Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

firma Archigraph - jaka???

EZS

Recommended Posts

Czy ktoś brał projekty od nich? Czy są z błędami, czy dokumentacja jest kompletna, czy trzeba dużo poprawiać? Czy można kupić w internecie czy lepiej iść do firmy współpracującej z nimi i od razu u nich robić adaptację?

Podzielcie się wiedzą, proszę

Ja buduje wedlug projektu z ich pracowni. Na etapie pozwolenia nie bylo zadnych problemow. Podczas budowy troche bledow zauwazylem. Przykladowo wysokosc okna w kuchni 80cm od podlogi - zadna szafka sie pod nim nie zmiesci. Druga sprawa (choc zamierzona, nie blad) to wysokosc okien na poddaszu - dolna krawedz ok. 170cm od podlogi. Szczerze mowiac w chwili obecnej nie pamietam nic wiecej, choc wydaje mi sie cos jeszcze bylo. Ale generalnie kierownik budowy i inspektor nadzoru ocenili, ze projekt jest calkiem niezly pod wzgledem technicznym i wiele klopotow z nim nie ma - przynajmniej narazie - nie wiem co wyjdzie przy wykonczeniowce, ale mam nadzieje, ze nic.

Aha, sprawa zamawiania: ja zamawialem przez internet. Dosc szybko dostalem projekt. Automatycznie dodaja zgode na dokonywanie zmian. Jak juz mialem projekt w reku, to doszlismy do wniosku, ze bardziej bedzie nam pasowac jego lustrzane odbicie - nie bylo zadnych problemow z wymiana - wyslalem im projekt spowrotem, tydzien pozniej mialem juz lustrzanke - bez zadnych oplat dodatkowych.

Jeżeli chodzi o biuro z Krakowa z ulicy Warszawskiej toteż brałem od nich projekt. Obsługa dobra, ze zmianami nie ma problemów. Instalacje są dołączone, ale i tak po wybudowaniu stanu surowego instalacje zmieniałem z majstrami kolejnych ekip instalatorskich. Projekty czytelne tak, że ja nawet spokojnie je czytałem.

• 5 months później...

Ja wybudowałem Rominę. Projekt kupiłem przez firmę współpracującą która zrobiła drobne adaptacje. Nie było z tym problemu. Główny wykonawca raczej był zadowolony z projektu. Nie znalazł większych błędów. Przyczepił się jedynie do skali. Ponoć Archigraph nie ma dużego ploteru.

Co do kosztorysu, to jest raczej orientacyjny. Tak z dokładnością do 200 tyś zł :)