Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam, dobrze ze trafiłam na ten temat, powiedzcie mi prosze czy nadal jest ulga budowlana??????

Rocky podał link do stronki na której pisze ze prezydent podpisał ustawe i wrzesnia tego roku i ze ta ulga wraca, czy tak jest????

dzwoniłam kiesys do urzedu skarbowego o to pytac, ale mi powiedzieli ze nie ma ulgi budowlanej, jest tylko ulga remontowa(ale dzwoniłam chyb w sierpniu) dlatego moze sie zmienilo

czy w takim razie moge sobie odliczyc cos jesli zaczełam budowe w tym roku?????

prosze o odpowiedzi JEST NADAL ULGA BUDOWLANA?

czy nadal jest ulga budowlana??????

Nie ma ulgi budowlanej. To co podpisał prezydent to ulga, a właściwie zwrot podatku VAT - różnicy między 7% co było a 22% co jest. Jest natomiast OSTATNI ROK ulga remontowa.

Podany link jest OK. Ale zawarość merytoryczna niezbyt godna zaufania.

Formularz prowadzi do złych wyliczeń.

Jeśli chodzi o formularz ze strony "polskiego gipsu" rzeczywiście jest on "nie tego", szczególnie, że chyba został wymyślony jako przykład. Nie ma o nim słowa na stronie Ministrerstwa Finansów, gdzie publikowane są wszyskie oficjalne formularze, nic nie wiedzą o nim w poznańskich urzędach, nic nie wiedzą o nim w Centrum Informacji Podatkowej. Przypuszczam, ze to jakiś pic. A spis materiałów jest w porządku.

Arecki

Kolejny raz Państwo zrobiło mnie na szaro w majestacie prawa (pierwszy nie zalapałem się na ulge budowlaną - zakup dzialki 31 grudnia i pozwolenie na budowę niestety ze względów formalnych niemożliwe do zrealizowania, drugi - nie mogę odpisac odsetek od kredytu - bo skorzystalem z ulgi na zakup dzialki). Odebrałem budowę w maju 2005 a ustawa obowiązuje od 1.01.2006 czyli minie ponad 6 m-cy od zakonczenia budowy i nie mogę składac wniosku o zwrot VAT-u.

Jeżeli są jakieś możliwości to proszę o info.

Pozdrawiam wszystkich i nie dajmy się zwariowac.

Kolejny raz Państwo zrobiło mnie na szaro w majestacie prawa (pierwszy nie zalapałem się na ulge budowlaną - zakup dzialki 31 grudnia i pozwolenie na budowę niestety ze względów formalnych niemożliwe do zrealizowania, drugi - nie mogę odpisac odsetek od kredytu - bo skorzystalem z ulgi na zakup dzialki). Odebrałem budowę w maju 2005 a ustawa obowiązuje od 1.01.2006 czyli minie ponad 6 m-cy od zakonczenia budowy i nie mogę składac wniosku o zwrot VAT-u.

Jeżeli są jakieś możliwości to proszę o info.

Pozdrawiam wszystkich i nie dajmy się zwariowac.

Jakbyś przeczytał uważnie ustawę zauważyłbyś Art. 11: "W przypadku inwestycji zakończonych przed dniem wejścia w zycie ustawy, teromin o którym mowa w art. 5 ust. 3 pkt 1, liczy się od dnia wejścia w życie ustawy." Czyli masz termin na składanie wniosku do 30.06.2006.

Pozdrawiam

Arkadly

W dzisiejszej Wyborczej jest artykuł o zwrocie VAT tylko, że on niczego nowego nie wnosi. Ciągle brak rozporządzenia z listą materiałów podlegających zwrotowi, a to oznacza, że ciągle na 100% nie wiadomo co będzie mozna odliczyć. Jakoś nie wierzę by weszły wszystkie materiały z 7% VAT przed 1 maja. Jeśli jest inaczej to po co takie rozporządzenie?