Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytałam w urzędzie i można złozyć wniosek raz w roku czyli np składając dzisiaj załączasz wszystkie faktury, które posiadasz a następny wniosek składasz w nowym roku 2008 i do niego reszte faktur

Nie musisz czekać

Raz w roku.

Czyli w ekstremalnej sytuacji można złożyć wniosek 30 grudnia 2007, a następny 2 stycznia 2008?

Czy musi upłynąć 365 dni pomiędzy składanymi wnioskami?

Witam wszystkich !

Rozjaśnicie mi w głowie? :roll: :wink:

Mam do rozliczenia stos faktur. Na wszystkich fakturach są symbole PKWiU, ale nie przy każdej pozycji. Czy to znaczy, ze pozycje przy, których nie ma tych symboli nie podlegają zwrotowi?

Jeśli tak, to dlaczego pytacie siebie nazwajem jaki symbol ma to czy tamto, skoro na fakturze są podane symbole.

A jeśli te pozycje przy których nie podano numeru moga podlegać zwrotowi, to dlaczego numeru przy nich nie ma i gdzie mogę go znaleźć ??

Nie wiem czy nie zamieszałam za bardzo, ale mam nadzieję, ze ktoś będzie łaskaw mnie oświecić :wink:

Witam wszystkich !

Rozjaśnicie mi w głowie? :roll: :wink:

Mam do rozliczenia stos faktur. Na wszystkich fakturach są symbole PKWiU, ale nie przy każdej pozycji. Czy to znaczy, ze pozycje przy, których nie ma tych symboli nie podlegają zwrotowi?

Jeśli tak, to dlaczego pytacie siebie nazwajem jaki symbol ma to czy tamto, skoro na fakturze są podane symbole.

A jeśli te pozycje przy których nie podano numeru moga podlegać zwrotowi, to dlaczego numeru przy nich nie ma i gdzie mogę go znaleźć ??

Nie wiem czy nie zamieszałam za bardzo, ale mam nadzieję, ze ktoś będzie łaskaw mnie oświecić :wink:

Pytamy się o materiały przy których nie ma PKWiU, ponieważ brak tego symbolu nie oznacza, że materiału nie można odliczyć. Po prostu na fakturach, gdzie naliczony jest VAT wg stawki podstawowej nie ma wymogu zamieszczania PKWiU.

Warto więc samemu sprawdzić czy materiał podlega odliczeniu. Oczywiście faktury wraz z ich PKWiU i tak są weryfikowane przez urzędników, ale czasami łudzimy się, że dopisanie symbolu przyspieszy zwrot pieniędzy :D

To juz bylo,ale co tam :roll: moze ci to troche rozjasni.

http://img136.imageshack.us/img136/6885/odliczenievatcg5.th.jpg

Niby nie trzeba, ale lepiej wpisać - tak mi powiedzieli w moim US.

A tu są wyszukiwarki:

http://pkwiu.fiokware.com/

http://www.ibb.pl/95wyszukiwarka/?dzial=t_c&fraza=A&off_t_c=170&PHPSESSID=019ae52c399678a49c940f0fb5390b12

i najlepsza :) http://www.google.pl (w pole szukaj wpisz nazwę towaru +pkwiu)

Dzieki :D

Nie czytałam całego wątku więc nie wiem co było a co nie, ale dzięki za odpowiedzi :D

Mam taki gruby segregator tych papierzysk, że moze najpierw spróbuje zliczyc tylko materiały z zaznaczonym PKWiU bo moze być tak,że przekroczą limit i nie ma sensu wyszukiwać dodatkowych numerów :roll:

Nam na fakturach jednej firmy nie podawali PKWiU ale oproszeni o duplikaty wydali je bez problemu :D

A orientujecie się może ile "się bierze" za zrobienie całego rozliczenia? Jakby nie było to sporo pracy i zastanawiam się jak się to ceni. Najlepiej chyba jakiś procent od całości zwrotu?

Mam taki gruby segregator tych papierzysk, że moze najpierw spróbuje zliczyc tylko materiały z zaznaczonym PKWiU bo moze być tak,że przekroczą limit i nie ma sensu wyszukiwać dodatkowych numerów :roll:

Nie wiem czy dobrze rozumiem- ale nie wszystkie materiały z PKWiU podlegają odliczeniu - o musisz właśnie sprawdzić w ustawie.

Witaj arcobaleno

W Stargardzie jest biuro ktore sie tym zajmuje ( chyba na I Brygady - ich reklama "wisiala" jakis czas na jednym ze stargardzkich portali).

Z drugiej strony nie za bardzo sobie wyobrazam jak taka osoba (z biura rach.), ktora ma nikla wiedze (na ogol) na temat materialow budowlanych, a nie ma na fakturach numerow PKWiU (u mnie nie bylo z polowy), ma to zrobic. Wezmy chocby kable i przewody. Jedne mozna odliczac, a innych nie (zalezy od napiecia). Na moich fakturach z hurtowni elektrycznej bylo 150 pozycji, w tym kilkanascie rodzaji kabla i prawie zadnego numeru PKWiU. Tylko dlatego, ze wiedzialem do czego sluza, moglem je odpowiednio zakwalifikowac.

Zrobienie rozliczenia ok. 1/3 materialow na budowe (do etapu instalacji) zajelo mi pol dnia. Za to US niczego nie zakwestionowal (mimo, ze z premedytacja odliczylem jedna drobna rzecz, ktorej nie mozna - tak aby sprawdzic ich czujnosc :lol:). Zrobilem tylko kilka bledow rachunkowych chyba na ok. 30 zl.

Niestety w Stargardzie musisz nastawic sie na maksymakny okres oczekiwania.

pozdrawiam

Konrad

Coz sadze,ze jestes w bledzie co do biur rachunkowych.

Zona prowadzi takowehttp://www.buksopot.com.pl i zajmuje sie takimi sprawami.Poprostu dzwoni do hurtowni i sklepow z ktorych ma faktury bez PKWiU i dowiaduje sie o nie.

Oczywiscie wszystko kosztuje,nic nie ma za darmo,wiec jesli ktos ma ochote moze to zrobic samemu.

Mam pytanko czy można odliczyć vat od klamek symbol PKWiU 28.63.14. Z wykazu wynika ex 28.63.14 - zawiasy, zamocowania, obsady i podobne wyroby do pojazdów mechanicznych, drzwi, okien, mebli itp. wykonane z metali nieszlachetnych - wyłącznie okucia budowlane

To znaczy, że klamki wchodzą czy nie pomocy !!

Alkman - tak , wiem że nie wszystkie materiały podlegają odliczeniu, ale najpierw zaznaczę sobie (i sprawdzę w wykazie) tylko te co mam i policzę czzy to już nie podchodzi pod limit - budowaliśmy bliźniaka więc trochę tego jest :wink:

KAS01 - maksymalny okres oczekiwania - czyli pół roku chyba - no tak..na żadne niespodzianki nie liczę - wolę nastawić się na zwrot jesienią a najwyżej mile się rozczarować :D

A o cenę takiej usługi pytałam dla własnego interesu :wink: Jak mi dobrze pójdzie ze swoim to mam wstępnie paru chętnych, którym nie chce się ślęczeć nad papierkami :D A mnie bezrobotnej przyda się i zajęcie i kasa :wink:

Alkman - tak , wiem że nie wszystkie materiały podlegają odliczeniu, ale najpierw zaznaczę sobie (i sprawdzę w wykazie) tylko te co mam i policzę czzy to już nie podchodzi pod limit - budowaliśmy bliźniaka więc trochę tego jest :wink:

KAS01 - maksymalny okres oczekiwania - czyli pół roku chyba - no tak..na żadne niespodzianki nie liczę - wolę nastawić się na zwrot jesienią a najwyżej mile się rozczarować :D

A o cenę takiej usługi pytałam dla własnego interesu :wink: Jak mi dobrze pójdzie ze swoim to mam wstępnie paru chętnych, którym nie chce się ślęczeć nad papierkami :D A mnie bezrobotnej przyda się i zajęcie i kasa :wink:

Mam pytanko czy można odliczyć vat od klamek symbol PKWiU 28.63.14. Z wykazu wynika ex 28.63.14 - zawiasy, zamocowania, obsady i podobne wyroby do pojazdów mechanicznych, drzwi, okien, mebli itp. wykonane z metali nieszlachetnych - wyłącznie okucia budowlane

To znaczy, że klamki wchodzą czy nie pomocy !!

ja odliczyłam klamki