrywa.. za to w przeciwienstwie do instalacji z linka miala ona duzo mniej elelementow ale i tak byla droga (piec wolfa za cos pod 10 tys, pogodowka itp)

Inaczej.. jak zrobic podlogowke tak aby nie poniesc miazdzacego wzrostu kosztow w stosunku do instalacji jedynie na grzejnikach i jednoczesnie nie dwalac max kichy to znaczy nie podlaczac jako 100% wejscia do podlogowki wyjscia z grzejnikow?

nie wiem ile kosztuje mieszacz sterowy elektronicznie ani sprzeglo ale to ostatnie odnosze wrazenie ze mozna domorosle zrobic.

Pozdrowienia,

Przemek

Tutaj strona 41

Dzieki za linka.

Jeszcze jedno glupie moze pytanie.. ile to kasy?- powiedzmy same ustrojstwa sterujace (bez pieca, rur, grzejnikow).. same pompy, mieszacze, sterowniki pogodowe itp?

Dzis ogladalem instalacje mieszana ale bez sprzegla hydraulicznego- byl jedynie mieszacz sterowany elektronicznie w podinstalacji podlogowki (aby "zapetlac" wode w samej podlogowce w zaleznosci od temp), wyjscie z pieca rozchodzilo sie na 2 podinstalacje i powroty schodzily sie razem (nie bylo triku ze skerowaniem powrotu z grzejnikow na obieg podlogowki!!!) i tak wchodzilo to do pieca kondensacyjnego... mam obawy cyz przy takiem rozwiazaniu efekt kondensacji nie obrywa.. za to w przeciwienstwie do instalacji z linka miala ona duzo mniej elelementow ale i tak byla droga (piec wolfa za cos pod 10 tys, pogodowka itp)

Inaczej.. jak zrobic podlogowke tak aby nie poniesc miazdzacego wzrostu kosztow w stosunku do instalacji jedynie na grzejnikach i jednoczesnie nie dwalac max kichy to znaczy nie podlaczac jako 100% wejscia do podlogowki wyjscia z grzejnikow?

nie wiem ile kosztuje mieszacz sterowy elektronicznie ani sprzeglo ale to ostatnie odnosze wrazenie ze mozna domorosle zrobic.

Pozdrowienia,

Przemek

masz tu linka do takiej kotłowni http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=1&id=32163&q=kot%B3ownie&k=7&nxt=0

nie obrazaj sie :lol: to byl tylko zart :cry: ale niech ci bedzie nie bede z toba zartowal i BARDZO CIE PRZEPRASZAM :cry: a zdrugiej strony to dwole robic tansze uklady centralnego dla klientow mniej zasobnych bo jakos szybciej placa i w terminie lepiej powiedz czy ten VKK juz jest z sonda tlenku wegla i ile miales ppm na CO?

a masz zezwolenie z Vaillanta do publicznego pokazywania materialow szkoleniowych??? :lol:

Te dane nie są materiałami szkoleniowymi. Są ogólnie dostępne na stronach niekodowanych Vaillanta. Tak więc nie złamałem prawa :D

jacekaqua

Ta kotłownia na zdjęciu - wykonawstwo Twoje.

Ciesze sie ze pojawili sie zawodowcy:)

Pytanie podsumowujace...

Powiedzmy, ze mamy pacjenta szereg z pietrem.. na dole kupa drzwi balkonowych co utrudnia rozlezenie grzejnikow wiec opcje

a) przebolec i rozlozyc grzejniki prz scianach na dole i gorze i piec niekondens. (chyba najtansza wersja)

b) przebolec i rozlozyc grzejniki, dac je nawet troche wieksze (aby mniejsza temp zasilac) i piec kondens

c) gora grzejniki zwykle a dol grzejniki zwykle lub samorobki kanalowe przy drzwiach plus podlogowka (jako wspomaganie) dla ubogich (na powrotach tylko)- piec kondens.

d) gora zwykle dol podlogowka i wspomagana grzejnikami zwyklymi/kanalowymi podlogowka na wlasnym podobiegu i powrot grzejnikow idzie do pieca (bez zadnych sprzegiel itp... dla podlogowki albo mieszacz (jak pogodowka itp) albo zwykly RTL

e)full wypas: sprzeglo, wyprowadzenie powrotu grzejnikow do podukladu podlogowki, pogodowka sterujaca mieszaczem itp

Jezeli przyjmiemy, ze cena opcji A to "x" to ile w PLN ORIENTACYJNIE kazda z kolejnych opcji kosztuje wiecej i gdzie konczy sie sens ekonomiczny pakowania kasy instalacji a gdzie zaczyna sie zwykle szpanowanie/glupota:)

Nawiasem mowiac szukam pomalu instalatora na wroclaw:) - wiedze zbieram by rozumiec co do mnie mowi instalator a nie samemu to instalowac i udawac ze sie na tym znam

Pozdrowienia,

Przemek

[email protected]

U mnie podobnie ale nie do końca - w sumie jakieś 90 metrów (parter+1 pom. w piwnicy) planuję ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym + elektryka, w salonie i 3 sypialniach - klasyka, kuchnia, przedpokój i pokoik w piwnicy - podłogówka.

1. Czy to ma sens?

2. Ile dopłacę do wersji "wszsytko klasycznie"?