Lamia30 23.11.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Czy odliczane materiały muszą być już wbudowane? Kupiliśmy dachówkę, której jeszcze nie ułożono i czy w takim przypadku mogę odliczyć różnicę vatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 25.11.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 WitamDawno tu nie zaglądałem z braku czasu. Mam pytanie odnośnie odliczenia vatu od mat. bud. Do kiedy Vat można odliczać? Czy tylko do końca roku?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniadebska 25.11.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 czytam i czytam i zero jasnej odpowiedzi... mam fakturę na:l1. akier SLC Aqua-pur BASIC 5,5l2. lakier SLC Aqua-pur HPX 5,5l SATIN3. lakier SLC Silo-pur FINISH A/B 10L4. szpachla SLC5. klej SLC Silovil D98 18kg6. grunt uniwersalny Co z tego mogę umieścić w naszym kochanym formularzu VZM1A? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryna 25.11.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Proszę - czy spinki do mocow. dachówek sie odlicza ? nie mam PKWiU na fakturze więc nie mogę znależć w wykazie . Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniadebska 25.11.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam Dawno tu nie zaglądałem z braku czasu. Mam pytanie odnośnie odliczenia vatu od mat. bud. Do kiedy Vat można odliczać? Czy tylko do końca roku? Pozdrawiam Z tego co wiem to nie ma daty końcowej. Temat jest otwarty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 25.11.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Hej własnie koncze budowe.Faktur mam pełno na wiekszosc materiałów budowlanych.Pytanie.CZy moge cos odliczyc tak zebym dostal gotówke?Gdzie to zrobic ? i jaki jest czas oczekiwania?na kogo musza byc te faktury wystawione?Ile moge na tym zyskac?Czy znajde tutaj kogos z Poznania co sie moze tym zajac i ile taka usluga kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anmaciejewska 26.11.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam wszystkich Prosze o informacje za jaki okres mozna odliczac vat od materialow? Wiem ze zakupione po 1 maja 2004 ale do kiedy? Wlasnie chodzi mi o ta koncowa date Mam nadzieje ze mi ktos podpowie Dziekuje pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 26.11.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 do anety : tak jak piszesz zwrot vat dotyczy, materiałów zakupionych po 1 maja 2004 , których stawka podatku vat wzrosła. Nie ma końcowej daty do kiedy można ubiegac sie o zwrot tego vatu. przepis pozwalający na skąłdanie wniosków cały czas obowiązuje. Jedynym terminem jakiego trzeba się trzymac to taki, że jak nie składałaś wniosków co roku w czasie trwania budowy to możesz złożyć jeden wniosek na sam koniec budowy, ale nie póżniej niż 6 miesięcy od jej zakończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_i_a 26.11.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Przypadkiem trafiłam na ten wątek. Wygląda na to, ze sprawa jest nadal aktualna. Pozwolenie na budowę mam od przedwczoraj, więc chyba i mi przyjdzie wgryzać się w te przepisy. Przeczytałam posty z 2 ostatnich stron i mdli mnie na samą myśl Na razie nie ma sensu żebym wertowała cały wątek. Może znajdzie się dobry ludek, który podeśle mi linka do rzetelnych przepisów przetłumaczonych na ludzki język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 26.11.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 do anety : tak jak piszesz zwrot vat dotyczy, materiałów zakupionych po 1 maja 2004 , których stawka podatku vat wzrosła. Nie ma końcowej daty do kiedy można ubiegac sie o zwrot tego vatu. przepis pozwalający na skąłdanie wniosków cały czas obowiązuje. Jedynym terminem jakiego trzeba się trzymac to taki, że jak nie składałaś wniosków co roku w czasie trwania budowy to możesz złożyć jeden wniosek na sam koniec budowy, ale nie póżniej niż 6 miesięcy od jej zakończenia. Przeczytaj ustawę AKTUALNĄ i nie strasz ludzi NIe ma żadnych terminów co do składania wniosków! Wystarczy spełnić warunek poniesienia wydatków po 1 maja 2004 oraz składać wniosek nie cześciej niż raz w roku. To nie jest OBOWIĄZEK tylko PRAWO składania. Nikt nikogo nie zmusza. Składasz kiedy chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 26.11.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Przypadkiem trafiłam na ten wątek. Wygląda na to, ze sprawa jest nadal aktualna. Pozwolenie na budowę mam od przedwczoraj, więc chyba i mi przyjdzie wgryzać się w te przepisy. Przeczytałam posty z 2 ostatnich stron i mdli mnie na samą myśl Na razie nie ma sensu żebym wertowała cały wątek. Może znajdzie się dobry ludek, który podeśle mi linka do rzetelnych przepisów przetłumaczonych na ludzki język. Proszę bardzo. Miłej lektury. http://www.mf.gov.pl/index.php?const=1&dzial=106&wysw=4&sub=sub7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 27.11.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 moze ktoś mi szybko podpowieczy poroton /grubości 12/ mozna odliczyć? nie mam na fakturze przy nim PKWiU... e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 27.11.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Można, "Cegły, dachówki i pozostałe ceramiczne materiałybudowlane ..." - pozycja chyba 38 wykazu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryna 27.11.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Może ktoś wie - Proszę - czy spinki do mocow. dachówek sie odlicza ? nie mam PKWiU na fakturze więc nie mogę znależć w wykazie . Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_i_a 27.11.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Byszek, dzięki. Nie wiem, czy taka miła. Przyda się jakiś segregator i dużo cierpliwości. Zbierać będę wszystko, a potem przestudiuję Pkfiuki i ewentualnie 34 strony tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryna 27.11.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dziękuje ,juz nie trzeba sama sobie poradziłam , a może komuś sie przyda - Spinki do mocow.dachówek PKWiU 28.11.23-63.42 - tak odlicza sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 27.11.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 a co z dozownikiem mocowanym do zlewozmywaka, odlicza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 28.11.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Chcialam daz znac, ze dostalam zwrot po 4 miesiecach :D Hip hip hurra. Po prostu zadzwonilam, zeby dowiedziec sie na jakim etapie jest wniosek, a Pani odpowiedziala, ze juz jest zrobiony. Te wnioski czekaja sobie w ksiegowosci, bo po telefonie tam, okazalo sie, ze moga pieniadze przeslac juz teraz a tak to bez nagabywania czekają sobie do wybicia tych przepisowych 6 miesiecy PS. Dziekuje wszystkim, ktrorzy podopowiadaja jak rozliczyc te wnioski Dzieki Wam mimo, ze byl to moj pierwszy raz udalo mi sie odzyskac caly zwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 28.11.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 a co z dozownikiem mocowanym do zlewozmywaka, odlicza się? co z tym dozownikiem oraz płytą gazową, schodami drewnianymi i barierki metalowe, odlicza się? a czy szafki, meble kuchenne, garderoby można odliczać jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 29.11.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 a co z dozownikiem mocowanym do zlewozmywaka, odlicza się? co z tym dozownikiem oraz płytą gazową, schodami drewnianymi i barierki metalowe, odlicza się? a czy szafki, meble kuchenne, garderoby można odliczać jakieś? Tylko płyta gazowa z rzeczy wymienionych przez Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts