malysmok 23.12.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 OK, czyli z tego wynika, ze mozna starac sie o zwrot VAT w czasie trwania budowy.Z tego co wiem do wniosku należy dołączyć:- pozwolenie na budowę.- dokument potwierdzający tytuł prawny do budynku- faktury- pozwolenie na uzytkowanie obiektu budowlanego- zawiadomienie o zakonczeniu inwestycji, w przypadku braku obowiazku uzyskania pozwolenia na uzytkowanie obiektu budowlanego Pytanie: jakie dokumenty mam dolaczyc do wniosku podczas trwania budowy? Czyli co dokladnie znaczy dokument potwierdzajacy tytul prawny do budynku?No i nie mam jeszcze pozowlenia na uzytkowanie czy zawiadomienia o zakonczeniu inwestycji. Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 23.12.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 OK, czyli z tego wynika, ze mozna starac sie o zwrot VAT w czasie trwania budowy. Z tego co wiem do wniosku należy dołączyć: - pozwolenie na budowę. - dokument potwierdzający tytuł prawny do budynku - faktury - pozwolenie na uzytkowanie obiektu budowlanego - zawiadomienie o zakonczeniu inwestycji, w przypadku braku obowiazku uzyskania pozwolenia na uzytkowanie obiektu budowlanego Pytanie: jakie dokumenty mam dolaczyc do wniosku podczas trwania budowy? Czyli co dokladnie znaczy dokument potwierdzajacy tytul prawny do budynku? No i nie mam jeszcze pozowlenia na uzytkowanie czy zawiadomienia o zakonczeniu inwestycji. Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam, Wg mojej interpretacji składasz albo kopię pozwolenia na budowę (dla budowy wymagającej pozwolenia) albo aktu notarialnego (dla remontu). A nie jedno i drugie. A co do pozwolenia na użytkowanie - prawdopodobnie nie jest w Twoim przypadku wymagane. Poza tym Lopesjus wskazał zapis, w którym konieczność dołączenia pozwolenia na użytkowanie została uchylona (punkt 3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malysmok 23.12.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Krisker - dzięki za odpowiedź. A co jeśli faktury w hurtownii bral dla mnie moj wykonawca lub ktos z jego ekipy i zazwyczaj podpisywali sie moim nazwiskiem, ale czasami wykonawca podpisywal sie swoim. Czy w takiej sytuacji moge spodziewac sie jakis problemow przy zwrocie VAT? Podciągam - może ktoś miał podobną sytuację? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.12.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Krisker - dzięki za odpowiedź. A co jeśli faktury w hurtownii bral dla mnie moj wykonawca lub ktos z jego ekipy i zazwyczaj podpisywali sie moim nazwiskiem, ale czasami wykonawca podpisywal sie swoim. Czy w takiej sytuacji moge spodziewac sie jakis problemow przy zwrocie VAT? Podciągam - może ktoś miał podobną sytuację? Pozdrawiam, nie zauważyłem żeby ktoś wnikał w podpisy na fakturach, poza tym nie mam obowiązku podpisywania, aktualnie funkcjonuje to albo z powodu starych przyzwyczajeń, czasami jako jednocześnie potwierdzenie odebrana towaru itp. ale formalnie to za podpisywanie się czyimś nazwiskiem można dostać co najmniej zawiasy były i takie przypadki, że prokurator ścigał żonę, która się podpisała za męża w przychodni na jakiejś deklaracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 23.12.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Inna sprawa to to, że na fakturze może się podpisać osoba upoważniona do jej odbioru/podpisania Formalnie więc powinno być OK. A podpisów raczej nikt nie będzie porównywał, bo i tak jest mnóstwo roboty ze sprawdzaniem takiej ilości faktur pod względem merytorycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.12.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 j.w.podpis nie jest taki wazny, wazne sa dane odbircy tj. imie, nazwisko i adres,jesli nie odpowiadaja danym w US to trzeba to wyjasniac i ewent. korygowac fakture, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.12.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 No i co moge po odbiorze jeszcze odliczac vat czy juz nie? mozesz, wg przepisow to wniosek nie moze byc zlozony pozniej niz pol roku po, ale w praktyce nikt tego nie sprawdza, poza tym jak juz wiesz z postow powyzej, US nie wymaga info. nt odbioru lub pozwolenia na uzytkowanie (co i ja potwierdzam, po pani w US rzekla do mnie "to pan nmoze zabrac, nie jst potrzebne") .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.12.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 ciągle piszecie o przepisach które już dawno nie obowiązują - np. nie ma limitu czasowego na pół roku po. był, ale to już daaaleka przeszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 23.12.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Drogi Panie Lopesjusie, zgodnie z prawem budowlanym, uzytkowanie inwestycji, ktorej budowa nie zostala zakonczona (ew. ktorej czesc lub calosc nie zostala oddana do uzytku) jest prawnie zakazane i grozi kara grzywny. Jesli sie myle, to niech mnie ktos poprawi, najlepiej ten co dostal zwrot na budynek w trakcie budowy Droga(i) Esso(a), proponuję zakończyć ten spór, nie wprowadzaj forumowiczów w błąd, przywołujesz niekatualną wersję Ustawy i mylisz budowę z remontem budynku mieszkalnego... W listopadzie złożyłem drugi wniosek, pierwszy jeszcze w grudniu ubiegłego roku, nadmieniam, że nie miałem wtedy nawet rozpoczętej budowy, tylko pozwolenie i zakupione pierwsze materiały. Zwrot oczywiście otrzymałem. Bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 25.12.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 OK, czyli z tego wynika, ze mozna starac sie o zwrot VAT w czasie trwania budowy. Z tego co wiem do wniosku należy dołączyć: - pozwolenie na budowę. - dokument potwierdzający tytuł prawny do budynku - faktury - pozwolenie na uzytkowanie obiektu budowlanego - zawiadomienie o zakonczeniu inwestycji, w przypadku braku obowiazku uzyskania pozwolenia na uzytkowanie obiektu budowlanego Pytanie: jakie dokumenty mam dolaczyc do wniosku podczas trwania budowy? Czyli co dokladnie znaczy dokument potwierdzajacy tytul prawny do budynku? No i nie mam jeszcze pozowlenia na uzytkowanie czy zawiadomienia o zakonczeniu inwestycji. Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam, Wg mojej interpretacji składasz albo kopię pozwolenia na budowę (dla budowy wymagającej pozwolenia) albo aktu notarialnego (dla remontu). A nie jedno i drugie. A co do pozwolenia na użytkowanie - prawdopodobnie nie jest w Twoim przypadku wymagane. Poza tym Lopesjus wskazał zapis, w którym konieczność dołączenia pozwolenia na użytkowanie została uchylona (punkt 3). Prawidłowo dla budowy powinno się składać właśnie i akt notarialny na działkę i pozwolenie. Samo pozwolenie nie jest dokumentem potwierdzającym tytuł prawny do budowy budynku. Jest kilka interpretacji w których Izba Skarbowa to podnosi. A tym którzy udzielają porad radzę sprawdzić aktualność swojej ustawy bo to co czytam w tych ostatnich postach jest nieaktualne od ROKU !!! I można składać wniosek w dowolnym momencie inwestycji. Jeszcze się nie zdarzyło żeby jakiś US odmówił zwrotu z tego powodu:lol: Miłych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 25.12.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Zasadniczo wystarcza pozwolenie na budowę. Jeśli nie masz tytułu prawnego do nieruchomości, pozwolenie na budowę nie zostanie udzielone. Ale w życiu bywa różnie, i zapewne różne USy różnie do tego podchodzą. Mojemu wystarczyło pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mohawek 25.12.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Witam, właśnie zasiadłam do drugiego w swoim życiu rozliczenia, tym razem nie na 40 a na ponad 100 faktur i zaczynam mieć dylematy. Przewertowałam ponownie ten wątek -na prawde kopalnia wiedzy , ale czasem są nieścisłości lub nawet niezgodności i jestem w kropce. Z listy do odliczeń lub do nieodliczenia jest w "niedoodliczenia" żyrandol(poz. 27) a w którymś z wątków przeczytałam że jak najbardziej (ex 31.50.25-11)! Więc jak to jest? Jest więcej takich kwiatków? Oczopląsu już dostaje, a dodatkowo w konternację popadam... Dodatkowo czytałam o szamotówce -że jeśeli na komin to jest do odliczenia, ale w pomocach "pacaka" jeśli sie nie mylę, wszystko "szamotowe" jest na NIe. Blachowkręty rozumiem, że na nie niestety, a jak z listwami i panelami pcv do podbiciówki pod dach? nie mogłam się doszukać. A na koniec coś co mnie przybiło - kominek. Mysłałam że dużo więcej jest do odliczenia, w inym przypadku chyba byśmy poszli na rękę dla gościa który montował i wszsytsko by było na 7%, ale... mądry polak po szkodzie. Powiedzcie mi i dobijcie jak jest z kratkami? Nazywaja się: "kratka z żaluzją stalową" a są umieszczone przy wylotach w pokojach (rozprowadzenie ciepła) i an kominku. Pozdrawiam świątecznie i pewnie jeszcze nie raz do usłyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mohawek 25.12.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 kurcze, od razu znalazłam pod presją odpowiedz na jedno z moich pytań panele pcv - na TAK:Podsufitka z PVC typu siding przeznaczona jest do zabudowy okapu dachu na zewnątrz budynku. Rozwiązanie to daje możliwość szybkiej i trwałej poprawy estetyki obiektu, zapewnia odpowiednią wentylację dachu. Jako Elementy konstrukcji dachu. Może komuś się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 25.12.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 To jak w końcu jest z tym kominkiem. Myślałam, że odlicza się w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 26.12.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 wITAJCIE jA ROZPOCZEŁAM drugi wniosek i stanęłam na dwóch elementach . Czy mozna umiescic we wniosku styropian do ocieplenia (pewnie tak ale nie podali PKWIU) oraz oczyszczalnie biologiczną. Nie mam numerów do tych baniaków :/ Dwa razy tak. Styropian PKWiU 25.21.41 Oczyszczalnia są dwie możliwości: PKWiU 25.23.12-90.90 Urządzenia sanitarne z tworzyw sztucznych, pozostałe lub PKWiU 25.24.28-40.00 Perforowane kubły i podobne artykuły do filtrowania wody przy wejściu do ścieków, z tworzyw sztucznych Witam i Życze Wesołych Świąt !! A jesli mam na fakturze podział do oczyszczalni biloogicznej: zestaw zbiorników,pakiet startowy (środki),urzadzenia sterujące to czy mogę podciagnąć wszystko do wniosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 26.12.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Czy może ktoś podpowiedzieć, czy odlicza się pstryczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 26.12.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 mam jeszcze problem z: 1. folią budowlana czarną2. tasma dylatacyjna3. parapety wew.4.klej do styropianu jakiś STYRLEP :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 26.12.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 mam jeszcze problem z: 1. folią budowlana czarną - NIE 4.klej do styropianu jakiś STYRLEP -TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 26.12.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 LISTEK DZIĘKI.......A PARAPETY KTOŚ WIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil_wr 26.12.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 tasma delatacyjna PKWiU 26.82.16-30.90- Mieszaniny i wyroby z materiałów izolujących cieplnie lub akustycznie, gdzie indziej niesklasyfikowane- TAK. A co do parapetów to jaki? drewniany-TAK a tak ogólnie to polecam stronki:http://podatki.pl/zwrot/zalacznik.php5http://michalp2006.republika.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts