Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kondensat + ...no wlasnie co do takiego pieca?

Recommended Posts

ok. dzieki za odpowiedz - tez tak slyszalem i tak byloby logicznie...czyli:

pkt 1. Przewymiarowac.

pytanie drugie z cyklu:

A) Czy w zwiazku z tym powinienem szukac koaloryferow o wiekszej pojemnosci wodnej?

B) czy sa jakies typy (zeberkowe, plytowe), ktore lepiej sie nadaja do takiej intalacji?

C) a moze sa marki kaloryfera lepiej przystosowane?

P.S. pomozcie bo decyzje musze podjac najpozniej do soboty...czyli jutro

Co ja zrobilem. Przewymiarowalem grzejniki typu Purmo o 20% w stosunku do standardowych doborow. Jest soft do doboru, definiujesz temp. zasilania, powrotu i temp. w pomieszczeniu. dopuszczalne gabaryty i sie dobiera automatem. Wynik skorygowalem do rzeczywistosci i bledy nie wyszly. Chyba od strony grzejnikow nie ma wymagan, ktore lepiej pasuja do kondensata. Moj piec sie zalacza cyklicznie, wiec grzejniki musza miec mozliwosc szybkiej dynamiki "lapania temp" - szybko sie nagrzewac. Najlepsze sa konwektory aluminiowe lub miedziane w ostatecznosci zwykle stalowe. ja kupilem Kermi (albo dokladnie robione w tej fabryce) i kierowalem sie gwarancja i cena. Zwroc uwage, jaka bedziesz mial instalacje (z czego wykonana) miedzi nie mozna laczyc z aluminium.

Wiekszy kaloryfer to i wieksza pojemnosc wodna :). Ja uwazam, ze im mniej wody w instalacji tym lepiej (pod warunkiem, ze mowimy o instalacji z nowoczesnym kotlem gazowym).

pod warunkiem ze masz wode ktora spelnia norme lub jest uzdatniona np. copalem [piszemy o zeberkach i instalacji z miedzi ] w przeciwnym wypadku jezeli bedziesz mial wade jakiegos zebra [juz mialem taka sytuacje ] to pierwsze co sie pytaja instalacja jest z miedzi i czy woda byla uzdatniona

do picasso zamontuj sobie zeberka zeliwne :lol:

Trzeba przewymiarować grzejniki, ale nie na oko - da się to przeliczyć. Każdy grzejnik ma podane parametry tzn. ile W daje i podaną temp. przy jekiej to się dzieje. Wiesz jaką temp. chcesz mieć u siebie i przy pomocy odpowiedniej tabeli (niektórzy producenci dołączają ją do grzejników) można obliczyć o ile trzeba przewymiarować grzejniki. U mnie wyszło o ok. 40%. Grzejniki mam aluminiowe i instalację miedzianą. Znajomy ma tak 7 rok i nic się nie dzieje, u mnie po roku też nic.