Karorka 31.05.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Witam Czy ktoś wie ja ma wyglądać dokument poświadczający stopień zaawansowania inwestycji do zwrotu VAT? no wlasnie ja tez jestem bardzo zainteresowana wycofuje pytanie w innym watku dostalam odpowiedz ze juz nie potrzeba tego dokumentu (byla nowelizacja ustawy - gdyby ktos chcial sie upewnic to Dz.U. 2007r. Nr 23, poz. 138) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 01.06.2007 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 a czy pustaki max o symbolu 26.40.11.10.12 zakupione 21 maja tego roku też można odliczyć (odzyskać różnicę między 7 a 22% vatu) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robekw 02.06.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 A może ktoś w końcu podpowie na ten temat Vatu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=102443robekw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.06.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 http://biznes.onet.pl/5,1415738,prasa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robekw 07.06.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 http://biznes.onet.pl/5,1415738,prasa.html To nie w temacie na moje zapytanie z poprzedniego postu ... robekw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 10.06.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Owszem, ale pewnie zaciekawi to innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 12.06.2007 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Powiedzcie mi proszę, czy elementów do budowy ogrodzenia - dokładnie słupki (takie zielone malowane) nie można odliczyć???? babeczka z urzędu zadzwoniła do mnie i powiedziała, że tylko to co do budowy domu a nie ogrodzenia ale w zestawieniu np pozycja 92 jest kraty i ogrodzenia poza tym słupki posiadały numer PKWiU, zgodny z listą co mozna odliczyć proszę o odpowiedź bo dzisiaj mam wizytę w US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 12.06.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Ogrodzenia nie odliczysz. Podobnie jak np. kostki brukowej na podwórko. Wykaz PKWiU obejmuje towary których VAT się zmienił ale to nie oznacza, że wszystkie podlegaja odliczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 12.06.2007 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 dzięki za odpowiedź trochę się zmartwiłam bo to spory koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość andrew23 12.06.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Link coś nie działa więc podaję sygnaturę: Rodzaj dokumentu postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego Sygnatura ZD-G/443-12/06 Data 2006.08.08 Autor Urząd Skarbowy w Wolsztynie Temat Zwrot niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym --> Warunki przyznania prawa do zwrotu podatku witam, moje pytanie brzmi następująco: czy będę mógł wystąpić o zwrot VAT w sytuacji gdy już nabyłem część materiałów niezbędnych do wykończenia domu, który za kilka tygodni zakupię od developera?? O zwrot wystąpię już jako właściciel nieruchomości, tyle że faktury będą miały daty wcześniejsze niż akt własności. Proszę o info jak jest w takiej sytuacji, mi wydaje się ona analogiczna do wyżej cytowanej wykładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robekw 14.06.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Witam.A gdzie znaleźć ten dokument ZD-G/443-12/06 ? robekw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.06.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=124615&i_smpp_s_strona=2To link do wyszukiwarki na stronie Ministerstwa Finansów. Ta interpretacja jest również dostępna na stronie Krajowej informacji podatkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 15.06.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Ogrodzenia nie odliczysz. Podobnie jak np. kostki brukowej na podwórko. Wykaz PKWiU obejmuje towary których VAT się zmienił ale to nie oznacza, że wszystkie podlegaja odliczeniu. Co do bruku to chyba nie tak do końca. Kilka miesięcy temu spotkałem się z intrpretacją US zaliczającego kostkę brukową do matriałów podlegających odliczeniu i w związku z tym dopisałem bruk do już przygotowanego wniosku. Postaram się poszukać tej informacji a w każdym razie poinformuję czy mój US uwzględnił tą fakturę. Wniosek złożyłem 3 miesiące temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.06.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Jeśli kostka była na taras bądź w garazu to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 15.06.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Jako w sprawach vatowskich żółtodziób pytam, czy vat na materiały zakupione przed uzyskaniem pozwolenia na budowę także mogę odliczyć? Jeśli nie, to czy pozwolenie musi być prawomocne, czy jak tylko dostanę papier to mogę iść na zakupy??pozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.06.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 mapan... przewiń kilka okienek wyżej. Była o tym mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 19.06.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Kochani Czytam, czytam i zgłupiałam... Jeżeli w zeszłym roku rozliczałam się dokońca czerwca za 2005, to teraz rozliczam się do końca czerwca za 2006? I ważniejsze pytanko. Jak to jest z tymi limitami , są osobne na każdy rok, czy jeden ogólny w czasie trwania ustawy z którego uszczknęłam poprzednio? Pewnikiem głupie pytania , ale zwątpiłam... pozdrawiam anowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 21.06.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Witajcie. Ktos juz zadawał to pytanie ale nie było odpowiedzi, czy można odliczyć kominy systemowe czyli:pustaki wentylacyjne, rury.Czy mozna odliczyć siatke do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 24.06.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Kochani Czytam, czytam i zgłupiałam... Jeżeli w zeszłym roku rozliczałam się dokońca czerwca za 2005, to teraz rozliczam się do końca czerwca za 2006? I ważniejsze pytanko. Jak to jest z tymi limitami , są osobne na każdy rok, czy jeden ogólny w czasie trwania ustawy z którego uszczknęłam poprzednio? Pewnikiem głupie pytania , ale zwątpiłam... pozdrawiam anowi Anowi uważam, że pytanie wcale nie jest głupie. Mnie też to bardzo interesuje. Dołączam się do pytania i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi - może ktoś coś wie? Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam żona Krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 25.06.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Kochani Czytam, czytam i zgłupiałam... Jeżeli w zeszłym roku rozliczałam się dokońca czerwca za 2005, to teraz rozliczam się do końca czerwca za 2006? I ważniejsze pytanko. Jak to jest z tymi limitami , są osobne na każdy rok, czy jeden ogólny w czasie trwania ustawy z którego uszczknęłam poprzednio? Pewnikiem głupie pytania , ale zwątpiłam... pozdrawiam anowi Anowi uważam, że pytanie wcale nie jest głupie. Mnie też to bardzo interesuje. Dołączam się do pytania i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi - może ktoś coś wie? Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam żona Krzycha To jeszcze raz ja - już wszystko wiem, no...prawie wszystko Dzwoniłam do Urzędu Skarbowego i wiem, że rachunki (na dzień dzisiejszy, jeśli nie zmieni się ustawa) można zbierać do 30.06.2008 a rozliczać można się raz w roku (termin dowolny) Można mieć rachunki z 2006 roku a rozliczyć je w 2007 lub 2008 - jak nam wygodniej. Myślę, że wygodniej wcześniej - bo szybciej będzie "kasa" Pozdrawiam zona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts