Zuzbak 09.12.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Witam. Zamierzam w przyszłym roku wprwadzić się.W tym celu potrzebne mi jest około 150 tysięcy zł.Pozostaje mi tylko wziąć kredyt hipoteczny.Poradżcie mi jaki bank wybrać?Jaka waluta?Który bank jest najbardziej "przyjazny" przy podpisywaniu,a także w trakcie kredytu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 09.12.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Sama stoję przed takim wyborem.Expander polecił mi Fortis ale być może zdecyduję się na Raiffeisena.No chyba,że uchwalą zakaz udzielania kredytów w walucie to nie wezmę nigdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 09.12.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 moze dzieki takiemu zakazowi wiele osob zostanie uchronionych przed bankructwem. Polski rynek jest stosunkowo mlody a dla 99% kredytobiorcow decydujacym elementem podjecia decyzji o kredycie to wysokosc raty..... A co stanie sie z rata za 10-15 lat - nikogo to nie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzbak 09.12.2005 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Sama stoję przed takim wyborem.Expander polecił mi Fortis ale być może zdecyduję się na Raiffeisena.No chyba,że uchwalą zakaz udzielania kredytów w walucie to nie wezmę nigdzie Witam Nic o tych bankach ni słyszałem Mnie znajomy namawia na PKO BP,albo PTF.Sam brał w PKO BP i jest zadowolony,zwłaszcza z rozliczeń kosztorysu i szybkości załatwienia spraw formalnych.Jeżęli taki zakaz wprowadzą,to chyba banki obniżą raty w złotówkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superDanio 09.12.2005 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 witam polecam firmę Exspander we wrocku jest dodział lub dwa sympatyczny pan tam pracuje ,pan Rafał jak coś to podam telefon i godnośc pana RAfała. Można polecić, fachowo doradzi i podpowie gdzie i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superDanio 09.12.2005 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 zapomniałem pan Rafał pracuje na ul.Piłsudskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.12.2005 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Moim zdaniem kredyt powinno sie zaciagac w walucie w jakiej sie zarabia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarluk 10.12.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 "Moim zdaniem kredyt powinno sie zaciagac w walucie w jakiej sie zarabia"Pewnie że tak powinno być...tyle tylko,że obecnie różnice w wysokości rat (kr. na 25 lat - 120tys.) wynoszą ok. 300zł! Kto sobie na takie coś może pozwolic??A i tak wiadomo, że każda sytuacja jest inna....Przewalutowania są teraz za darmo więc jaki problem w "razie czego" zmienić walutę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.12.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 ..... A co stanie sie z rata za 10-15 lat - nikogo to nie interesuje O naiwny, a ty myślisz, że oni myślą o Tobie i twoich interesach? To jest lobbing w czystej postaci. Typowa gra rynkowa obliczona na wykoszenie konkurencji, która udziela kredytów tylko w walutach. A centralne sterowanie już przerabialiśmy i nadmierną troskę państwa też. Ja tam sobie nie życzę aby decyzje kredytowe podejmował za mnie jakiś mondrala na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 moze dzieki takiemu zakazowi wiele osob zostanie uchronionych przed bankructwem. Polski rynek jest stosunkowo mlody a dla 99% kredytobiorcow decydujacym elementem podjecia decyzji o kredycie to wysokosc raty..... A co stanie sie z rata za 10-15 lat - nikogo to nie interesuje Kredyt można przewalutować. Nie demonizuj. Niebezpieczeństwo potencjalnie większe jest dla systemu bankowego i dla kredytobiorców ze zdolnością "na styk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.12.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 ....Przewalutowania są teraz za darmo więc jaki problem w "razie czego" zmienić walutę?? To mała pociecha. Jak waluta pójdzie w górę i Ty miałbyś ochotę na przewalutowanie to jest to właśnie najgorszy na to moment. Przewalutowując pozbawiasz się możliwości odrobienia straty na wzroście kursu i ostatecznie przypieczętowujesz swoją wpadkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 10.12.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Tak czy inaczej-to ja chcę decydować ile i w czym.Ale cóż,rzeczywiście wraca "odgórność i nakazowość" .Nie można tłumaczyć banków,że chcą uniknąć "złych" kredytów-przecież nic nie dadzą bez realnego zabezpieczenia.Więc o co chodzi-a no pewnie o monopol i dyktaturę bo przecież NIE o troskę onas,kredytobiorców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.12.2005 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Nie wydaje mi sie , ze ten pomysl cudowny przejdzie . Po to jest obciazenie na hipotece , zeby bank spal spokojnie . A moze komuna wraca? Odgorne decyzje , ogolne dobro i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 12.12.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 ..... A co stanie sie z rata za 10-15 lat - nikogo to nie interesuje O naiwny, a ty myślisz, że oni myślą o Tobie i twoich interesach? To jest lobbing w czystej postaci. Typowa gra rynkowa obliczona na wykoszenie konkurencji, która udziela kredytów tylko w walutach. A centralne sterowanie już przerabialiśmy i nadmierną troskę państwa też. Ja tam sobie nie życzę aby decyzje kredytowe podejmował za mnie jakiś mondrala na górze. Naiwny chyba jestes ty! Kazdy sam musi sie troszczyc o swoje. A opcja przewalutowania nie jest taka piekna jak ja maluja. Przede wszystkim ponownie zostanie zbadana zdolnosc kredytowa. Cala operacja moze potrwac gruboponad miesiac.... No ale kazdy jest kowalem swojego losu....oby tylko pozniej nie plakal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 12.12.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 cześć. kredyt w walucie w jakiej się zarabia, tylko za kilka lat bedziemy zarabiać w euro więc biorąc kredyt na 25lat warto to uwzględnić. mam kredyt we franku szczęśliwie złożyło, się że brałem w momencie kiedy złotówka była słabiutka, w chwili obecnej sytuacja jest odwrotna i ryzyko jest większe, reasumując warto wziąć teraz zanim lobby bankowe wymusi jakieś bezsensowne zmiany a z uruchomieniem pierwszej transzy poczekać na korzystny moment. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 12.12.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 cześć. kredyt w walucie w jakiej się zarabia, tylko za kilka lat bedziemy zarabiać w euro więc biorąc kredyt na 25lat warto to uwzględnić. mam kredyt we franku szczęśliwie złożyło, się że brałem w momencie kiedy złotówka była słabiutka, w chwili obecnej sytuacja jest odwrotna i ryzyko jest większe, reasumując warto wziąć teraz zanim lobby bankowe wymusi jakieś bezsensowne zmiany a z uruchomieniem pierwszej transzy poczekać na korzystny moment. cześć tu zgadzam sie z toba. Jestem przeciwny wszelkim ograniczeniom. Kredyt we frankach biora ludzie ktorzy maja duza sklonnosc do ryzyka. Wiadomo ze na gieldzie ryzykujac mozna dyzo stracic ale i duzo zyskac - znacznie wiecej niz przy ostroznej grze gieldowej. Jednak ci co inwestuja dywersyfikuja swoj portfel inwestycyjny aby to ryzyko rozlozyc. Przy kredycie w walucie obcej takiej dywersyfikacji nie ma A ludzi eczesto ryzykuja wszsytkim co maja - a wiec upragnionym domem, ktory jest dorobkiem calego zycia... Ja nie mam takich sklonnosci dlatego tez polecam wszystkim kredyt w zlotowkach. rata jest oczywiscie wieksza, ale nie jest to jakas wielka roznica obecnie a poczucie ze mam spokojny sen jest bardzo budujace. Banki nie moga zagwaramtowac zepo calym okresie kredytu 15, 20 30 latach a nawet 40 suma odsetek we frankach bedzie nizsza niz ta w zlotowkach. nawet 15 lat dla rynku walut to szmat czasu - pamietajcie o tym drodzy kredytobiorcy - ryzykanci. To tylko pieknie wyglada na papierze teraz jak widzimy ze w przyszlym miesiacu mamy do wyboru rate w wysokosci 900 lub 1100zl. patrzecie w przyszlosc i nie zostawiajcie przyszlosci swojej rodziny w lapach ryzyka kursowego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 12.12.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Naiwny chyba jestes ty! Kazdy sam musi sie troszczyc o swoje. A opcja przewalutowania nie jest taka piekna jak ja maluja. Przede wszystkim ponownie zostanie zbadana zdolnosc kredytowa. Cala operacja moze potrwac gruboponad miesiac.... Chłopie, przecież właśnie o tym napisałem dwa posty wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 12.12.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 i wlasnie sie z toba zgadzam - przewalutowanie ma sens np teraz dla osob ktore braly kredyt rok czy 2 lata temu i zaciagnely go na krotki okres - do 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 12.12.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Jakby czlowiek nie liczyła te % w prawo i lewo to i tak wychodzi na korzyść waluty. By kredyt w PLN opałcał się fran musiałby kosztowac w granicach 3,50 wtedy dopiero to wszystko sie niweluje. Wzrost waluty o 30% jest wręcz niemozliwy - nie wróca sie te czasy lat 90 gdzie dzięki infalcji miliony zaciągniętych kredytów splacało sie 2-3 wypłatami. Weźcie pod uwage że 2009 może 2010 rok jest rokiem w którym wchodzimy w strefe Euro - tak czy inaczej wszystkie Kredyty w PLN zostana automatycznie kredytami w walucie - czyli EURO. Juz Wam odpowiadam- po co ta decyzja by brac tylko w PLN - obecnie zaciągnięte kredyty w PLN bazuja na wyższym % niż walutowe. Po naszym wejsciu do uni monetarnej kredyt walutowy będzie kredytem na normalnym pulapie % (tak jak jest w europie) natomiast jak zostanie przeliczony ten kredyt z PLN-ów na walutę wiadomo po wspołczynniku przeliczania - ale co z % - na 90% zostanie na bazie stóp ze złotówek. Stąd tez nasz kochany rząd dąrzy do tego by wszystkie kredyty były zaciagane w PLN-ach po to by zarobic jak najwiecej i ssac na max-a do 2010. Najkorzystniej w obecnej zawierusze kredytowej wziąc kredyt w zagranicznym Banku np w Szwajcarii. Rozważaliście taka propozycję ??? Jeżeli nasz powracający do KOMUNY kraj wprowadzi kredyt tylko w PLN-ach na rynku pojawi się masa masa oddzialów i banków zagranicznych - co doprowadzi do tego iz Ci biedniejsi z nas kredyty będą zaciągac za granica - będą płacic mniejsze % - będa mieli zdolność kredytową!!! Czy próbowal ktoś z zarobkami 2500 brutto mającym na utrzymaniu żone i samochód wziąc kredyt hipoteczny (50 000) na dokończenie domu w ING lub PKO S.A - Sorry te banki udzielaja kredytu tylko w PLN-ach i doopa nie masz człowieczku zdolności Waluta pozwala takim jak ja zaciągnąc kredyt i cieszyć się tym ze moge mieszkac na swoim a nie w 5 osób na 50m2. ten kraj należaloby zaorać zalać woda i spłukac cały ten syf który siedzi na górze. Będę zawsze za waluta w obecnym okresie "Unijnym' wydaje mi sie bezpieczniejszy. My tez za 5-6 lat będziemy zarabiac w walucie!!! sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 12.12.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Oj z ekonomia to chyba u ciebie jest na bakier i to mocno...... Po pierwsze - Banki znacznie wiecej zarabiaja na kredytach walutowych ze wzgledu na duzo wyzsze marze Po drugie: zarabiajac w euro a majac kredyt we frankach w dalszym ciagu nie zmieni sie twoja sytuacja bo rozumujac tym torem zlotowki rowniez sa waluta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts