Rafik29 14.02.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 hej czy powie mi ktoś jak jest z deską Barlinecką, czy można odliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitz 15.02.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 A ja mam wątpliwości na temat PKWiU 26.6 W wykazie jest napisane:Poz 20Symbol PKWiU ex. 26.6Nazwa towaru (grupy towaru):Wyroby z betonu i gipsu, z wyłączeniem:1) płyt kamiennych surowych,2) wyrobów ze sztucznego kamienia —"Lastrico", w tym pomników i nagrobków - z wyjątkiem: płyt parapetowych, płyt okładzinowych stopni schodowych i ścian oraz wykładzin posadzkowych Objaœnienia:ex - dotyczy tylko i wyłącznie danego wyrobu z danego grupowania To czy mogę odliczyć tynk silikatowy, który co prawda nie ma na fakturze wpisanego PKWiU, ale musi wg. mnie należeć dojedne z grup: 26.64.10-00.32 Wyprawy plastyczne tynkarskie do wykończenia ścian wewnętrznychkod PKWiU do celów fiskalnych opis26.64.10-00.39 Wyprawy plastyczne tynkarskie, pozostałekod PKWiU do celów fiskalnych opis26.64.10-00.90 Zaprawy i wyprawy murarskie nieogniotrwałe, pozostałe Niby tynk silikatowy nie bardzo chce być wyrobem z betonu i gipsu (jak mi się wydaje), ale ten PKWiU wskazuje ze niby jest... Mam wrażenie, że Urzedy skarbowe i tak wszystko pointerpretują po swojemu, poczekają pół roku, wezwą delikwenta do poprawienia i znowu będą miały pół roku na poprawki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert 2 16.02.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 A u mnie na zadnej fakturze nie ma wpisane PKWiU, wyjątkiem jest wapno suchogaszone które takowy symbol ma , ale co cieklawe jest tak że stawka VAT 7%. FAKTÓRY SĄ OCZYWIŚCIE WYSTAWIONE PO 1 MAJA 2004. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 19.02.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Kolejny raz Państwo zrobiło mnie na szaro w majestacie prawa (pierwszy nie zalapałem się na ulge budowlaną - zakup dzialki 31 grudnia i pozwolenie na budowę niestety ze względów formalnych niemożliwe do zrealizowania, drugi - nie mogę odpisac odsetek od kredytu - bo skorzystalem z ulgi na zakup dzialki). Odebrałem budowę w maju 2005 a ustawa obowiązuje od 1.01.2006 czyli minie ponad 6 m-cy od zakonczenia budowy i nie mogę składac wniosku o zwrot VAT-u. Jeżeli są jakieś możliwości to proszę o info. Pozdrawiam wszystkich i nie dajmy się zwariowac. Ja w ubiegłum roku złożyłam korektę do PITa gdzie korzystałam z ulgi budowlanej i w ten sposób (zgodnie z wieloma wyjaśnieniami urzędów skarbowych) mam prawo do ulgi odsetkowej. Oczywiście dopłaciłam podatek z odsetkami, ale ponieważ miałam odliczoną w ramach ulgi bardzo małą kwotę i tak mi się to opłaca. Możesz wystąpić z zapytaniem do swojego urzędu, czy korekta jest jeszcze możliwa (bo ja miałam odliczenie, które bezpieczenie mogłam skorygować do końca ubiegłego roku, czyli w okresie gdy zobowiązanie podatkowe jeszcze się nie przedawniło) i policzyć sobie czy to ci się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-sz 19.02.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 witam Mam problem związany z udokumentowaniem tytułu prawnego do budynku mieszkalnego. Dom budowany byl w 1980 roku i w tych czasach nie było obowiązku (czy praktyki) zakładania ksiąg wieczystych. Wyciąg z księgi wieczystej byłby wg. mnie chyba najlepszym sposobem udokumentowania własności budynku. Poradźcie co w związku z tym zrobić i jaki jeszcze ewentualnie dokument wchodziłby w gre. Dodam, ze chcialbym sie ubiegac o zwrot VAT za mat. budowlane na remont nie wymagający pozwolenia. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 19.02.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Czy ktoś wie, dlaczego na formularzu wniosku o zwrot VAT, który publikuje MF widnieje napis: przedmiotowy wniosek nie stanowi wzoru urzędowego określanego w drodze rozporządzeniaTo w końcu mam wypełniać ten druk czy czekać na jakiś oficjalniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 19.02.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Czy ktoś wie, dlaczego na formularzu wniosku o zwrot VAT, który publikuje MF widnieje napis: przedmiotowy wniosek nie stanowi wzoru urzędowego określanego w drodze rozporządzenia To w końcu mam wypełniać ten druk czy czekać na jakiś oficjalniejszy? Druk jest tylko pomocą, a nie obowiązkiem. Ważne żeby we wniosku znalazły się wszystkie informacje określone w przepisach. Urzędnicy opracowali wniosek, żeby im się łatwiej sprawdzało. Ale oczywiście nie musisz go wypełniać, możesz złożyć wniosek w dowolnej formie, byle ze wszystkimi wymaganymi informacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 19.02.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 A u mnie na zadnej fakturze nie ma wpisane PKWiU, wyjątkiem jest wapno suchogaszone które takowy symbol ma , ale co cieklawe jest tak że stawka VAT 7%. FAKTÓRY SĄ OCZYWIŚCIE WYSTAWIONE PO 1 MAJA 2004. też mnie to zastanawiało.. i znalazłem odpowiedź.. przed 1 maja 2004 vat na takie wapno wynosił 0%, ot i cała zagadka ale może ktoś podpowie jaki PKWiU moze miec Tynkolit-t, podkład tynkowy zewnętrzny, i czy to sie da odliczyc pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 20.02.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 czy poniższe rzeczy mozna odliczyc? - woder folia uszczelniajaca- maty pod panele wyrównujace i wyciszajace- folia pod panele- gniazdka, kontakty, wyłaczniki elektryczne, - trafo do halogenów- kabel koncentryczny, - profile przyścienne do GK czy na pewno silikony nie podlegaja odliczeniu wg mnie to 24.30.22-53.20 ( może ma ktos faktury z przed 1 maja 2004 i sprawdzi.Mysle,ze wiele osób , które korzystało z remontówki przed 2004 r. ma takie faktury i może to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 20.02.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 A jak wypełnic druki jesli mam fakture z kilkoma pozycjami do zwrotu i fakturę korygująca (zwrot niewykorzystanych materiałów) ale w ilości mniejszej niz na głownej. np. 30 m2 płytek a zwrot 2 m2 jak to wykazać na druku, nie ma tam pozycji odejmij?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 20.02.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam po dłuuugiej przerwie.Budowa dawno zakończona, ale VAT-cik przydałoby się odzyskać...Przygotowałem fakturki, papierki PKWiU pasuje itd. Jednak pojawiło się pytanko.Deski, parkiety dotyczą prac wymienionych przy remoncie lokalu mieszkalnego, natomiast nie ma ich przy remoncie budynku mieszkalnego. Czy to oznacza, że jesli mam domek to nie moge odliczyć VAT-u za parkiet?!?Czy też lokal mieszkalny może być w budynku mieszkalnym jednorodzinnym a nazwa dotyczy tylko wnętrza? Bo z listy nie można jednoznacznie wywnioskować. Przy budynku są jedynie prace takie bardziej konstrukcyjne materiały. Przy lokalu bardziej wykończeniowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 20.02.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam,to i ja dorzucę kilka intrygujących mnie pozycji:1. Folia aluminiowa -(pod ogrzewanie podlogowe)2. Kleje do styropianu.3. Kleje do zatapiania siatki.4.Kleje do glazury5. Fugi6. Baterie umywalkowe-------tutaj chyba już ktoś wyjaśnił powyżej, że można.7. Gładź gipsowa------do której pozycji to zakwalifikować: 26.5 , czy ex 26.6 ????8. Zawory, srubunki mosiężne i chrom (są to jednak stopy miedzi i mogą być przecież pochromowane, prawda?)9. Elementy hydrauliki ale w ocynku?10. Plastyfikatory i grunty--- tutaj zdaje się można zapomnieć o odliczenuiu?11. Zaprawy wyrównujące - 26.5 czy ex 26.6 ?12. Elementy kanalizacji z PCV.13. Instalacja wody użytkowej wykonana w plastiku ?????14. Folia paroizolacyjna (żółta).15. Otulina rur CO i wody użytkowej.Sporo tych niewiadomych, ale za każdą podpowiedź serdecznie dziękuję.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 21.02.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 - a deska barlinecka (panele) tzw BARWOOD ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_w 21.02.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 2 pytanka: - czy składając do czerwca wniosek o zwrot części VAT mogę złożyć w tym roku jeszcze jeden wniosek na prace remontowe które będę robił w np. lipcu, sierpniu czy muszę czekać do następnego roku ? - czy do wniosku wpisujecie kwoty z faktur do ostatniej możliwej złotówki czy wybieracie bardziej znaczące pozycje ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.02.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 2 pytanka: - czy składając do czerwca wniosek o zwrot części VAT mogę złożyć w tym roku jeszcze jeden wniosek na prace remontowe które będę robił w np. lipcu, sierpniu czy muszę czekać do następnego roku ? - czy do wniosku wpisujecie kwoty z faktur do ostatniej możliwej złotówki czy wybieracie bardziej znaczące pozycje ? pozdrawiam ad. 1. Ja tak robię. Jeden wniosek o zwrot i dwa załączniki. Faktury z remontu ze współczynnikiem 0,55 a faktury z budowy ze współczynnikiem 0.68. ad. 2 Ja wpisuję tylko te pozycje, które nie budzą ŻADNYCH wątpliwości. Drobiazgi pomijam, bo i tak będę miała wydatków więcej niż limit przewiduje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ed-mar 22.02.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Widzę że wszyscy tu się znacie na zwrotach VAT-u, ale jak tak troche przy okazji (celowo w tym poście) zapytam o coś innego. Czy jeśli wezmę do budowy domu firmę która sama bedzie kupowała wszystkie materiały (na siebie) i będzie mi budowała dom tylko że za to nie wystawi mi faktury to sie może ktoś przyczepić??? Czyli nie mam faktur za materiał i nie mam faktur za robotę a dom postawiłam??? JAk znacie sie na tym, to doradźcie cośDzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 22.02.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Nie ma obowiązku posiadania faktur, czy rachunków. US natomiast raczej na pewno zapyta skąd miałaś pieniądze na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ed-mar 23.02.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 No tak, pieniądze to ja spokojnie udokumentuję (wzięła tyle i tyle kredytu i sprzedałam mieszkanie w bloku) ale dlaczego nie kupowałam na faktury??? czy może mi US zarzucic że np. ukradłam te materiały a pieniądze zakopałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mju 23.02.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Cześć, Na fakturze z art. sanitarnymi mam pozycje: nypel i mufa. Zabijcie mnie, ale nie mam pojęcia co to jest i pod co to podciągnąć . Oczywiście nr PKWIU też nie mam Pomóżcie proszę Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 24.02.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Panie i Panowie podciągam moje zapytanie Witam, to i ja dorzucę kilka intrygujących mnie pozycji: 1. Folia aluminiowa -(pod ogrzewanie podlogowe) 2. Kleje do styropianu. 3. Kleje do zatapiania siatki. 4.Kleje do glazury 5. Fugi 6. Baterie umywalkowe-------tutaj chyba już ktoś wyjaśnił powyżej, że można. 7. Gładź gipsowa------do której pozycji to zakwalifikować: 26.5 , czy ex 26.6 ???? 8. Zawory, srubunki mosiężne i chrom (są to jednak stopy miedzi i mogą być przecież pochromowane, prawda?) 9. Elementy hydrauliki ale w ocynku? 10. Plastyfikatory i grunty--- tutaj zdaje się można zapomnieć o odliczenuiu? 11. Zaprawy wyrównujące - 26.5 czy ex 26.6 ? 12. Elementy kanalizacji z PCV. 13. Instalacja wody użytkowej wykonana w plastiku ????? 14. Folia paroizolacyjna (żółta). 15. Otulina rur CO i wody użytkowej. Sporo tych niewiadomych, ale za każdą podpowiedź serdecznie dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts