martar 09.12.2005 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Mam pytanie czy jest gdzieś strona z wykazem materiałów , za ktore należy się zwrot VAT (na ktore Vat wzrósł z 7 do 22%) bo ostatnio czytałem że np. za membrany dachowe sie nie należy bo były obłożone 22% VAT jeszcze przed wejściem do Uni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martar 10.12.2005 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wareczka 10.12.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 każda strona która taki wykaz prowadzi, może wprowadzic Cie w błąd, bo to minister w rozporządzeniu wyda wykaz materiałow od których będzie można odliczyc VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 11.12.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Tutaj Ola i Piotr podali link! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martar 11.12.2005 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 dzięki Rocky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertBudowniczy 15.12.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Podany link jest OK. Ale zawarość merytoryczna niezbyt godna zaufania.Formularz prowadzi do złych wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubolotek 16.12.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 witam, dobrze ze trafiłam na ten temat, powiedzcie mi prosze czy nadal jest ulga budowlana??????Rocky podał link do stronki na której pisze ze prezydent podpisał ustawe i wrzesnia tego roku i ze ta ulga wraca, czy tak jest????dzwoniłam kiesys do urzedu skarbowego o to pytac, ale mi powiedzieli ze nie ma ulgi budowlanej, jest tylko ulga remontowa(ale dzwoniłam chyb w sierpniu) dlatego moze sie zmienilo czy w takim razie moge sobie odliczyc cos jesli zaczełam budowe w tym roku?????prosze o odpowiedzi JEST NADAL ULGA BUDOWLANA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 16.12.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 czy nadal jest ulga budowlana?????? Nie ma ulgi budowlanej. To co podpisał prezydent to ulga, a właściwie zwrot podatku VAT - różnicy między 7% co było a 22% co jest. Jest natomiast OSTATNI ROK ulga remontowa. Podany link jest OK. Ale zawarość merytoryczna niezbyt godna zaufania. Formularz prowadzi do złych wyliczeń. Jeśli chodzi o formularz ze strony "polskiego gipsu" rzeczywiście jest on "nie tego", szczególnie, że chyba został wymyślony jako przykład. Nie ma o nim słowa na stronie Ministrerstwa Finansów, gdzie publikowane są wszyskie oficjalne formularze, nic nie wiedzą o nim w poznańskich urzędach, nic nie wiedzą o nim w Centrum Informacji Podatkowej. Przypuszczam, ze to jakiś pic. A spis materiałów jest w porządku. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubolotek 16.12.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 to po co takie głupoty pisza w gazetach jesli to nieprawda a ja sie juz ucieszyłam ze mi cos oddadza, Arkadly dzieki za informacje ale szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester 1 16.12.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Witam. To ja jeszcze mam pytanie:Zakupiłem grzejniki u znajomego instalatora i doradzil mi abym zakupił je w formie wykonywanej usługi czyli 7% Vatu, jak to bede mógł odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 16.12.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Zakupiłem grzejniki u znajomego instalatora i doradzil mi abym zakupił je w formie wykonywanej usługi czyli 7% Vatu, jak to bede mógł odliczyć? Jak już, to jedynie z ulgi remontowej Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester 1 16.12.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 tak wiem, ale zawsze rozliczalem sie z faktur... to czyli jest taka opcja w formularzu PIT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 16.12.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Kolejny raz Państwo zrobiło mnie na szaro w majestacie prawa (pierwszy nie zalapałem się na ulge budowlaną - zakup dzialki 31 grudnia i pozwolenie na budowę niestety ze względów formalnych niemożliwe do zrealizowania, drugi - nie mogę odpisac odsetek od kredytu - bo skorzystalem z ulgi na zakup dzialki). Odebrałem budowę w maju 2005 a ustawa obowiązuje od 1.01.2006 czyli minie ponad 6 m-cy od zakonczenia budowy i nie mogę składac wniosku o zwrot VAT-u.Jeżeli są jakieś możliwości to proszę o info.Pozdrawiam wszystkich i nie dajmy się zwariowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 20.12.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Kolejny raz Państwo zrobiło mnie na szaro w majestacie prawa (pierwszy nie zalapałem się na ulge budowlaną - zakup dzialki 31 grudnia i pozwolenie na budowę niestety ze względów formalnych niemożliwe do zrealizowania, drugi - nie mogę odpisac odsetek od kredytu - bo skorzystalem z ulgi na zakup dzialki). Odebrałem budowę w maju 2005 a ustawa obowiązuje od 1.01.2006 czyli minie ponad 6 m-cy od zakonczenia budowy i nie mogę składac wniosku o zwrot VAT-u. Jeżeli są jakieś możliwości to proszę o info. Pozdrawiam wszystkich i nie dajmy się zwariowac. Jakbyś przeczytał uważnie ustawę zauważyłbyś Art. 11: "W przypadku inwestycji zakończonych przed dniem wejścia w zycie ustawy, teromin o którym mowa w art. 5 ust. 3 pkt 1, liczy się od dnia wejścia w życie ustawy." Czyli masz termin na składanie wniosku do 30.06.2006. Pozdrawiam Arkadly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.12.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 W dzisiejszej Wyborczej jest artykuł o zwrocie VAT tylko, że on niczego nowego nie wnosi. Ciągle brak rozporządzenia z listą materiałów podlegających zwrotowi, a to oznacza, że ciągle na 100% nie wiadomo co będzie mozna odliczyć. Jakoś nie wierzę by weszły wszystkie materiały z 7% VAT przed 1 maja. Jeśli jest inaczej to po co takie rozporządzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubolotek 30.12.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 wczoraj usłyszałam od znajomego(on usłyszał to w radiu) ze podobno od nowego roku ma znowu wejsc jakies rozporzadzenie i bedzie mozna znow odliczac sobie vat na remont 6tys , a na budowe 22 tys, czy słyszeliscie o czyms takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.12.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 wczoraj usłyszałam od znajomego(on usłyszał to w radiu) ze podobno od nowego roku ma znowu wejsc jakies rozporzadzenie i bedzie mozna znow odliczac sobie vat na remont 6tys , a na budowe 22 tys, czy słyszeliscie o czyms takim? Jak to znowu? A było takie w mijającym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubolotek 30.12.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 no jest ulga remontowa a raczej juz była prawie no i była ulga budowlana kiedys cos takiego ma znow byc? niewiem wlasnie oby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martar 31.12.2005 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Dziś na stronie gazeta.pl jest opublikowana lista z wykazem materiałów za które bedzie zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martar 31.12.2005 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3090955.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts