picasso 09.12.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Planuje zakup pieca kondensacyjnego (gaz ziemny) i nie wiem jakie powinny byc optymalne do niego grzejniki. Ogrzewanie bedzie tylko grzejnikowe, bez podlogowki. Jakie grzejniki beda najlepsze do takiego pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mradom 09.12.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Przewymiaruj o 20-30% w stosunku do tradycyjnego pieca i powinno byc dobrze. /mr/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picasso 09.12.2005 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 ok. dzieki za odpowiedz - tez tak slyszalem i tak byloby logicznie...czyli: pkt 1. Przewymiarowac. pytanie drugie z cyklu: A) Czy w zwiazku z tym powinienem szukac koaloryferow o wiekszej pojemnosci wodnej? B) czy sa jakies typy (zeberkowe, plytowe), ktore lepiej sie nadaja do takiej intalacji? C) a moze sa marki kaloryfera lepiej przystosowane? P.S. pomozcie bo decyzje musze podjac najpozniej do soboty...czyli jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mradom 09.12.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Co ja zrobilem. Przewymiarowalem grzejniki typu Purmo o 20% w stosunku do standardowych doborow. Jest soft do doboru, definiujesz temp. zasilania, powrotu i temp. w pomieszczeniu. dopuszczalne gabaryty i sie dobiera automatem. Wynik skorygowalem do rzeczywistosci i bledy nie wyszly. Chyba od strony grzejnikow nie ma wymagan, ktore lepiej pasuja do kondensata. Moj piec sie zalacza cyklicznie, wiec grzejniki musza miec mozliwosc szybkiej dynamiki "lapania temp" - szybko sie nagrzewac. Najlepsze sa konwektory aluminiowe lub miedziane w ostatecznosci zwykle stalowe. ja kupilem Kermi (albo dokladnie robione w tej fabryce) i kierowalem sie gwarancja i cena. Zwroc uwage, jaka bedziesz mial instalacje (z czego wykonana) miedzi nie mozna laczyc z aluminium. Wiekszy kaloryfer to i wieksza pojemnosc wodna . Ja uwazam, ze im mniej wody w instalacji tym lepiej (pod warunkiem, ze mowimy o instalacji z nowoczesnym kotlem gazowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 09.12.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Ja mam cerapura, instalacje z miedzi i grzejniki zeberkowe aluminiowe f-my ferolli - maja atest na wsolprace z inst. miedziana. takie atesty maja tez alminiowe krakowskie. Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 09.12.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 pod warunkiem ze masz wode ktora spelnia norme lub jest uzdatniona np. copalem [piszemy o zeberkach i instalacji z miedzi ] w przeciwnym wypadku jezeli bedziesz mial wade jakiegos zebra [juz mialem taka sytuacje ] to pierwsze co sie pytaja instalacja jest z miedzi i czy woda byla uzdatniona do picasso zamontuj sobie zeberka zeliwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 10.12.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Trzeba przewymiarować grzejniki, ale nie na oko - da się to przeliczyć. Każdy grzejnik ma podane parametry tzn. ile W daje i podaną temp. przy jekiej to się dzieje. Wiesz jaką temp. chcesz mieć u siebie i przy pomocy odpowiedniej tabeli (niektórzy producenci dołączają ją do grzejników) można obliczyć o ile trzeba przewymiarować grzejniki. U mnie wyszło o ok. 40%. Grzejniki mam aluminiowe i instalację miedzianą. Znajomy ma tak 7 rok i nic się nie dzieje, u mnie po roku też nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mradom 12.12.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Co do przewymiarowania, kazdy producent daje informacje, jaka moc ma grzejnik przy danej temp. zasilania, z reguly przy 90 i 70 st. Ja bralem moc podawana przy 70 st i zwiekszalem o 20-30 %./mr/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts